IDEJA BANSKIH DVORA

Veću plaću će dobiti više od 200 tisuća radnika?

brodogradilište škverani radnici

brodogradilište škverani radnici

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Vlada planira povećati iznos minimalca koji od 2009. godine iznosi 2814 kuna bruto, no prije toga će obaviti konzultacije s Ministarstvom financija, ali i gospodarstva te poduzetništva, javlja Novi list

Riječki dnevnik neslužbeno doznaje da je plan da se zadrži udio minimalne plaće u prosječnoj plaći. To znači da bi bruto iznos minimalne plaće rastao za nepunih 230 kuna. Prema zakonu o minimalnoj plaći, njezin udio u prosječnoj plaći na razini države je 39 posto. Kako je prosječna plaća u državi lani iznosila 7796 kuna, to znači da bi minimalna plaća trebala porasti na 3040,44 kune i taj bi se iznos minimalca trebao primjenjivati od lipnja ove godine do kraja svibnja iduće godine.

Radnik koji danas primi 2244,32 kune minimalne plaće (pod uvjetom da je samac i plaća prosječni iznos prireza) ubuduće bi u neto iznosu primao 157 kuna više.

Na minimalnu plaću, prema podacima sindikata, prijavljeno je oko 115 tisuća radnika u zemlji, odnosno svaki dvanaesti zaposleni. Međutim, rast minimalne plaće imat će mnogo veći obuhvat. Naime, mnogim je radnicima čije su plaće ugovorene kolektivnim ugovorima upravo minimalac osnova za izračun primanja, odnosno iznos minimalca se množi s koeficijentom složenosti radnog mjesta u svakom konkretnom slučaju. Tako bi rast minimalne plaće imao mnogo veći obuhvat. Tako bi na lagani rast plaća moglo računati dodatnih stotinjak tisuća radnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi