KOSOR UVJEREN

'Većina u skupštini je čvrsta, proračun će biti izglasan'

03.12.2014 u 15:24

Bionic
Reading

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba održao je konferenciju za medije na kojoj se osvrnuo na jučerašnju sjednicu Skupštine na kojoj je jedna od najvažnijih točaka o kojoj se raspravljalo bio prijedlog Proračuna Grada Zagreba za 2015. godinu

'Kao što ste vidjeli, i dalje postoji čvrsta većina u Gradskoj skupštini, jučer su odluke donesene sa 27 ruku, što znači da suradnja nezavisne liste HSLS-a, HSS-a i HSU-a besprijekorno funkcionira', rekao je Kosor i dodao  da će i na sjednici 22. prosinca, kada će se glasati za proračun, ta većina biti kao i jučer i da će proračun biti izglasan.

Proračun će sam po sebi biti manji nego što je bio ove godine.

'Jučerašnji je prijedlog bio 450 milijuna kuna manje, ali zbog novih odluka i Vlade Republike Hrvatske i Sabora Republike Hrvatske, izgubit ćemo još nekih 300 milijuna kuna, znači minus će biti oko 780 milijuna kuna. I normalno da će proračun, koji je napravljen s minusom od 450 milijuna kuna za razliku od 2014., doživjeti još neke izmjene, i do 22. prosinca pokušat ćemo pronaći od 50 do 100 milijuna kuna ušteda', istaknuo je Kosor.

Drži da postoje mogućnosti ušteda na obračunu zdravstvenog doprinosa i poslovanju svakog gradskog ureda.

'Da se ne bi netko zabrinuo, sve što će još biti dodatno predloženo do 22. prosinca bit će u sklopu poslovanja Gradske uprave, a ne na štetu korisnika, odnosno ovih najznačajnijih korisnika kao što su uredi za socijalnu skrb, zdravstvo, gospodarstvo. Bilo bi dobro da je Vlada imala neke poticajne mjere, ali napravila je reforme koje nju ne koštaju ni kunu, a napravila je štetu koja košta jedinice lokalne samouprave i najviše Grad Zagreb. Tako bi svatko mogao raditi reforme, na štetu drugih', objasnio je Kosor.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek za nekoliko će dana raspisati i javni natječaj za popunjavanje Uprave Zagrebačkog holdinga, a Kosor napominje da nijedna stranka, nijedna lista, nijedna grupacija neće imati svoje predstavnike, nego će se na javnom natječaju tražiti ljudi od struke.

'Politička kontrola Zagrebačkog holdinga radit će se isključivo preko dva tijela: to je Skupština društva u kojem su Sandra Švaljek i Slavko Kojić, i Nadzorni odbor', zaključio je Kosor.