RASPAD španjolskE?

Katalonija izglasala neovisnost! Madrid uvodi izvanredne mjere

27.10.2017 u 13:03

Bionic
Reading

Katalonski regionalni parlament u petak je izglasao deklaraciju o neovisnosti Katalonije. Za neovisnost je glasovalo 70 zastupnika, 10 je bilo protiv, a dva su bila suzdržana. Španjolski premijer Mariano Rajoy pozvao je na smirenost i poručio da će Španjolska 'povratiti vladavinu prava u Kataloniju'. Gornji dom španjolskog parlamenta odobrio je u uvođenje izvanrednih mjera u Kataloniji

Proglašenje neovisnosti Katalonije izglasala je katalonska vladajuća koalicija 'Zajedno za Da' i njen partner, Kandidatura narodnog jedinstva (CUP), koje u katalonskom parlamentu imaju 72 od 135 zastupnika.

'Uspostavimo Republiku Kataloniju, kao nezavisnu i suverenu državu, pravnu, demokratsku i socijalnu', navedeno je u tekstu prijedloga ovih stranaka. Sjednica na kojoj je izglasana neovisnost u katalonskom parlamentu počela je u 12 sati, a nakon žustre rasprave odluka o proglašenju neovisnosti donesena je tajnim glasovanjem.

Gornji dom španjolskog parlamenta, zadužen za teritorijalna pitanja, odobrio je uvođenje izvanrednih mjera u Kataloniji, a 214 zastupnika podržalo je aktiviranje članka ustava nikada dosad korištenog tijekom demokracije uvedene 1978. godine. Protiv je bilo 47 zastupnika dok je jedan ostao neopredijeljen. Time je aktiviran članak 155. ustava kojim španjolska vlada namjerava smijeniti katalonsku vladu te spriječiti uspostavljanje nezavisne republike Katalonije.

  • +25
Slavlje u Kataloniji Izvor: Reuters / Autor: JUAN MEDINA

Premijer Rajoy sazvao je za 18 sati sjednicu vlade na kojoj će se usvojiti prve mjere uvođenja španjolske uprave u Kataloniji. Španjolska ministarstva namjeravaju preuzeti upravljanje katalonskom policijom, financijama, javim medijima i telekomunikacijama na rok od šest mjeseci dok ne budu organizirani prijevremeni izbori u Kataloniji. Mjere bi trebale stupiti na snagu odmah. 

Vladajuća narodna stranka desnog centra i lijevi centar Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE), koje se izmjenjuju na vlasti tijekom posljednja četiri desetljeća, izglasala su mjere u parlamentu.

O neovisnosti Katalonije glasovali su samo zastupnici vladajuće većine jer su oni oporbeni iz redova Narodne stranke i Građana napustili regionalni parlament, na svojim mjestima ostavivši španjolske i katalonske zastave. Oporba glasovanje smatra neustavnim, a zastupnik Narodne stranke koja je vladajuća na nacionalnoj razini, prije napuštanja parlamenta nazvao je separatiste kukavicama koje se boje španjolskog kaznenog zakona pa zbog toga glasuju u tajnosti. 

  • +25
Politička kriza u Španjolskoj zbog želje Katalonije za nezavisnošću Izvor: Reuters / Autor: JUAN MEDINA

AP navodi da se u parku u kojem se nalazi zgrada parlamenta okupilo nekoliko tisuća demonstranata koji uzvikuju 'nezavisnost' i 'sloboda'.