SABORSKI MLINAC

Većina odbacila SDP-ove antirecesijske prijedloge

18.03.2009 u 21:54

Bionic
Reading

Saborska većina u nastavku poslijepodnevne sjednice nije podržala dva prijedloga iz SDP-ova antirecesijskog paketa koji su, kako je istaknuo Slavko Linić, okrenuti očuvanju likvidnosti u bankarskom poslovanju i poticajnim mjerama vezanima uz financiranje izvoza hrvatskih gospodarstvenika

ZAGREB - SDP je predložio donošenje odluke da se u državnom proračunu za ovu godinu osigura i uplati u temeljni kapital HBOR-a sredstva do iznosa od 7 milijardi kuna, te za subvenciju kamata i udio u kreditima iznos od 500 milijuna kuna, a predložio je i da se izmijeni Zakon o izvršavanju Državnog proračuna za 2009.

Vlada je dala negativno mišljenje o oba prijedloga.

Uplatom u HBOR ojačao bi se kreditni potencijal te banke, odnosno mogućnost zaduživanja na inozemnom tržištu, posebno za financiranje izvoznika, što je vrlo važno u uvjetima svjetske financijske krize kada je teže osigurati nove plasmane novca, naglasila je Dragica Zgrebec (SDP).

Državna tajnica u Ministarstvu financija Ivana Maletić rekla je kako država na godišnjoj razini uplaćuje u HBOR 500 milijuna kuna, a da bi dodatna uplata značila novo zaduženje Vlade.

Goran Marić (HDZ) također upozorava da bi se za tu jednokratnu uplatu država morala dodatno zadužiti, i to, naglašava, pod nepovoljnijim uvjetima nego što bi bili sami poticaji gospodarstvu koji bi se osigurali tim novcem.

Prijedlogom zakona o izmjeni Zakona o izvršavanju Državnog proračuna za ovu godinu SDP predlaže da se država zadužuje samo na inozemnom financijskom tržištu, a HDZ-ov Goran Marić je ocijenio kako bi se time zadiralo u autonomiju tržišnog gospodarstva.

SDP predlaže da se država prilikom refinanciranja kredita i novog zaduživanja isključivo usmjeri na inozemno financijsko tržište, kako bi ostalo više prostora za kreditiranje gospodarskih subjekata na domaćem financijskom tržištu.

Zakonom o izvršavanju Državnog proračuna za 2009. Vlada se može na inozemnom i domaćem tržištu novca i kapitala zadužiti do iznosa od 12,7 milijardi kuna. Intenzivnijim zaduživanjem na domaćem tržištu novca tvrtke, odnosno gospodarstvo, prisiljeno je potražiti dodatna financijska sredstva na inozemnom tržištu kapitala, navode iz SDP-a i upozoravaju kako je to u vrijeme svjetske financijske krize sve teže.

"S recesijom koja se vani zahuktala, koja je imala posebne implikacije na bankarski sustav u Europi i u svijetu, očigledno je da gospodarstvo više neće biti u mogućnosti pronalaziti financijska sredstva u inozemstvu", upozorio je Linić.

Dragica Zgrebec (SDP) očekuje od Vlade, koja bi u Sabor trebala za dva do tri tjedna poslati rebalans proračuna, da o tome povede računa.

Sabor je završio današnje zasjedanje.