PRESKUPA IM DIONICA?

Većina dioničara odustala od daljnjeg ulaganja u Dalekovod

14.07.2014 u 12:32

Bionic
Reading

U prvom krugu nove dokapitalizacije Dalekovoda postojeći dioničari upisali su nešto manje od polovice ponuđenih dionica čime je prikupljeno 25 milijuna kuna. Time nije zadovoljen prag uspješnosti od 60 posto pa će biti proveden još jedan krug dokapitalizacije

Sudeći po ishodu prvog kruga dokapitalizacije, većina postojećih dioničara odustala je od dodatnog ulaganja u Dalekovod. Premda su imali priliku kupovati dionice po cijeni do 10 kuna što je znatno niže od trenutačne tržišne vrijednosti (16,5 kuna), postojeći dioničari upisali su samo 2,5 milijuna dionica od ponuđenih šest milijuna.

Stoga je pokrenut drugi krug dokapitalizacije u kojem se dioničarima koji su upisali dionice u prvom krugu nudi još 3.467,509 dionica Dalekovoda. Da bi se dostigao prag uspješnosti do 60 posto, potrebno je uplatiti još najmanje 10,7 milijuna kuna.

Odlučujuću ulogu u drugom krugu dokapitalizacije imat će mirovinski i investicijski fondovi koji imaju priliku povećati udjel nakon što je u prethodnoj dokapitalizaciji značajno razvodnjena vlasnička struktura.

Podsjetimo, aktualna dokapitalizacija druga je u ovoj godinia predviđena je predstečajnom nagodbom sklopljenom krajem siječnja ove godine. Prvo povećanje kapitala provedeno je u ožujku, kada je tvrtka Konsolidator uložila 150 milijuna kuna i preuzela većinski vlasnički udjel od 80 posto.


Iza Konsolidatora stoje Vlado Čović i njegova Zagreb Montaža s oko 50 milijuna kuna te državno-privatni fond Nexus, koji je u preuzimanju sujelovao sa 100 milijuna kuna.

Krešimir Ružđak, član Uprave Nexusa, ne želi prognozirati uspješnost nove dokapitalizacije, ali je poručio da u slučaju neuspjeha Nexus ne planira dodatno vlasničko ulaganje u Dalekovod.

Za Vladu Čovića, partnera Nexus fonda, ishod prvog kruga je očekivan s obzirom na velik broj malih dioničara. Vjeruje da će institucionalni investitori u drugom krugu uložiti dovoljno da se osigura uspješnost dokapitalizacije. Pritom ističe da nije ključno hoće li se postići maksimalnih 60 milijuna kuna s obzirom na to da je prethodna dokapitalizacija od 150 milijuna kuna omogućila stabilno poslovanje Dalekovoda.

Zbog slabog odaziva dioničara u prvom krugu dokapitalizacije, cijena dionice Dalekovoda na Zagrebačkoj burzi u petak je potonula gotovo devet posto.