ZA SVE ZGRADE

Veća kvaliteta života za tri skupine građana: Stiže Zakon o ugradnji dizala

06.11.2023 u 07:48

Bionic
Reading

Klub zastupnika Hrvatske narodne stranke (HNS) i nezavisnih zastupnika inicirali su subvencioniranje dizala kako bi ih imale sve zgrade. Predložili su i zakon koji je u proceduri, a cilj im je da bude usvojen do travnja iduće godine

Stiže Zakon o ugradnji dizala. On bi omogućio da u višestambenim zgradama koje imaju tri i više katova, država subvencionira ugradnju. Prosječna cijena ugradnje je 60.000 eura.

'Taj iznos bi bio 40 posto od strane države, a tu bi se mogle uključiti jedinice lokalne samouprave, posebno veliki gradovi u kojima i ima najviše takvih zgrada', rekao je za Dnevnik Nove TV Predrag Štromar. Ostatak bi pokrili predstavnici suvlasnika sami iz svojih pričuva.

'Trenutno ima 16.000 ulaza koji nemaju lift i gdje ga treba napraviti. Očekujem svakako da će se 200 do 300 liftova ugrađivati godišnje kada donesemo taj Zakon', dodaje Štromar.

Kvaliteta života povećala bi se tako starijima, osobama s invaliditetom, ali i roditeljima s djecom. Ugradnju dizala sredstvima iz europskih fondova predlagala je europarlamentarka Biljana Borzan, no Vlada je uklopila ugradnju zajedno s energetskom obnovom.

'Tu vidim kao izazov kako će se gradove natjerati da sudjeluju u ovakvom projektu. Iskreno se nadam da će odaziv biti dobar', rekla je Borzan.

Neki gradovi već su u proračunu predvidjeli tu stavku ako bi država uskočila svojim dijelom, a građani svojim. Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i obnove poručuje da priprema Zakon o upravljanju i održavanju zgrada, kojim bi se propisala mogućnost izrade programa ugradnje dizala.

On bi, među ostalim, uključivao i sveobuhvatni pregled i broj zgrada, udio stanara po katnosti, postotak sufinanciranja i rokove. Uz to, s dizalom se povećava vrijednost nekretnine, a pomoglo bi se i hitnim službama, navodi Dnevnik Nove TV.

Tportal i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'