samo s naljepnicom

Važna obavijest vozačima: Kupujete li gume, na snazi su nova pravila, na ovo morate pripaziti

21.11.2022 u 19:28

Bionic
Reading

Od 2012. automobilske gume u trgovinama moraju biti označene naljepnicom, slično kao perilice rublja ili hladnjaci u trgovinama elektronikom, no odnedavno su na snagu stupila nova pravila

Od 2012. sve automobilske gume u trgovinama moraju biti označene naljepnicom, slično kao perilice rublja ili hladnjaci u trgovinama elektronikom. Ova oznaka ima cilj omogućiti kupcima da procijene pojedinačna svojstva guma o kojima je riječ ili da usporede različite modele po tri kriterija: otporu kotrljanja, svojstavima kočenja na mokrom i buci. Prva EU oznaka guma sadržavala je ove tri informacije.

Međutim stara uredba je u međuvremenu zamijenjena EU Uredbom 2020/740, koja pruža dodatne informacije o prianjanju na snijegu i (za skandinavsko tržište) prianjanju na ledu na novoj standardnoj naljepnici sa simbolima, piše Njemački autoklub (ADAC), a donosi HAK.

Nova se regulativa odnosi samo na gume za automobile, kamione ili autobuse koje su došle na tržište nakon 1. svibnja 2021., tj. imaju najmanje datum proizvodnje DOT 1821 (18. kalendarski tjedan 2021.) ili viši na bočnoj strani gume. S obzirom na to da ne postoji obveza ponovnog označavanja guma stavljenih na tržište prije 1. svibnja 2021., obje se oznake mogu naći jedna pored druge u trgovinama.

Uz središnje prikaze učinkovitosti potrošnje goriva i energije (lijevo), prianjanja na mokroj podlozi (desno) i vanjske buke kotrljanja (dolje lijevo), jedna od najvažnijih novosti u novoj EU oznaci je QR kod u gornjem desnom kutu. Ako to skenirate svojim pametnim telefonom, dobit ćete izravan pristup detaljnim informacijama o gumama koje je proizvođač pohranio u Europsku bazu podataka o energetskim oznakama proizvoda (EPREL). Naziv proizvođača, točan broj artikla gume, dimenzija s indeksom brzine i nosivosti te klasa gume (npr. C1 za automobile, mobilne kućice, autobuse) dopunjuju informacije.

Više detalja o novim oznakama uz automobilske gume možete provjeriti na stranicama HAK-a.

  • +3
Zimske gume Izvor: Promo fotografije / Autor: Wolfgang Grube/HAK