NAJSTROŽA KAZNA

Vatikan oduzeo klerički stalež slovenskom svećeniku-pedofilu

14.08.2013 u 22:29

Bionic
Reading

Bivšem svećeniku u župi Kašelj blizu Ljubljane, koji je 2008. godine zbog pedofilije pravomoćno osuđen na pet godina zatvora te je uvjetno pušten krajem 2012., odlukom Vatikana oduzet je klerički stalež, objavili su u srijedu slovenski mediji

Oduzimanje kleričkog staleža, odnosno laicizacija, najstroža je kazna za svećenike po pravu u katoličkoj crkvi, a slijedi nakon internog postupka pred crkvenim sudom.

U slovenskoj katoličkoj crkvi ne žele govoriti o slučaju bivšeg župnika Franca Frantara koji je laiciziran pošto je civilno osuđen zbog seksualnog zlostavljanja maloljetnice prije više od 20 godina, u vrijeme kad je žrtva imala 10 godina, ali ni komentirati informacije po kojima još traju postupci u kojima gubitak kleričkog staleža prijeti još nekim svećenicima.

U Slovenskoj biskupskoj konferenciji potvrdili su da oduzimanje kleričkog staleža znači gubitak svih prava, dužnosti i poslova koje su kažnjene osobe imale kao svećenici, ali da se radi o internim postupcima koji se vode unutar crkve i da takvu kaznu može izreći samo nadležan crkveni sud, objavio je portal Telekoma Slovenije.