pažljiva istraga

Vatikan objavio priručnik s uputama za istragu optužbi za zlostavljanje djece unutar Crkve

16.07.2020 u 19:52

Bionic
Reading

Vatikan je u četvrtak objavio dugo očekivani priručnik s uputama za istragu optužbi za zlostavljanje djece u Katoličkoj crkvi

U priručniku, koji je sastavila Vatikanska kongregacija za nauk vjere (CDF), pozivaju se crkveni lideri da ozbiljno shvate i najmanje naznake nedjela.

Svi dokazi o mogućem zlostavljanju moraju se pažljivo istražiti, bez obzira na koji način optužbe dopiru do crkvenih lidera. Istražit će se i oni navodi koji se pojave na društvenim mrežama, navodi se u priručniku.

Priručnik, poznat kao vade mecum, na latinskom "pođi sa mnom", sadrži više od 160 preporuka. U njemu se ponavljaju raniji pozivi Vatikana da se sva nedjela prijavljuju državnim vlastima kako bi se maloljetnike zaštitilo od daljnjeg zlostavljanja.

Priručnik također opisuje kako zaštititi prava optuženih i kako se nositi s potencijalnim dezinformacijama.

"Ovo nije pravni tekst", rekao je kardinal Luis Francisco Ladaria Ferrer. Dodaje da priručnik treba pružiti praktične smjernice biskupima i vjerskim vođama.

Stručnjaci su na samitu protiv zlostavljanja 2019. pozvali Vatikan da riješi sumnjive slučajeve i više surađuje s državnim istražiteljima.

Papa Franjo je više puta obećao da će strogo kazniti zlostavljače i stati na kraj raširenom zataškavanju zločina unutar Katoličke crkve.

Unatoč brojnim nedavnim mjerama, žrtve upozoravaju da svećenici u mnogim mjestima nastavljaju ometati istrage.