ZA TRADICIONALISTE

Vatikan jača pritisak da se dopusti latinska misa

13.05.2011 u 17:13

Bionic
Reading

Vatikan je katoličkim biskupima diljem svijeta u petak poručio da moraju poštovati papinsku zapovijed kojom se svećenicima dopušta držanje mise na latinskom, sviđalo se to biskupima ili ne

Vatikan je izdao 'naputak' biskupima pošto je 2007. Papa ukazom dopustio širu upotrebu latinske mise koja je bila u općoj upotrebi prije no što je Drugi vatikanski koncil 1962.-1965. uveo mise na narodnom jeziku.


Ponovno uvođenje latinske mise bio je jedan od zahtjeva ultratradicionalista čiji su čelnici ekskomunicirani 1988. što je dovelo do prvoga raskola novoga doba. Papa je 2007. dopuštenjem latinske mise zadovoljio mnoge tradicionaliste. U tom obredu svećenik gleda prema istoku i većinu je vremena leđima okrenut pastvi.

No neki biskupi iz raznih dijelova svijeta privatno kažu kako im je latinska misa problem jer nema dovoljno osposobljenih svećenika, a i logistički je nespretno ubaciti latinsku misu u raspored.

Naputak na pet stranica iz vatikanske Kongregacije za nauk vjere, jasno kaže kako Papa traži da biskupi poštuju njegovu zapovijed.'Zadaća je dijecezanskoga biskupa da poduzme sve nužne mjere kako bi se zajamčila 'forma extraordinaria', kaže se u naputku. Forma extraordinaria latinski je izraz za staru liturgiju.

Iako je sročen pristojnim, službenim jezikom, naputak kaže da lokalne župe moraju ubaciti latinsku misu u svoj liturgijski raspored ako to traže vjernici tradicionalisti. Kaže se i da župnici moraju pokazati 'duh radosne dobrodošlice' onima koji žele latinsku misu te 'moraju dopustiti takav obred'.