MINISTROVA EMPATIJA

Varga: S Glogoškim odlično surađujem

08.04.2015 u 10:16

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Siniša Varga boravio je tijekom Uskrsa u SAD-u, gdje je posjetio veteranske bolnice. Osim one koje je otvorio u Zaboku, u srijedu otvara onu u Kninu, do kraja mjeseca i u Vukovaru. 'Puno smo sitnica naučili kojih u literaturi nema. Po uzoru na bolnicu u Chicagu, veteranska bolnica u Kninu bit će i vojna bolnica. Bolnica u Zaboku je pokazala da je pun pogodak', rekao je Varga gostujući sinoć u emisiji Veto na Jabuci TV

Varga nije požalio što je bolnicu u Zaboku otvorio s Đurom Glogoškim, predsjednikom Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I skupine.

'Ja kao zdravstveni radnik imam empatiju prema bolesnom čovjeku. Ne ulazim u politiku, smatram da Predrag Matić radi odličan posao kao ministar, a i kao branitelj zna koje su njihove potrebe. Zamjerke koje imaju prema njemu prepuštam političkoj sferi, a na meni je da svima osiguram zdravstvenu zaštitu', kazao je Varga dodajući da s Glogoškim ima odličnu suradnju.

Tvrtka kćer HZZO-a za dopunsko osiguranje

Varga je otkrio da će uskoro osnovati tvrtku-kćer HZZO-a koja bi se bavila dopunskim osiguranjem.

'Mi smo sada po tom pitanju na tržištu i moramo se boriti protiv privatnih osiguravajućih društava. Konkurencija je dobrodošla, ona je jamstvo kvalitete, ali protiv nje ne možemo sadašnjim sustavom koji je prepun birokracije i tu smo spori i nekonkurentni. Do ljeta ćemo i to ispraviti tom tvrtkom', rekao je Varga.

Prema podacima koje je prošlog tjedna dobio iz Hrvatske liječničke komore dozvolu za odlazak za rad u inozemstvo zatražilo je 400 liječnika, a otišlo ih je 120.

'Mi smo tu debelo ispod prosjeka od ulaska u EU, ali svaki doktor, svaki medicinski djelatnik nam je važan. Nemam još podatak koliko ih se vratilo, no osobno znam trojicu koja su bila vani i došla natrag u Hrvatsku', rekao je Varga.

Što se tiče smanjenja liste čekanja, Varga je rekao kako je Program plus u potpunosti uspio i kako njegove najave da za provedbu treba šest mjeseci su srećom bile krive.

'U Osijeku se na kolonoskopiju, pregled debelog crijeva i još neke pretrage čeka samo jedan dan. U Splitu se rade tako veliki pothvati da se u jednom danu napravi i do 42 operativna zahvata. Cijeli bolnički sustav se pokrenuo ovim programom i liste čekanja drastično padaju. Negdje se one režu boljim reorganiziranjem radnog vremena, a negdje prekovremenim radom srijedom popodne i subotom. Ali do sada je svaki sat prekovremenog uredno isplaćen', rekao je Varga i najavio da će rješavanjem liste čekanja ponovno dozvoliti doktorima da ujutro rade u bolnicama, a popodne u privatnim ordinacijama.

Dječja bolnica seli iz Klaićeve u Medikol?

Osim lista čekanja, kao veliku reformu u ovoj godini najavio je i rješavanje pitanja Dječje bolnice Klaićeve.

'Prošli tjedan odobreno je preseljenje djela Klaićeve u Institut za tumore. S 40 kvadrata u 1.400. To je zasad prijelazno rješenje, ali najizglednija je varijanta zgrada Medikola jer je to građevinski objekt koji je sagrađen na način da je svojom strukturom i konstrukcijom predviđen za zdravstvo', rekao je Varga dodajući kako je s građevinske strane to lako ostvarivo, ali s pravne kompliciranije zbog predstečaja Medikola.

'Mi od toga ne odustajemo, imali smo sastanak svih strana, porezne službe, Medikola i banke i nastavljamo s tom željom', rekao je Varga i potvrdio kako će novi ravnatelj dječje bolnice biti Zoran Bahtijarević, liječnik naše nogometne reprezentacije.

Iako se tijekom emisije u svakom odgovoru klonio politike, na kraju je Varga priznao kako je svjestan da će rezultati njegovog resora biti važni u predizbornom razdoblju.

'Ministarstvo zdravstva jedan je od rijetkih resora koji se tiče svih 4,5 milijuna stanovnika u Hrvatskoj. Preko polovice stanovništva dođe u kontakt sa sustavom zdravstva i taj kontakt koji građani imaju s nama preslikava se i na sve ostalo', rekao je Varga i potvrdio da je spreman bilo kada na sučeljavanje s bilo kim iz zdravstvenog odbora HDZ-a.