PROSVJED U ZAGREBU

Varaždinci pozvali Milanovića u pomoć zbog otpada

15.10.2015 u 18:22

Bionic
Reading

Tridesetak građana Varaždina na čelu s gradonačelnikom Goranom Habušem (HNS) prosvjedovalo je u četvrtak ispred Ministarstva zaštite okoliša i prirode zahtijevajući rješavanje sufinanciranja zbrinjavanja varaždinskog baliranog otpada, a premijera Zorana Milanovića pozvali su da im pomogne

'Došli smo da upozorimo, da još jedanput pošaljemo poziv i direktoru Fonda (za zaštitu okoliša i enegetsku učinkovitost) gospodinu Muelleru i ministru Zmajloviću da riješe to onako kao što je bilo dogovoreno, da se konačno riješimo problema baliranog otpada. Koristim ovu priliku da zaista uputim i poziv premijeru Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću da se aktivno uključi u rješavanje ovog problema. Ja još vjerujem u ovu vladu, vjerujem da ima snage do kraja mandata donijeti odluku koja nam je potrebna, dakle, odluku Fonda o sufinanciranju u iznosu od 60 posto rješavanja problema varaždinskog otpada', izjavio je Habuš novinarima ispred Ministarstva zaštite okoliša i prirode na prosvjedu održanom pod nazivom 'Dosta je zavlačenja'.

Pozvao je premijera Milanovića da se uključi u rješavanje tog problema i da u što kraćem roku dobiju odluku Fonda za sufinanciranje, kako bi potpisali ugovor s koncesinarom i konačno riješili problem koji grad Varaždin, ističu, opterećuje i ekološki i financijski.

Habuš je rekao da on predstavlja 47.000 Varaždinaca, a bala, koju su htjeli dovesti ministru zaštite okoliša i prirode Mihaelu Zmajloviću da je prvi put vidi, trebala je predstavljati 109.000 bala.

No kamion s balom je 50-ak metara od odlagališta Brezje zaustavila policija kako bi se obavio ispekcijski nadzor. Inspekcija zaštite okoliša nije dozvolila da kamion ide dalje, rekao je Hini Dražen Dretar iz Upravnog odjela za poslove gradonačelnika.

Po informaciji iz ureda varaždinskog gradonačelnika, inspekcija je od Ministarstva zaštite okoliša dobila nalog da obavi hitni nadzor nad balom to jest da utvrdi ima li potrebnu dokumentaciju za prijevoz baliranog otpada.
Habuš je na prosvjedu pred Ministarstvom u Zagrebu rekao da je problem s balama, najveći koji Varaždin ima, počeo negdje 2005. 'Kad smo mislili da smo konačno pred rješenjem, počele su se dešavati stvari zbog kojih smo danas ovdje', rekao je.

'Mi smo proveli koncesiju, a u međuvremenu je došlo do promjene zakona i od tada do prije nekoliko dana, zajedno s Fondom za zaštitu okoliša uz podršku ministra, tražili smo način i izvršavali sve što su oni stavljali pred nas, kako bismo konačno osigurali sufinanciranje od 60 posto, što je negdje na razini od 60 milijuna kuna, i došli u poziciju da potpišemo taj ugovor a tu sramotu maknemo iz grada Varaždina', rekao je Habuš.

Na žalost, kad su ispunili sve što se tražilo, rekao je Habuš, počeli su novi zahtjevi, stalno s novim dodacima, dok nisu dobili informaciju od ministra i Fonda da to oni ne žele sufinancirati.

'Bez ijednog opravdanog razloga vraćaju nas u 2012., traži se od nas da raspišemo novu javnu nabavu, da poništimo koncesiju i to je nešto na što ne možemo pristati jer sve činjenice koje su bile poznate danas, poznate su bile i prije dvije i pol godine', rekao je Habuš. 'Ako zaista ispadne da su nas vukli za nos, onda je to grubo kršenje povjerenja u državne institucije', istaknuo je varaždinski gradonačelnik i pozvao premijera Zorana Milanovića da se uključi u rješavanje tog problema kako bi što prije dobili odluku Fonda za sufinanciranje.

Povijest slučaja varaždinskog baliranog otpada

Rješavanje problema otpada u Varaždinu traje već godinama. Posao zbrinjavanja otpada prvo je trebala dobiti tvrtka T7 VIS Davora Patafte, a otpad se trebao zbrinuti u MBO pogonu, no državno odvjetništvo je otvorilo istragu, koja je rezultirala privođenjima aktera cpovezanih s tim, među kojima i tadašnjeg gradonačelnika Ivana Čehoka. U međuvremenu, aktualna gradska vlast Varaždina, to jest Gradsko vijeće, u ožujku 2013. dodijelilo je koncesiju za zbrinjavanje varaždinskog otpada Zajednici ponuditelja tvrtki CE-ZA-R, Eko flor plus Varaždin, Komunalac Davor i tvrtki Održivi razvoj. Ugovor je tada predviđao samo odvoz otpada iz Varaždina bez trajnog zbrinjavanja, što Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost po zakonu nije mogao sufinancirati. U međuvremenu koncesionar je trebao ponuditi novu analizu bala otpada i novi plan zbrinjavanja u čije bi se sufinanciranje mogao uključiti i Fond. Prvi čovjek Fonda Sven Muller potvrdio je prije desetak dana u Varaždinu da je zaprimio dokumentaciju, odnosno analizu i novi plan zbrinjavanja baliranog otpada. Prema neslužbenim informacijama gradonačelnik Habuš ovih je dana održao sastanak s predstavnicima Fonda i Ministarstva. Zaključci sastanka nisu poznati, ali iste neslužbene informacije govore da je današnji prosvjed rezultat tog sastanka.

Posao zbrinjavanja varaždinskog otpada, oko 110 tisuća tona koji se nalazi na južnom ulazu u grad, vrijedan je oko 115 milijuna kuna. Grad očekuje da će dio tog iznosa sufinancirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, zbog čega su i napravljene dodatne analize i novi plan zbrinjavanja.