USKOK PODIGAO OPTUŽNICU

Varali poduzetnike lažnim kreditima iz EU fondova

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 02.08.2012 23:53
  • Objavljeno 02.08.2012 u 23:49
EURO EURI

EURO EURI

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: iStockphoto

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv petoro hrvatskih državljana koji su nudeći lažne europske kredite došli do plijena od 420 tisuća kuna

Optužnicom se prvookrivljeniku stavlja na teret da je od svibnja 2011. do kraja siječnja 2012. u Zagrebu i Zadru okupio skupinu čiji su članovi osumnjičeni da su na temelju krivotvorenih isprava i dokumentacije pojedince i tvrtke obmanjivali da im mogu ishoditi bespovratne kredite iz fondova EU namijenjenih revitalizaciji malih poduzeća i obrta.

Za realizaciju toga koristili su jedno trgovačko društvo, odnosno agenciju za koju su zainteresiranima govorili da je ovlaštena za posredovanje prema Ministarstvu financija koje odobrava takve kredite te da su toj agenciji tijekom rješavanja predmeta do dobivanja kredita obvezni podmiriti samo tekuće troškove kao što su pristojbe, ovjera dokumenata, izrada elaborata i drugo, dok će troškove usluge agencije podmiriti po dovršetku posla, odnosno dobivanju kredita.

Po nalogu prvookrivljenika, petookrivljenica je na području Zadra pronalazila zainteresirane vlasnike trgovačkih društava i obrta te ih je, nakon što im je neistinito predočila mogućnost brze realizacije bespovratnih kredita posredstvom agencije, upućivala prvookrivljeniku. On im je predočavao način na koji će se dobiti krediti i pritom je ostale pripadnike grupe lažno predstavljao kao osobe nadležne za odobrenje kredita, izradu projektne dokumentacije, revizorske poslove i rad agencije.

Zatim je prvookrivljenik od zainteresiranih za dobivanje kredita učestalo tražio raznu dokumentaciju o poslovanju njihovih društava, da bi potom na ime nastalih troškova od njih tražio uplatu određenih iznosa na njegov račun te račune drugookrivljenika i trećeokrivljenika.

Na taj su način okrivljenici pribavili nepripadnu materijalnu korist u iznosu od najmanje 420 tisuća kuna, objavio je USKOK na svojoj internetskoj stranici.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi