istarske favele

Vapaj grada Umaga o karcinomu koji ih razidre: Slovenci prednjače!

26.02.2024 u 22:42

Bionic
Reading

Objava na službenim stranicama grada Umaga gdje se kritizira bespravna gradnja koja je uzela toliko maha da je se naziva karcinomom i tihom okupacijom u kojoj prednjače stanci - Slovenci, pobudila je veliku pažnju javnosti i u susjednoj državi čiji mediji prenose upućenu poruku

U tekstu na službenim stranicama grada Umaga se navodi da je Istra je postala europski raj za bespravne graditelje i uzurpatore. Poručili su da je bespravna gradnja, uzurpacija šumskog i poljoprivrednog zemljišta te pomorskog dobra „karcinom“ koji dnevno izjeda Istarsku županiju, do te mjere da ugrožava normalnu kvalitetu života građana.

'Zbog iznimno velikog profita dobro organiziranih pojedinaca, poljoprivredno i šumsko zemljište se pretvara u „vikend parcele“ koje realno vrijede 2-3 €/m2, a prodaju se po 30-50 €/m2. Posljedica toga jest da po Istri i dalje nastaju nelegalna naselja, „istarske favele“, s tisućama stanovnika. 'Tiha okupacija' Istre nam se događa pred očima uz očitu nezainteresiranost politike i neefikasnost nadležnih inspekcija koje bi morale štititi prostor i zaustaviti bespravnu gradnju i uzurpaciju. Poznato je da su šume i poljoprivredno zemljište zaštićeni i od posebnog su interesa za RH, no u stvarnosti to nije baš tako', navodi se u tekstu.

Ali tu ne staju nego prozivaju i one koje smatraju najodgovornijima za takvu situcija.

'Da apsurd bude veći, ta bespravna, nelegalna okupacija je djelo većinom stranih državljana, gdje prednjače državljani Slovenije, uz pomoć i asistenciju 'domaćih domoljuba'. Takva drskost i agresivnost stranih državljana u brutalnom uništavanju Istre nije zabilježena ni u ratnoj povijesti Istre, niti je u drugim dijelovima Hrvatske tako izražena', piše se u ovom oštrom tekstu.

Dalje se navodi da je takavo ponašanje ruganje prema svima u Istri koji traže poštivanje zakona te civilizirano ponašanje stranih državljana, koji zakone u svojim matičnim državama poštuju, dok se prema nama u Istri odnose kao 'konkvistadori' te ismijavaju zakone Republike Hrvatske.

Tvrdi se da ti povremeni strani stanovnici imaju 140.000 turističkih ležajeva koje iznajmljuju, većinom „na crno“. S druge strane, kažu, broj nelegalnih stanovnika po 'istarskim favelama' nemoguće je precizno utvrditi.

Žale se da bespravne 'istarske favele' generiraju niz komunalnih, životnih i financijskih problema za domaće građane koji se neće godinama riješiti.

'Ako „tiha okupacija Istre“ nije dovoljan razlog da svi zajedno stanemo u obranu Istre, i da Istra bude dio uređene i civilizirane Europe, a ne ničija interesna „kolonija“, te ako zaista želimo europsku Hrvatsku, tada svi moramo dati svoj doprinos, bez fige u džepu', poručili su na kraju.

Uz tekst su priložili i dva videa u kojima navode primjere bespravne gradnje.

Stanje na području Umaga vezano uz bespravnu gradnju za HRT je u ponedjeljak komentirao i gradonačelnik Vili Bassanese koji je kazao da imaju oko 8 kilometara obale koja apsolutno nije dostupna građanima niti turistima.

'Ona je devastirana, okupirana i jedini način je da se to riješi bio vapaj prema onima koji to mogu riješiti. Ovo naše priopćenje je jedno od vapaja. Koje su institucije zakazale? Ako se radi o građevini, tada je građevinska inspekcija, ako se radi o zaštiti okoliša tada je nadležna inspekcija određenog ministarstva, tu je i pomorska inspekcija, a i rudarska inspekcija u određenim dijelovima jer se radi o pomorskom dobru koje je bogatstvo građana Republike Hrvatske, rekao je  Bassanese.

Problem traje desetljećima. Prvi je puta ministar posjetio područje prije 22 godine, no nije se promijenilo ništa. Stvar se samo pogoršala. A sad najvažnije pitanje - tko je uopće privatizirao, betonirao i okupirao taj dio obale? - Prije svega su to napravili vlasnici kuća prvi red do mora koji su na jedan fizički način zabranili ili onemogućili bolje rečeno pristup do samog mora. Kuće su većinom legalne, ali ima i nelegalnih građevina, kaže gradonačelnik, te dodaje da je većinom riječ o stranim državljanima, Slovencima. Bespravni molovi uredno imaju uklesane adrese da se točno zna kojoj kući pripadaju. Ako poželite staviti svoj ručnik tijekom ljeta, došlo bi do fizičkog obračuna s domaćinima, pričaju komunalni redari.

Situacija je nadrealna i nitko ne može ništa. Na pitanje što će poduzeti, Vili Bassanese, gradonačelnik Umaga kaže kako očekuje novi zakon primjene da se spuste ovlasti na pomorskog redara.

'Onda će početi prijave građevinskoj inspekciji u ministarstvu pomorstva i svima onima koji su na vrijeme trebali zaštititi prostor', kaže. Ali postupci idu sporo