BESPRAVNA GRADNJA

Austrijanci kupili kuću na Ugljanu, uslijedio je pakao: Zapalili im auto, otrovali mačke...

19.02.2024 u 14:42

Bionic
Reading

61-godišnja Anita i 71-godišnji Gottfried Fink, umirovljenici iz Štajerske u Austriji, kupili su kuću na Ugljanu u ljeto 2019. No problematični susjed im je ambiciozne planove pretvorio u noćnu moru

Anita i Gottfried Fink kupili su kuću u ljeto 2019. u mjestu Kali na Ugljanu, piše dnevni list iz Graza Kleine Zeitung. Oduševila ih je velika terasa, puno svjetla te fantastična lokacija - ni 35 metara od plaže.

No sljedeće ljeto uslijedio je šok. 'Zbog koronavirusa nismo mogli u Hrvatsku. A kad smo stigli, bespravna zgrada nam je doslovno izrasla ispred vrata', objasnio je Fink.

Od tada njihov susjed, inače građevinar, bespravno sagrađene objekte iznajmljuje turistima koji se do plaže šeću zemljom u vlasništvu Austrijanaca. Općina je upoznata sa slučajem, ali je nemoćna, kaže načelnik Bruno Mišlov.

  • +13
Ugljan (ilustracija) Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc

Par je isprva pokušao razgovarati sa susjedom i na miran način riješiti spor, ali u tome nisu uspjeli. Susjed se čak i fizički obračunao s Austrijancima. U proljeće 2022. netko im je zapalio auto, a prošle zime otrovana im je mačka.

Austrijanci planiraju pokrenuti pravne korake protiv susjeda. Kako piše list, muškarac je svoje bespravno sagrađene objekte pokušao legalizirati u nadležnom uredu u Zadru, no nakon intervencije općine zahtjev je povučen.

Slaba je to utjeha za austrijske umirovljenike te ističu da bi sada mnogo toga učinili drugačije. 'Strahujemo od toga što je sljedeće', kažu i traže pomoć hrvatske države.