EUROPSKI MONITORING

Vandoren nije impresioniran Milanovićevim odgovorom

  • Autor: H. P./Forum
  • Zadnja izmjena 26.04.2012 14:06
  • Objavljeno 26.04.2012 u 13:41
Paul Vandoren

Paul Vandoren

Izvor: Pixsell / Autor: Anto Magzan/PIXSELL

Šef Delegacije EK u Hrvatskoj, veleposlanik Paul Vandoren i intervjuu tjedniku Forum nije htio ulaziti u polemiku s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, koji ustrajava u namjeri da članove vlade imenuje u NO Ine. Samo ponavlja da hrvatske vlasti moraju 'pažljivo pročitati izvješće o monitoringu i bez odgode se bez odgode posvetiti se preostalim područjima koja izazivaju zabrinutost'

Podsjetimo, u prilično pozitivno intoniranom izvješću Komisije o monitoringu, Vlada Zorana Milanovića suočila se i s oštrom kritikom da je srušila kriterije na osnovi kojih je zatvoreno Poglavlje 23 u pregovorima za članstvo. Ocjena je to izrečena na temu sprečavanja korupcije u državnim poduzećima, uz napomenu da Hrvatska 'treba razvijati razvijati koncept političke odgovornosti i nulte tolerancije korupcije'.

Unatoč toj ocjeni, premijer Milanović je i nakon izvještaja poručio da od imenovanja Radimira Čačića i Slavka Linića u NO Ine neće odustati radi zaštite nacionalnih interesa.

U intervjuu novinarki Foruma Sanji Despot, veleposlanik Paul Vandoren samo je kratko poručio:
'Moja je preporuka pažljivo pročitati izvješće o monitoringu Komisije i bez odgode posvetiti se preostalim područjima koja izazivaju zabrinutost. To je ključno ne samo kako bi se održala obećanja i podržao proces ratifikacije u državama članicama EU nego i kako bi se zemlja na najbolji mogući način pripremila za članstvo.'

Vandoren poziva hrvatske vlasti da čim prije s EU započne konzultacije oko izmjena Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!