cjepivo beskorisno?

Uznemirujuće vijesti iz Danske: Otkrivena mutirana verzija koronavirusa koja se može proširiti na ljude, sprema se klanje 17 milijuna kuna; Rudan: To bi moglo prouzročiti novu pandemiju

05.11.2020 u 11:45

Bionic
Reading

Danska se sprema zaklati 17 milijuna kuna nakon što je na farmama kuna na sjeveru zemlje otkrivena mutirana verzija koronavirusa koja se može proširiti na ljude

Premijerka Mette Frederiksen kazala je da mutirani virus predstavlja 'rizik za učinak' budućeg cjepiva protiv Covida-19, prenosi BBC.

Danska je najveći svjetski proizvođač kunina krzna.

Policija je objavila da bi klanje trebalo poduzeti što prije.

Slučajevi koronavirusa otkriveni su na farmama u danskoj sjevernoj pokrajini Jutlandu i drugim dijelovima Europe već unatrag nekoliko mjeseci.

NOVI KORONAVIRUS MUTIRAO U KANADSKIM KUNAMA U DANSKIM UZGAJALIŠTIMA I PONOVO ZARAZIO LJUDE - DANSKA ĆE U NEKOLIKO DANA...

Objavljuje Igor RudanSrijeda, 4. studenoga 2020.

No broj slučajeva u Danskoj brzo raste, a na farmama kuna utvrđeno je pet slučajeva novog soja virusa. Dvanaest se ljudi zarazilo, objavile su vlasti.

Premijerka Frederiksen opisala je situaciju kao 'vrlo, vrlo ozbiljnu'.

  • +7
Farma kuna u Danskoj Izvor: Profimedia / Autor: Mads Claus Rasmussen / AFP / Profimedia

Ona se pozvala na vladino izvješće prema kojemu je utvrđeno da mutirani virus slabi sposobnost organizma da proizvede antitijela, što potencijalno može učiniti neučinkovitima cjepiva koja se trenutno razvijaju protiv Covida-19.

'Imamo veliku odgovornost prema vlastitom stanovništvu, no zbog mutacije koja je pronađena imamo još veću odgovornost prema ostatku svijeta', kazala je premijerka na konferenciji za medije.

Kune koje se uzgajaju na više od 1000 farmi trebale bi biti zaklane. Šef policije Thorkild Fogde kazao je da je riječ o 'vrlo velikom poduhvatu'.

Španjolska je u srpnju zaklala 100.000 kuna nakon što su pronađeni slučajevi zaraze na farmi u pokrajini Aragon, a deseci tisuća životinja uništeni su i u Nizozemskoj nakon što je izbila zaraza na tamošnjim farmama.

U tijeku su studije koje trebaju utvrditi kako i zbog čega su kune sposobne dobiti virus i proširiti zarazu.