pandemija

U Hrvatskoj 72 nova slučaja zaraze koronavirusom, preminulo 20 osoba

22.02.2021 u 07:30

Bionic
Reading

U ponedjeljak su zabilježena 72 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, preminulo je 20 osoba

12:21 U Virovitičko-podravskoj županiji tri su osobe pozitivne, a jedna je preminula. Muškarac, 1933. godište, preminuo je uslijed infekcije koronavirusom, a pritom je imao i brojne komorbiditete. U posljednja 24 sata testirano je 48 ljudi, od kojih su tri osobe mlađe životne dobi bile pozitivne na virus SARS-CoV-2. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutačno je 10 pacijenata.

12:15 Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije u ponedjeljak je izvijestio o troje novooboljelih od koronavirusa i jednom smrtnom slučaju 78-godišnje osobe pozitivne na koronavirus.

U toj županiji trenutno se od koronavirusa liječi 129 osoba, njih su 33 na bolničkom liječenju. Među bolničkim pacijentima tri osobe pri liječenju trebaju potporu respiratora.

12:00 U Međimurskoj županiji u posljednja 24 sata utvrđena su tri nova slučaja koronavirusa, a u subotu je uspješno provedeno cijepljenje više od tisuću građana, priopćili su u ponedjeljak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 11 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji je 119. Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno su hospitalizirana 32 pacijenta. U protekla 24 sata hospitalizirana su dva pacijenta. Na invazivnoj respiraciji nalaze se tri osobe. U subotu je u Međimurskoj županiji uspješno provedena prva akcija masovnog cijepljenja u okviru 2. faze cijepljenja prema Planu uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv covida-19.

11:59 U posljednja 24 sata u Gradu Zagrebu zabilježeno je 13 novooboljelih osoba od koronavirusa te je trenutno aktivno 383 slučajeva zaraze, izvijestio je u ponedjeljak Gradski stožer Civilne zaštite. U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu Dr. Andrija Štampar provedeno je 525 testiranja. U domovima za starije i nemoćne nema novodijagnosticiranih korisnika ni djelatnika. Koronavirus je potvrđen kod četiri učenika i jednog nastavnika osnovnih škola te kod pet učenika srednjih škola.

Provedeno je više od 31.000 cijepljenja, od čega je više od 18.000 ljudi primilo prvu dozu, a drugu dozu je primilo 13.042 osobe. Izvijestili su kako su u petak i danas distribuirali 12.000 doza cjepiva primarnoj zdravstvenoj zaštiti, odnosno liječnicima obiteljske medicine na 18 punktova za cijepljenje u Zagrebu.

11:57 Škole i vrtići u većini njemačkih saveznih pokrajina od ponedjeljka ponovno otvaraju vrata za učenike nižih razreda osnovnih škola i maturante uz stroga higijenska pravila i pridržavanje propisanih mjera. >>>Cijeli članak<<<

11:51 U zadnja 24 sata u osječkom KBC-u Osijek obrađeno je 87 uzoraka od kojih je13 bilo pozitivno na koronavirus, dvije osobe su preminule, izvijestio je u ponedjeljak osječko-baranjski Stožer Civilne zaštite. Sedam novopozitivnih ima prebivalište na području Osijeka, dvije osobe su s područja Čepina te po jedna iz Donje Motičine, Ernestinova, Kneževih Vinograda i Popovca.

„Na bolničkom liječenju je 59 osoba. Njih 43 se liječe u KBC-u, od kojih je osam na respiratoru. U Općoj županijskoj bolnici u Našicama hospitalizirano je16 pacijenata. Preminule su dvije osobe od 71 i 85 godina. Na području županije u samoizolaciji je 729 osoba“, priopćio je Stožer.

11:44 U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije nema novooboljelih od COVID-19 infekcije. Nažalost, preminule su dvije muške osobe starije životne dobi oboljele od COVID-19 infekcije, koje su se liječile u šibenskoj, odnosno kninskoj bolnici. Trenutno su 54 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici liječi se 12 osoba, od kojih je jedna osoba na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi 11 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 448 osoba. U posljednja 24 sata uzorkovano je i testirano 29 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

11:41 Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 87 obrađenih testova u ponedjeljak je sedam novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 2, Kaštela 2, Solina 1, Milne 1 i Podbablja 1 osoba. Od ukupnog broja novooboljelih 3 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1366 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalaze se 63 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 5 osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su dvije muške osobe stare 65 i 81 godinu. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na covid infekciju.

11:37 Glavni epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević rekao je u ponedjeljak u Rijeci kako će se ovoga tjedna procijepiti 20 osoba po obiteljskom liječniku. >>>Cijeli članak<<<

11:10 U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata evidentirana je jedna novozaražena osoba, a ukupno je testirano 28 osoba, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite. Riječ je o osobi iz Vukovara koja je bila pozitivna na PCR testiranju, dok na brzim antigenskim testiranjima nije bilo pozitivnih. Trenutno je u županiji hospitalizirana 31 osoba, a u samoizolaciji se nalazi 471 osoba. Od početka epidemije ukupan broj zaraženih koronavirusom popeo se na 9663, od kojih je 8349 izliječeno dok su umrle 192 osobe.

10:57 U posljednja 24 sata zabilježena su 72 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2111 Među njima su 792 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 68 pacijenata. Preminulo je 20 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 240.017 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5449 preminulo, ukupno se oporavilo 232.457 osoba od toga 312 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 11.267 osoba. Do danas je ukupno testirano 1,306.694 osobe, od toga 2 242 u posljednja 24 sata.

10:38 Načelnik istarskog Stožera Civilne zaštite Dino Kozlevac rekao je u ponedjeljak kako je epidemiološka situacija u Istri vrlo dobra te da je Istra na granici zelene zone. >>>Cijeli članak<<<

10:29 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je šest novih slučajeva zaraze koronavirusom (tri utvrđena brzim antigenskim testom). Radi se o po dvije osobe iz Dubrovnika i Konavala te po jednoj iz Stona i Župe dubrovačke. Ukupno su zaražene tri muške i tri ženske osobe, a dvije osobe imaju utvrđenu epidemiološku vezu. U OB Dubrovnik hospitalizirane su 34 osobe pozitivne na koronavirus. Četiri pacijenta zahtijevaju intenzivnu skrb, od kojih su dva na invazivnoj ventilaciji, a jedan na neinvazivnoj ventilaciji.

10:15 Iako ni na području Sisačko-moslavačke županije u protekla 24 sata nije zabilježen niti jedan slučaj novooboljelih od covida stožer u dnevnom izvješću poziva sve stanovnike županije da se i nadalje pridržavaju epidemioloških mjera o preporuka Nacionalnog i Županijskog stožera civilne zaštite.

10:12 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije u odnosu na podatke od jučer oboljelo je osam osoba (gradovi – 1 Zaprešić, 1 Velika Gorica, 3 Vrbovec, , općine – 1 Brdovec, 1 Stupnik , 1 Križ), a ozdravile su 34 osobe. Trenutno su aktivna 246 slučaja. Učenicima jednog razreda izrečena je mjera samoizolacije.

10:00 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 53 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđene su tri novozaražene osobe. Kod sve tri se radi o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Izliječene su tri osobe. Trenutno je 35 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 17 osoba, a jedna osoba je u primarnom respiracijskom centru Rijeka. U Istri je cijepljeno 5.925 osoba, od toga s obje doze 2398 osoba. Na cjepne punktove, iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije biti će ovaj tjedan dostavljeno 3.440 doza cjepiva.

9:58 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 46 slučajeva zaraze koronavirusom, 33 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a 13 osoba je hospitalizirano. Na posljednjem testiranju obrađeno je 10 uzoraka, od kojih je jedan pozitivan.

9:41 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je tamošnji stožer. U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutno je na liječenju 16 pacijenata zaraženih koronavirusom, nema pacijenata na respiratoru, a 25 pacijenata je na opservaciji. U samoizolaciji je na području Bjelovarsko-bilogorske županije 216 osoba.

9:30 Poljska će, kako se očekuje, ovaj tjedan objaviti nova pravila koja zahtijevaju negativan rezultat testa na koronavirus za ulazak u zemlju, rekao je u ponedjeljak poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski. >>>Cijeli članak<<<

9:15 Na području Zadarske županije sedam je novozaraženih osoba koronavirusom. Četiri novooboljele osobe izolaciju provode na području Grada Zadra te po jedna na području Biograda, Nina i Preka. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 132 uzorka, pod aktivnim nadzorom je 729 osoba, a od bolesti se oporavilo 20 stanovnika.

U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 12 bolesnika od kojih je 3 na respiratoru. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno kršenje mjere samoizolacije.

  • +7
Masovno cijepljenje u Međimurju Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

9:05 'Svi smo željno čekali cijepljenje, to svjetlo na kraju tunela nakon godinu dana borbe s koronavirusom. Nadam se postizanju visokog cijepnog obuhvata koji će jamčiti postizanje kolektivnog imuniteta i to bi trebalo dovesti do kraja svjetsku globalnu pandemiju odnosno epidemiju na razini Hrvatske', rekao je u emisiji HRT-a Studio 4 Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva. >>>Cijeli članak<<<

8:45 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije izvijestio je javnost kako je nakon preostalih pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđen jedan novi slučaj bolesti Covid-19. Na području županije trenutno je aktivno 46 slučajeva bolesti COVID-19, ozdravilo je sedam osoba, a na bolničkom se liječenju nalazi 17 osoba.

8:32 Britanski premijer Boris Johnson trebao bi u ponedjeljak početi ublažavati treće, i nada se zadnje, englesko zatvaranje zbog koronavirusa, dok zahvaljujući ubrzanoj provedbi cijepljenja popušta pritisak na teško pogođene bolnice. >>>Cijeli članak<<<

8:26 Zagreb se u ponedjeljak pridružuje ostatku Hrvatske u cijepljenju opće populacije, a ravnatelj NZJZ-a "Andrija Štampar" Zvonimir Šostar rekao je u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' kako je za cijepljenje u Zagrebu sve spremno. >>>Cijeli članak<<<

7:25 U Zagrebu počinje cijepljenje opće populacije. Prvi su na redu stariji od 65 godina te kronični bolesnici. Na raspolaganju je 16.000 doza. Za cijepljenje se prijavilo 85.000 osoba. Građane će cijepiti 400-tinjak liječničkih timova obiteljske medicine. Moći će se cijepiti i na nekom od za to predviđenih 19 punktova u gradu. Pojedini liječnici obiteljske medicine žale se na kriterije za određivanje prioriteta, ali i na to što su oni ti koji moraju odabrati koga cijepiti, prenosti HRT.

7:03 Stožer civilne zaštite RH održat će uobičajenu konferenciju za novinare u 11 sati.