kriza na istoku europe

Biden: Ovo je početak invazije na Ukrajinu, uvodimo sankcije koje će Putinu zatvoriti pristup zapadnim tržištima

22.02.2022 u 20:33

Bionic
Reading

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin donio odluku o priznanju Donjecka i Luhanska, dvije separatističke regije na istoku Ukrajine, izdao je i naredbu da se u te regije pošalje vojska pod izlikom održavanja mira. SAD je kao odmazdu za takvo ponašanje najavio stroge sankcije, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij optužio je Rusiju za uništavanje mirovnih napora te je naglasio da nikakvih teritorijalnih ustupaka prema Rusiji neće biti. Na tportalu pratite razvoj događaja na nestabilnom istoku Ukrajine

20.30 Američki predsjednik Joe Biden obratio se naciji i poručio kako Rusija neće nikoga prevariti i kako nema opravadnja za njihovo djelovanje u Ukrajini.

'Oni će odrezati dio Ukrakjine, jasno je da Putin ide dalje i da je ovo početak invazije. Uvodimo sankcije koje idu puno dalje od onih uvedenih 2014., zatvorit ćemo Putinu pristup zapadnim tržištima kapitala', poručio je. Biden je dodao i kako će SAD i NATO braniti svaki centimetar teritorija članica NATO-a.

'Ovo je tek prva trašna sankcija koje ćemo uvesti, tko zaboga daje Putinu pravo da proglasi nezavisnima nove tzv. države na teritoriju susjedne zemlje', zapitao se Biden i najavio da će u baltičke zemlje, Estoniju, Litvu i Latviju poslati dodatne snage koje su već u Europi. Riječ je o 'obrambenim manevrima', rekao je Biden i dodao da se te snage ne namjeravaju boriti s Rusima.

  • +11
Američka vojska Izvor: EPA / Autor: GEORGI LICOVSKI

19.20 Rusija je objavila je da će evakuirati diplomatsko osoblje iz Ukrajine kako bi zaštitila njihove živote i sigurnost.

'Naš je prioritet pobrinuti se za ruske diplomate i zaposlenike ambasada te konzultata. Moramo zaštititi njihove živote i sigurnost zbog čega je rusko vodstvo odlučili evakuirati osoblje svih misija u Ukrajini', objavilo je ministarstvo vanjskih poslova.

18.30 Mađarska, koja dijeli 137 kilometara dugu granicu s Ukrajinom, počela je raspoređivati vojsku zbog straha da će kriza eskalirati. Mađare brine veliki priljev izbjeglica iz Ukrajine, potvrdio je mađarski ministar obrane Tibor Benko. On kaže da će mađarska vojska odraditi 'humanitarne zadaće' uz što će se pobrinuti da 'nijedna oružana skupina ne uđe na teritorij Mađarske'.

  • +8
Ruska vojska Izvor: Profimedia / Autor: DELIL SOULEIMAN / AFP / Profimedia

18.28 Šef EU diplomacije Josep Borrell izjavio je kako EU priprema sankcije za Rusiju koje će 'biti bolne i to jako'. EU ministri su se jednoglasno složili kako će sankcijama ciljati 27 pojedinaca i poduzeća koji potkopavaju integritet Ukrajine. Borrell kaže da će pod sankcije ići banke koje financiraju ruske političare i operacije na istoku Ukrajine. Tako bi se Rusiji smanjio pristup tržištima kapitala.

Šefica Europske Komisije Ursula von der Leyen poručila je kako pozdravlja dogovor o sankcijama jer je Rusija stvorila ovu krizu i bit će odgovorna za njenu eskalaciju. Osim toga, rekla je kako Europa mora ulagati u obnovljive izvore energije jer je EU previše ovisna o ruskom plinu.

17.43 Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je konferenciju za medije nakon što je dobio odobrenje za slanje vojske izvan granica Rusije.

'Ukrajina bi se trebala odreći planova za pristupanje NATO savezu. Trebali bi se razoružati, Ukrajina je naoružana do zuba i anti-ruski je nastrojena. Sporazum iz Minska je mrtav', poručio je Putin.

17.37 Šef NATO Saveza Jens Stoltenberg izjavio je kako Rusija planira 'potpunu invaziju Ukrajine'. 'Nastaviti ćemo raditi što moramo da bi se štitili od agresije, imamo više od 100 zrakoplova u visokoj borbenoj spremi', poručio je.

17.17 Ruski Senat odobrio je zahtjev predsjednika Rusije Vladimira Putina za korištenjem oružanih snaga izvan teritorija Rusije.

16.57 Ruski predsjednik Vladimir Putin od parlamenta je tražio dopuštenje da koristi rusku vojsku na teritoriju drugih zemalja, javlja ruski RT. Tu je vijest potvrdio glasnogovornik gornjeg doma ruskog parlamenta tj. Senata te je dodao kako će odluka o Putinovom zahtjevu biti objavljena uskoro.

16.48 Kremlj žali što je Njemačka suspendirala certificiranje Sjevernog toka 2, koji im se udvostručile isporuke ruskog plina toj zemlji, objavila je ruska agencija Interfax citiraju glasnogovornika Kremlja Dmitija Peskova. Službena Moskva se nada kako je Sjeverni tok samo privremeno odgođen, dodao je Peskov.

15.27 Bivši ruski predsjednik i bivši premijer Dmitrij Medvedev komentirao je njemačko zaustavljanje Sjevernog toka 2, a ono što je napisao na svom službenom twitter profilu neće se svidjeti mnogima u EU.

'Njemački kancelar Olaf Scholz odlučio je zaustaviti proces izdavanja dozvole za plinovod Sjeverni tok 2. Pa, dobrodošli u divni novi svijet u kojem će Europljani vrlo skoro plaćati 2000 eura za tisuću kubičnih metara prirodnog plina!', napisao je Medvedev na twitteru. S obzirom da se trenutna cijena ruskog plina u Europi kreće oko 900 eura, lako se da zaključiti da bi više nego dvostruko poskupljenje značilo veliki udarac na Europljane koji koriste plin.

14.52 Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da nema namjeru obnavljati carstvo, dan nakon što je priznao proruske separatiste na istoku Ukrajine i zanijekao legitimitet ukrajinske države. >>> Cijeli članak <<<

Izvor: Wochit / Autor: AFPTV

14.17 Moskva će jamčiti sigurnost i integritet dviju separatističkih ukrajinskih regija Donjecka i Luhanska, rekao je šef ruske diplomacije Sergej Lavrov nakon što je Donji dom ruskog parlamenta ratificirao sporazume o prijateljstvu i pomoći s dvjema regijama. >>> Cijeli članak <<<

  • +4
Sergej Lavrov Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

13.43 O ukrajinskoj krizi i njenim posljedicama oglasila se i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

'Ruska agresija na Ukrajinu je ilegalna i neprihvatljiva. Unija ostaje ujedinjena u podršci ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu', napisala je na Von der Leyen na twitteru dodavši kako će danas biti razmatrana prva runda sankcija protiv Rusije.

13.41 Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je, u povodu odluke ruskog šefa države Vladimira Putina o priznanju dvije samoproglašene republike na istoku Ukrajine, da pozicija Srbije "nije laka" te da će Beograd biti pod priticima da uvede sancije Rusiji. Vučić je u Monaku, gdje boravi u službenom posjetu, u ponedjeljak navečer za komercijalnu provladinu TV Pink rekao kako će pritisci na Srbiju poslije Putinove odluke biti mnogo veći nego ikada, sa zahtjevom da uvede sankcije Rusiji. Već je, kako kaže, imao takve pozive i "vruće linije", poručivši da će Srbija "izdržati sve pritiske". On je ocijenio da događaji vezani uz ukrajinsku krizu ruše kompletnu sigurnosnu arhitekturu svijeta, a da Srbiju dovode u situaciju u kojoj postoje brojni izazovi političke, sigurnosne i ekonomske prirode. >>> Cijeli članak <<<

  • +3
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin Izvor: EPA / Autor: MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / K

13.20 Rusko djelovanje u Ukrajini utjecat će na sigurnosnu procjenu zajedničkog finsko-ruskog nuklearnog projekta na sjeverozapadu Finske, rekao je u utorak finski predsjednik Sauli Niinisto.

„Sigurnost će svakako biti jedan faktor u procjeni“, rekao je Niinisto. Odbio je komentirati vjerojatan ishod te revizije i dodao da će finska vlada donijeti konačnu odluku o građevinskoj dozvoli. Nuklearna elektrana zajednički je projekt konzorcija finskih tvrtki i podružnice ruske državne tvrtke Rosatom koja ima udjel od 34 posto.Finska projekt priprema zadnjih deset godina, a Rusija se priključila kao partner prije osam godina.

13.03 Ukrajina će doživjeti nova iskušenja i gubitke, upozorio je u utorak ukrajinski ministar obrane obraćajući se vojsci, optužujući Kremlj da želi obnoviti SSSR.

"Pred nama su teška iskušenja. Bit će gubitaka. Morat ćemo proći kroz bol, nadvladati strah i očaj", rekao je Oleksij Reznikov, po priopćenju njegova ministarstva. "Pobijedit ćemo, nema sumnje. Na našoj smo zemlji", dodao je. Ministar je to izjavio dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio priznati neovisnost separatističkih teritorija na istoku Ukrajine i onamo poslati vojsku.

"Neprijatelj je jučer pokazao svoje pravo lice, lice kriminalca koji želi držati taocem slobodni svijet", rekao je.

"Kremlj je učinio novi korak prema obnovi SSSR-a" i "jedino što nas od toga dijeli je Ukrajina i ukrajinska vojska".

13.01 Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić pridružio se u utorak oštrim osudama odnosa Rusije prema Ukrajini ističući kako Moskva bezobzirno krši međunarodno pravo, dok srpski član državnog vrha Milorad Dodik tvrdi kako BiH o ukrajinskoj krizi zapravo nema nikakvo stajalište. U posebnoj je izjavi Komšić istaknuo kako se teritorijalni integritet i suverenitet država članica Ujedinjenih naroda mora poštovati jer je to zajamčeno međunarodnim pravom.

"Nasilne akcije pojedinih država koje svoje aspiracije za teritorijem drugih država žele ostvariti vojnom silom moraju naići na snažnu osudu i odgovor institucija UN-a i civiliziranog svijeta. U tom smislu najoštrije osuđujem napad Rusije na teritorij Ukrajine", izjavio je Komšić.

12.36 Njemačka vlada je, nakon najave ruske invazije istočnih ukrajinskih pokrajina, u utorak zaustavila postupak izdavanja dozvole za rad plinovoda Sjeverni tok 2.

„Njemačka vlada do daljnjega zaustavlja postupak izdavanja dozvole za rad plinovoda Sjeverni tok 2“, javlja njemačka agencija dpa pozivajući se na izvore u vladi. Projekt Sjeverni tok 2 je gotov, ali čeka uporabnu dozvolu nakon što su njemačke vlasti zatražile promjene u vlasničkoj strukturi plinovoda. Prema zakonima EU-a opskrbljivač ne bi trebao biti istodobno i vlasnik plinovoda. Nakon ruske invazije dijelova Ukrajine unutar njemačke vlade su sve glasniji pozivi za zaustavljanjem projekta plinovoda Sjeverni tok 2, kojim bi ruski plin direktnim putem trebao biti dopreman u Njemačku, a koji trenutno čeka uporabnu dozvolu.

  • +5
Sjeverni tok 2 Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN

12.28 Mađarski premijer Viktor Orban zasad nije osudio rusko priznanje samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk, no najavio je da ne planira staviti veto na planirane europske sankcije Rusiji.

„Mađarska dijeli zajednički stav EU-a“, napisao je Orban na Facebooku rano u utorak. To je dao do znanja i u telefonskom razgovoru s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, prenosi dpa. Orban ima prijateljski odnos s Putinom, a posljednji put ga je posjetio početkom veljače, najavivši tada dugogodišnju suradnju dviju država. Mađarski čelnik je ranije kritizirao europske sankcije Rusiji uvedene zbog aneksije Krima. One „ne djeluju“, govorio bi Orban, iako je njegova država uvijek podržavala odluke o sankcijama.

12.25 Donji dom ruskog parlamenta ratificirao je u utorak sporazume o prijateljstvu s dvije samoproglašene narodne republike u istočnoj Ukrajini, eskalirajući krizu s Ukrajinom i Zapadom. Sporazumi, koji stupaju na snagu nakon što ih ruski predsjednik Vladimir Putin potpiše, mogli bi utrti put Moskvi da tamo izgradi vojne baze, usvoji zajedničku obranu i pojača gospodarsku integraciju. >>> Cijeli članak <<<

11.44 Rusija će nastaviti opskrbljivati bez prekida svjetska tržišta prirodnim plinom, napisao je ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak u pismu energetskoj konferenciji u Dohi. >>> Cijeli članak <<<

11.35 Slovenija oštro osuđuje odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina, navelo je u utorak u priopćenju slovensko ministarstvo vanjskih poslova, reagirajući na razvoj događaja u ukrajinskoj krizi i odluku Kremlja da prizna "nezavisnost" separatističkih ukrajinskih pokrajina.

"Te neprijateljske mjere predstavljaju očito kršenje međunarodnog prava i obveza koji proistječu iz dogovora iz Minska, te neće ostati bez posljedica", dodaje se se u priopćenju iz Ljubljane. Slovenska diplomacija je poručila da Slovenija "nepokolebljivo podržava nezavisnost, suverenost i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine u okviru međunarodno priznatih granica", te podupire ukrajinsko vodstvo "u svjetlu agresije koju je u cijelosti i jednostrano potaknula Rusija".

11.29 Bosna i Hercegovina ni o ukrajinskoj krizi nema usuglašeno stajalište pa su članovi njezinog državnog vrha u utorak na različite načine komentirali postupke Rusije koji su izazvali osude diljem svijeta. Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović jasno je osudio ponašanje Rusije odnosno odluku Moskve da jednostrano prizna samoproglašene republike Lugansk i Donjeck i tamo pošalje svoju vojsku. Srpski član državnog vrha Milorad Dodik, poznat po svojim proruskim stajalištima, izbjegao je koristiti riječi koje bi mogle predstavljati kritiku ponašanja Vladimira Putina. >>> Cijeli članak <<<

11.15 Ante Letica s Instituta za istraživanja hibridnih sukoba gostovao je u HTV-ovoj emisiji 'Studio 4' u kojoj je naveo kako je u Ukrajini vrlo blizu ratni scenarij jer će ruska vojska sigurno ući u područje separatističkih regija Donjecka i Luhanska. Smatra da hrvatski vojnici ne bi trebali ići u Ukrajinu, a govorio je i odnosu predsjednika države i Vlade Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića. >>> Cijeli članak <<<

10.50 Dva su ukrajinska vojnika ubijena, a 12 ih je ranjeno u granatiranju proruskih separatista, izvijestila je ukrajinska vojska u utorak navodeći kako je to najveći broj žrtava ove godine. Ruski separatisti, pak, optužili su ukrajinske sabotere da su u utorak detonirali minu na cesti pri čemu je poginulo troje civila, prenosi HRT agenciju Interfax.

10.45 Separatističke ukrajinske regije Donjeck i Luhansk ratificirale su sporazum o prijateljstvu i pomoći s Rusijom, izvijestio je Russia Today. Time su ove dvije regije, koje je Rusija u ponedjeljak priznala kao neovisne države, i formalno otvorile mogućnost primanja vojne i financijske pomoći od Rusije. >>> Cijeli članak <<<

10.18 Velika Britanija će smjesta uvesti oštre sankcije Rusiji nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio raspoređivanje snaga u dvije odmetnute regije u istočnoj Ukrajini, izjavio je u utorak premijer Boris Johnson.

"Smjesta ćemo uvesti paket gospodarskih sankcija", rekao je Johnson. Na meti sankcija, rekao je premijer, naći će se ne samo entiteti u Donbasu, Donjetsku i Lugansku, već i u samoj Rusiji. Po Johnsonovim riječima Britanija će sankcijama napasti ruske gospodarske interese što snažnije može.

"Putin će, ako izvrši invaziju na Ukrajinu, uvidjeti da se uvelike preračunao", kazao je Johnson naglasivši da je Putin slanjem vojske prekršio suverenitet Ukrajine i međunarodne zakone, prenosi BBC.

"Bojim se da svi dokazi ukazuju na to da predsjednik Putin smjera izvršiti potpunu invaziju Ukrajine, pregaziti i pokoriti nezavisnu i suverenu europsku državu, a misllim da bi to, da budem potpuno jasan, bila apsolutna katastrofa", rekao je Johnson.

10.10 Cijena nafte mogla bi porasti na 110 dolara po barelu ako se ukrajinska kriza pogorša, predviđanja su nekih burzovnih analitičara. 'Ako se zaista prekine isporuka ruske nafte u Europu, što je tri milijuna barela dnevno, cijena bi mogla otići na razine oko 110 dolara', rekao je za CNBC Andy Lipow, predsjednik konzultantske tvrtke Lipow Oil Associatesa. >>> Cijeli članak <<<

10.03 Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović osudio je u utorak odluku Rusije da prizna neovisnost ukrajinskih separatističkih regija Donjeck i Lugansk, ustvrdivši da svojim potezom Moskva krši međunarodno pravo i međunarodni poredak zasnovan na pravu. Predsjednik Crne Gore naveo je da njegova država osuđuje sve akte o priznanju oblasti Donjecka i Luganska kao neovisnih entiteta.

“Crna Gora ponavlja svoju nedvosmislenu podršku neovisnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine u okviru njezinih međunarodno priznatih granica”, napisao je Đukanović na Twitteru. Crna Gora je članica NATO-a, a svoju vanjsku politiku usuglasila je s politikom EU i podržala je ranije uvođenje sankcija Rusiji.

10.01 Britanski ministar Sajid Javid rekao je da je ruska invazija Ukrajine već u tijeku te da će London stoga sankcionirati Moskvu.

"Može se zaključiti da je invazija Ukrajine započela“, rekao je ministar zdravstva Javid. Britanija je objavila da je pripremila sankcije koje ciljaju na one koji sudjeluju u kršenju teritorijalnog integriteta Ukrajine, a da će te mjere stupiti na snagu u utorak. >>> Cijeli članak <<<

9.45 Ministri vanjskih poslova EU u utorak će uvesti sankcije protiv Rusije zbog njenog priznavanja separatističkih regija Ukrajine, rekao je šef EU diplomacije Josep Borrell u utorak, a prenosi BBC. Dodao je i da rusko kretanje trupa ne bi nazvao potpunom invazijom, ali da EU Donjeck i Luhansk smatra dijelovima Ukrajine i da su 'ruske trupe na ukrajinskom teritoriju'. Naglasio je da će odgovor EU biti sankcije, a da će ministri vanjskih poslova na današnjem sastanku odrediti koje jačine će one biti.

  • +11
Ukrajinski rezervisti - teritorijalna obrana Izvor: EPA / Autor: SERGEY DOLZHENKO

9.25 Francuska je Putinovo obraćanje u kojem je izvijestio o odluci da Rusija prizna separatističke ukrajinske regije opisala paranoidnim te ga je optužila za kršenje obećanja koje je ruski predsjednik dao svom francuskom kolegi Emmanuelu Macronu.

'Putinov govor, u kojem je priznao nezavisnost dvije separatističke regije, povezao je rigidne i paranoidne ideje', rekao je neimenovani francuski dužnosnik iz ureda predsjednika, prenosi France24. Dužnosnik je rekao kako nisu isključene daljnje ruske vojne akcije te da EU priprema listu ruskih tvrtki i pojedinaca koji će se naći na udaru sankcija.

8.50 SAD i njegovi saveznici su se u ponedjeljak na izvanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a obrušili na Rusiju i osudili priznavanje pobunjeničkih regija u Ukrajini i naredbu predsjednika Vladimira Putina o raspoređivanju snaga kao teško kršenje međunarodnog prava i "izgovor za rat". >>> Cijeli članak <<<

8.30 Kina je zabrinuta zbog "pogoršavanja" stanja u Ukrajini, rekao je u utorak ministar vanjskih poslova Wang Yi, ponovivši svoj poziv svim stranama da pokažu suzdržanost i razriješe razlike kroz dijalog. >>> Cijeli članak <<<

Europske burze pale na najniže razine u sedam mjeseci

Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica pale na najniže razine u sedam mjeseci jer se ulagači plaše daljnjeg zaoštravanja napetosti između Zapada i Rusije u vezi Ukrajine. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 1,7 posto i zaronio na najnižu razinu u sedam mjeseci. Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,78 posto, na 7.426 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,75 posto, na 14.472 boda, a pariški CAC 0,93 posto, na 6.725 bodova.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 1,6 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 1,7 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 1 i 2,7 posto. Burze su oštro pale zbog zaoštravanja napetosti između Zapada i Rusije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je u ponedjeljak dvije odmetnute proruske regije na istoku Ukrajine i zapovjedio ruskoj vojsci da odmah krene tamo u "operaciju očuvanja mira". To je izazvalo oštre osude Zapada, pozive na sankcije i pojačalo strahove da je na pomolu rat na istoku Europe. Zbog toga je na Wall Streetu, gdje se jučer zbog praznika nije radilo, terminski S&P 500 indeks u minusu oko 1,5 posto. Nakon ovog ruskog poteza „bliže smo vojnoj intervenciji, što, naravno, donosi puno rizika na tržišta. Očekujem pojačanu nestabilnost tržišta u kraćem roku, rast cijena nafte, a pad cijena dionica. Ulagači će potražiti utočišta za kapital u sigurnijim investicijama, kao što je japanski jen”, kaže Carlos Casanova, ekonomist u tvrtki UBP.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin se u ponedjeljak obratio javnosti putem televizije, a na kraju obraćanja koje je trajalo gotovo sat vremena rekao je da će Rusija priznati dvije separatističke regije te je potom potpisao odluke o priznanju. >>> Cijeli članak <<<

Osim priznanja, Putin je naredio ruskom Ministarstvu obrane da u Donbas pošalje vojsku, odnosno 'mirovne snage', javlja Russia Today.

Proruske separatističke republike Donjeck i Lugansk (na ukrajinskom Doneck i Luhansk), koje je Moskva u ponedjeljak priznala kao neovisne, a još od 2014. nisu pod kontrolom Kijeva, smještene su u Donjeckom ugljenom bazenu (skraćeno Donbasu) na istoku Ukrajine, gdje većina stanovnika govori ruski. U ratu koji od tada vode separatisti i vlasti u Kijevu izginulo je više od 14.000 ljudi. >>> Cijeli članak <<<

  • +29
Satelitske snimke ruske vojske Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia