kriza se zahuktava

Donjeck i Luhansk ratificirali sporazum o prijateljstvu s Rusijom, čime je formalno omogućen ulazak ruske vojske u te dvije regije

22.02.2022 u 10:40

Bionic
Reading

Dvije odmetnute pokrajine u istočnoj Ukrajini u utorak su zapečatile sporazum o tješnjoj suradnji s Rusijom, nakon što je predsjednik Vladimir Putin s čelnicima Donjecka i Luganska u ponedjeljak Moskvi potpisao odluku o priznanju neovisnosti dviju regija, zajedno sa sporazumima o prijateljstvu i suradnji

Parlamenti samoproglašenih Donjecke narodne republike (DNR) i Luhanske narodne republike (LNR) ratificirali su sporazume o "prijateljstvu, suradnji i uzajamnoj pomoći" s Rusijom na posebnoj sjednici, uz zaglušujuće ovacije zastupnika.

Po jednom takvom ugovoru Rusija ima pravo graditi vojne baze na teritoriju Donjecka i Luhanska, no zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko je za Interfax kazao da se o tome nije raspravljalo. Na hitnoj sjednici parlamenta u Donjecku svih 87 prisutnih zastupnika glasalo je za usvajanje zakona o ratifikaciji tog sporazuma, javlja RIA Novosti. Skupština LNR-a također je jednoglasno odobrila ratifikaciju - sporazum je podržalo 47 prisutnih zastupnika.

Izvor: Wochit / Autor: AFPTV

Time su ove dvije regije, koje je Rusija u ponedjeljak priznala kao neovisne države, i formalno otvorile mogućnost primanja vojne i financijske pomoći od Rusije, piše Russia Today. Očekuje se da će ruski parlament u utorak također ratificirati sporazum. Putin je, nakon priznavanja nezavisnosti dviju separatističkih regija, a na zahtjev za vojnom pomoći od njihovih čelnika donio odluku o slanju vojske u te dvije regije, a tu je akciju nazvao mirovnom operacijom.