'ruska vojska sigurno ulazi u donjeck i luhansk'

Letica: U Ukrajini je vrlo blizu ratni scenarij, a ne znam zašto bi hrvatski vojnici išli tamo

22.02.2022 u 11:12

Bionic
Reading

Ante Letica s Instituta za istraživanja hibridnih sukoba gostovao je u HTV-ovoj emisiji 'Studio 4', u kojoj je naveo da je u Ukrajini vrlo blizu ratni scenarij jer će ruska vojska sigurno ući u područje separatističkih regija Donjecka i Luhanska

Letica je komentirao i moguće širenje sukoba.

'Nadam se da neće doći do šireg sukoba iako su američki obavještajni podaci ukazivali na to, ali nisam pretjerani optimist. Mislim da je EU konačno shvatio da se Putin ne šali, i to odavno. Trebale su nam svima biti pouka Gruzija, Abhazija i Osetija. Tako Putin rješava stvari i ne znam zašto su neke države mislile drugačije', rekao je Letica za HTV.

Smatra da hrvatski vojnici ne bi trebali ići u Ukrajinu, a govorio je i odnosu predsjednika države i Vlade Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića.

Izvor: Wochit / Autor: AFPTV

'Ne znam zašto bi naši vojnici išli u Ukrajinu, u prvom redu jer ona nije članica NATO-a. Potrebna nam je stabilna Vlada. Brine me to da u smislu funkcioniranja obavještajno-sigurnosnog aparata, vojnog sektora, diplomacije predsjednik RH i premijer ne razgovaraju, časte se raznim epitetima, bez obzira tko je u pravu, a tko u krivu. U slučaju da se Sabor raspusti, predsjednik države preuzima sve ovlasti i donosi zakonske odluke u suradnji s predsjednikom Vlade. To su vrlo teške situacije', rekao je Letica i dodao da se možemo naći u vrlo teškoj situaciji zbog događanja na istoku Europe.

'Problem je opskrba plinom i drugim energentima, problem je gospodarstvo, problem je i naš strateški položaj. Ovo nisu lagana vremena i traže se ozbiljnost i odgovornost za ovu državu i ovaj narod', smatra Letica.

  • +11
Ukrajinski rezervisti - teritorijalna obrana Izvor: EPA / Autor: SERGEY DOLZHENKO