bilateralni sastanak

Plenković i Macron na Gornjem gradu gledali prelet Rafalea: Ovo nema nitko od juga Njemačke do Grčke

25.11.2021 u 15:23

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nalazi se u posjetu Hrvatskoj te je s premijerom Andrejom Plenkovićem potpisao sporazum o strateškom partnerstvu, a nakon toga održana je konferencija za medije na kojoj je u superlativima opisana međusobna suradnja

Nakon potpisivanja Deklaracije o strateškom partnerstvu ministri obrane - Mario Banožić i Florence Parly - potpisali su ugovor o nabavi Rafalea, što AFP opisuje kao najveće naoružavanje Hrvatske od rata za neovisnost. Uz ugovor o nabavi zrakoplova, potpisana su još tri ugovora između Hrvatske i francuskih tvrtki vezanih uz borbene avione. Ministar obrane Mario Banožić potpisao je sva tri ugovora.

Macron i Plenković zatim su se uputili na konferenciju za medije.

Prvi je govorio hrvatski premijer Plenković te je zahvalio Macronu na tome što je došao u Hrvatsku.

'Ovo predstavlja početak nove faze odnosa između Francuske i Hrvatske', kazao je Plenković.

Istaknuo je da je upravo potpisano strateško partnerstvo te se unaprjeđuju odnosi u šest područja.

  • +6
Andrej Plenković i Emmanuel Macron dali izjave za medije Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'U 2020. godini imali smo milijardu eura razmjene, u ovoj godini dosad smo na 782 milijuna eura razmjene, a Francuska je sigurno jedan od značajnijih ulagača u Hrvatsku u posljednjim godinama. Veseli nas i to što francuski turisti posjećuju Hrvatsku te očekujemo da će, kada se situacija normalizira, broj turista iz Francuske u Hrvatskoj rasti', kazao je Plenković.

Plenković je istaknuo da se veseli predsjedanju Francuske Europskom unijom. Naveo je da je hrvatska Vlada proeuropska i da joj je jako važna podrška Francuske na putu u Schengen i eurozonu. O zrakoplovima je kazao da će utjecati na vanjskopolitički i obrambeni položaj Hrvatske.

'Time štitimo i svoj zrak, kopno i more', poručio je. Novim zrakoplovima pridonijet ćemo i NATO-u, a vjeruje da će oni biti i poticaj za suradnju vojnih industrija.

Razgovor su iskoristili i za brojne druge, globalne teme. 'Posebna tema bila je BiH te smo objasnili poziciju Hrvatske', rekao je Plenković.

  • +8
Andrej Plenković i Emmanuel Macron potpisali ugovor o strateškoj suradnji Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Macron je kazao da je sretan što je u posjetu Hrvatskoj. Kazao je da Francuska podržava hrvatske napore za ulazak u Šengenski prostor u sklopu reforme Schengena koju planira provesti. 'Hrvatska je spremna za Schengen, to je pokazala', rekao je.

Naveo je da je hrvatska dijaspora most između dviju zemalja.

'Postoji velika sinergija u pogledu Europe', kazao je, dodavši da je slično po pitanju klime.

Razgovaralo se i o stanju na zapadnom Balkanu i u BiH.

  • +15
Zagreb: Premijer Plenković sastao se s predsjednikom Francuske Republike Emmanuelom Macronom Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'U BiH trebamo zajednički djelovati i to ćemo napraviti narednih mjeseci', kazao je Macron, dodavši da je zadovoljan strateškim partnerstvom koje je potpisano i koje ima zadatak ojačati odnos dviju zemalja.

Rekao je da će omogućiti zajedničko djelovanje na zapadnom Balkanu i u Europskoj uniji.

'Sporazum o kupovini zrakoplova bit će cement strateške sinergije dviju zemalja. Hvala na tom izboru, na tome smo zahvalni', kazao je Macron.

Uslijedila su pitanja novinara.

Plenković je odgovarajući na pitanje o strateškom partnerstvu kazao da će tijekom dana biti objavljen dokument tako da se vidi u čemu se sastoji ta suradnja.

Macron je ponovio da je Hrvatska spremna za Schengen.

  • +7
Andrej Plenković i Emmanuel Macron prošetali se Gornjim gradom Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Naveo je da je Hrvatska pokazala da je solidna u borbi protiv krijumčara i potvrdila je sposobnost zaštite granica.

'Ovo podrazumijeva i reformu Schengena, zbog toga podržavamo, osim nekoliko članica, pristup Schengenu', kazao je Macron.

Francuski predsjednik odgovorio je i na pitanje o poginulim migrantima u La Mancheu u srijedu. Izrazio je sućut obiteljima žrtava. Kazao je da službe danonoćno djeluju na vanjskim granicama. 'Nikad nije bilo toliko policije i žandara angažiranih na kontroli granice', kazao je francuski predsjednik.

Kazao je da čuvaju granicu za Ujedinjeno Kraljevstvo jer svi ti ljudi ne traže azil u Francuskoj. Imat će sastanak kako bi spriječili dolazak na francuske granice. 'Uhvatit ćemo se u koštac s krijumčarima ljudi', kazao je i dodao da je Francuska zemlja tranzita.

Govoreći o pandemiji koronavirusa, kazao je da neće ići u lockdown, već su odabrali covid potvrde.

Plenković je govoreći o strateškom značenju kupovine francuskih zrakoplova Rafale za Hrvatsku rekao da je to game changer i da od juga Njemačke do Grčke nitko nema takve zrakoplove. 'Dobit ćemo sposobnosti kakve nikad nismo imali', kazao je Plenković, dodajući da možemo biti važan čimbenik sigurnosti na jugoistoku Europe, ali i sudjelovati u misijama NATO-a i EU-a, u kojima možemo dati svoj obol na području sigurnosti. Vjeruje da ćemo imati koristi i u gospodarskom pogledu.

Nakon presice Plenković, Macron i pratnja izašli su na Markov trg pogledati prelet dva Rafalea, a potom kratko prošetati Gornjim gradom. Na Markovu trgu francuski predsjednik susreo se s majkom Jean-Michela Nicoliera, francuskog državljanina i hrvatskog branitelja koji je poginuo braneći Vukovar.

Potom su se Plenković i Macron s pratnjom prošetali do Vidikovca, odakle im se pruža dobar pogled na Zagreb, a putem se francuski predsjednik zadržao i popričao s oduševljenim školarcima iz obližnje škole koji su ga pozdravljali. Cijelo to vrijeme dva aviona Rafale nadlijetala su Zagreb.

Nakon šetnje i druženja s građanima, Macron i Plenković uputili su se prema hotelu Esplanade na radni ručak kojim će završiti posjet francuskog predsjednika.

Prije ručka nešto iza 13 sati, predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i predsjedniku Emmanuelu Macronu izvršni direktor Rimac Grupe Mate Rimac i glavni direktor za operacije tvrtke Bugatti Rimac Christophe Piochon predstavio je na terasi hotela Esplanade dva automobila marke Nevera i Bugatti.

  • +24
Mate Rimac pokazao Emmanuelu Macronu vozila Bugatti i Nevera Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Više o tome pročitajte ovdje.

Francuski predsjednik će prije odlaska iz Zagreba biti na ručku s uzvanicima iz javnog, kulturnog, gospodarskog, znanstvenog i sportskog života koji su na neki način povezani s njegovom zemljom.

Među uzvanicima je i Josip Skoblar, legendarni hrvatski napadač koji je u jednoj sezoni za Marseille nanizao 44 gola, što je i danas apsolutni rekord francuskih nogometnih prvenstava.

Na ručku u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade trebao bi biti i Miroslav Ćiro Blažević, izbornik Vatrenih koji su u Francuskoj 1998. došli do bronce, ali i aktualni izbornik Zlatko Dalić.

Na svečanom ručku će, po pisanju medija, biti i Tereza Kesovija, pjevačica koja je gradila karijeru i u Francuskoj te nastupala u pariškoj Olympiji.