vlada telefonski

Plenković: Opet se na mjesec dana ograničava cijena goriva, ali i plavog dizela

07.02.2022 u 15:40

Bionic
Reading

Andrej Plenković, premijer RH, nakon telefonske sjednice Vlade kazao je da je donesena odluka o zamrzavanju cijena eurosupera 95 na 11,37 kuna, dizela na 11,29 kuna i plavog dizela na 6,50 kuna. Odluka na snagu stupa danas i tako će biti narednih mjesec dana. Dodao je da cijene premium goriva neće biti limitirane

'Ovime dajemo još jednu poruku, istina intervencionističku, da Vlada i država vode računa o građanima', kazao je Plenković.

Istaknuo je da živimo u tržišnom gospodarstvu i da cijene ne određuje Vlada.

'Voljeli bismo da cijena bude niža, u ovom trenutku mi smo napravili potez', kazao je premijer.

Dodao je da daje podršku HDZ-u BiH u pregovorima za promjenu ustava i izbornog zakona te omogućiti Hrvatima da imaju svoje predstavnike i budu istinski zastupljeni.

Naveo je da je sastanak o izmjenama ustava BiH bio prigoda da Dragan Čović izvijesti o pregovorima u Neumu.

'HDZ daje podršku HDZ-u BiH, HNS-u u BiH u pregovorima koji će omogućiti da se uvažava promjene ustava u predmetima Sejdić-Finci i Ljubić i da se na taj način postigne dogovor o limitiranim promjenama ustava koje će omogućiti Hrvatima da imaju legitimno izabrane predstavnike', kazao je Plenković.

Upitan o Čovićevoj izjavi 'čuvajte Republiku Srpsku', kazao je kako misli da je cijela poanta Čovićeva posjeta Banjoj Luci to da je on htio poslati poruku da treba poštivati koncept dejtonskog mirovnog okvira.

'Ono što je po meni sljedeći korak je da se u razgovore između stranaka uključe predstavnici Srba. Politika Vlade je poštovati Bosnu i Hercegovinu i njen integritet', kazao je Plenković.

Komentirao je i situaciju vezanu uz dizajn hrvatske kovanice eura.

'Mislim da je cijeli proces bio otvoren i transparentan. Trebao je reći - ja sam taj i taj, mogu li koristiti vašu fotografiju, nešto platiti ako treba i to bi onda bilo drukčije. Potpisali su izjavu da je sve što su dali njihovo. Ovo je jedna neugodnost koja je nepotrebna. Bitno je da se gledajući odabere drugo ili treće rješenje i da se ide dalje', naveo je premijer.

Osvrnuo se i na ubojstvo u centru Rijeke.

'Nažalost, takvih ljudi ima među nama. Nema lijeka u svijetu za kretene', rekao je Plenković.

Upitan je li država istrčala kada je napala Zagrebački holding, odnosno Gradsku plinaru Zagreb - Opskrba zbog visokih računa koje poduzetnici dobivaju ovih dana, s obzirom na to da jednako visoki zbog objedinjene nabave stižu i državnim institucijama, kazao je da je Plinara znala da će biti poskupljenja plina kad se u ljeto donosila odluka o cijenama, a da je država radila nabavu u siječnju i veljači.

Dodao je da će Vlada donijeti cijeli paket mjera koje će ublažiti situaciju.