premijer u opatiji

Plenković o lažnim testovima: Svi su se ušušurali da nešto prilijepe HDZ-u

28.04.2023 u 12:48

Bionic
Reading

Na obilježavanju 20. godišnjice djelovanja Hrvatske zajednice županija u Opatiji sudjelovao je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Nakon toga obratio se medijima

Plenković je na pitanje novinara komentirao i porezne promjene.

'U proteklih nekoliko godina pokazali smo da nastojimo maksimalno rasteretiti građane i gospodarstvo, više krugova poreznih reformi donijelo je rasterećenje od više od 10 milijardi kuna. Novi paket predstavljat će promjene zakona da se građanima povećaju neto primanja i ministar financija je naznačio smjer traženja rješenja kako bi se i onima koji imaju manja primanja povećale neto plaće. Vlada radi na tome', kazao je Plenković.

Govorio je i u problemima u zdravstvu. 'Ono što se dogodilo u Sisku, na to je već reagirao i ministar zdravstva, krajnje je neuobičajeno da se tako nešto dogodi. Onaj tko je napravio to da budu na jednom krevetu sigurno će odgovarati, ali ne mislim da je to bila smišljena politika ravnatelja. Ne znam kako se to dogodilo, ali nije se smjelo dogoditi. Što se tiče Svetog Duha, to je pitanje za Zagreb. To se isto nije smjelo dogoditi', rekao je Plenković.

Govorio je i o Zakonu o izbornim jedinicama. 'Vidim da su oporbene stranke uzbuđene oko toga, ali do izbora je još godinu i pol dana. Zadani su okviri onime što je kazao Ustavni sud, doći će do modifikacija postojećeg sustava. Specifična težina svakog izabranog zastupnika imat će iza sebe +/- pet posto, mi se nadamo i nešto manje i jednak broj birača', dodao je.

Upitan o slučaju u kojem policija i USKOK već mjesecima istražuju 24-godišnjeg Filipa Mihalića iz Varaždina, sina bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika Anđelka Mihalića, zbog sumnjivih milijunskih poslova s navodno krivotvorenim testovima na covid, Plenković je poručio:

'Ne znam. Ovdje je u Rijeci bio slučaj Sortirnica, gdje je cijela SDP-ova struktura. Pa nisam čuo formulaciju SDP-ov sin ili slično. Pitajte nekoga tko o tome nešto zna, ja o tome ne znam ništa. O tome ništa ne znam. Stalno ubacivanje da je uvijek netko HDZ-ov, to već lagano doživljavam kao kompleks nakon 31 posto podrške. Svi su se ušušurali da opet nešto prilijepe HDZ-u. To je prozirno i postaje smiješno.'

'Nikad za čovjeka nisam čuo', kazao je Plenković na dodatna novinarska pitanja.

'Znam da bi svi htjeli više i veću plaću, ali uvijek kažemo kad dođu na sastanak - kolika je osnovica bila prije', komentirao je niz najava štrajkova.

Andrej Plenković Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

'Mislim da je previše uzbuđenja u oporbi i da ne moramo posebno dokazivati da inzistiramo na neovisnosti pravosuđa. Ako pogledate sve slučajeve u našem mandatu, onda bi samo slijepac mogao tvrditi da HDZ ima upliv na DORH. Oporba je valjda zatečena time da je HDZ za to da se održi sjednica Odbora za pravosuđe na kojoj bi glavna državna odvjetnica objasnila okolnosti odlaska ravnateljice USKOK-a', govorio je.

'2022. je bila godina tektonskih poremećaja i kakav je bio odgovor Vlade? Je li Vlada otišla na godišnji odmor, spavala, gledala? Ne, u vremenu covida i velike krize djelovali smo državnim intervencijama i paketima velike vrijednosti. Ako date da zaštite najugroženije, umirovljenike, branitelje, poljoprivrednike, ribare i da gospodarstvu olakšavate sve moguće - ako se netko trudi da pomaže svima, mi se trudimo. Ja razumijem aktere koji žele više', kazao je Plenković, upitan boji li se štrajkova.

'Nadam se da su ova dva slučaja iznimke', ponovio je ponovno upitan o posljednjim slučajevima u bolnicama.