posljedice korone

Država sinu HDZ-ovca dala milijune za covid testove. Sada istražuje jesu li bili krivotvoreni

28.04.2023 u 11:57

Bionic
Reading

Filip Mihalić (24) iz Varaždina, sin bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika Anđelka Mihalića, 2019. optužen je za krivotvorenje novca sada se našao u aferi s Covid testovima koje je od njegove tvrtke u ogromnim količinama kupovala država

24 sata, objavila su priču o mladom biznismenu, koji vozi luksuzni Lamborghini Huracan, a usred pandemije covida preko svoje tvrtke Buryen odlučio je uvoziti originalne testove za koronu od kineske tvrtke Xiamen Boson Biotech.

Međutim, dokazi koje posjeduju 24sata upućuju na to da većina sadržaja iz kutije s antigenskim testom, koje Mihalić uvozi od druge polovice 2022., nije pakirana niti proizvedena u originalnoj tvornici u Kini, nego u Istanbulu te jednom varaždinskom skladištu. U Mihalićevu testnom kompletu odgovarajući štapić za testiranje zapravo je jedini iz Kine.

Policija i PNUSKOK istragu oko testova za Covid-19 provode već nekoliko mjeseci .

Kako pišu 24 sata Mihalić je preko svoje tvrtke Buryen najprije uvozio originalne testove od licenciranog proizvođača, kineske tvrtke Xiamen Boson Biotech.

Nakon što su ti originalni kineski testovi prošli validaciju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u drugoj polovici 2022. naizgled isti testovi u Hrvatsku više ne stižu iz Kine nego iz tvornice u Turskoj. Ili preciznije iz Kine su stizali samo štapići za testiranje.

Osim što su se distribuirali po ljekarnama, isti testovi, kao i oni suspektni, ponešto drugačijeg izgleda, koji u Hrvatsku stižu od polovice 2022. godine iz Turske, nabavljale su hrvatske bolnice, domovi zdravlja, zavodi za javno zdravstvo. Testove je nabavljalo i Ravnateljstvo za robne zalihe, a uvoznik i distributer na tome su, pišu 24 sata, zaradili milijune.

Zanimljivo u cijeloj priči je da je država usred epidemije u posao ušla s tvrtkom koja nije imala zaposlenih i nije imala nikakvo iskustvo u poslu s medicinskim proizvodima, a uz sve to poslovali su s tvrtkom čiji vlasnik ima policijski dosje te je u 2019. optužen i sudilo mu se na varaždinskom sudu zbog krivotvorenja novca.

Cijeli tekst kao i rekacije državne, ali Anđelka Mihalića možete pročitati na stranicama 24 sata.

Boson Covid test Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL