UVODNO OBRAĆANJE

[VIDEO] Plenković na sjednici Vlade o inflaciji, euru, Zakonu o obnovi i braniteljima

02.02.2023 u 12:55

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković kazao je u uvodnom obraćanju na sjednici Vlade da je u siječnju došlo do usporavanja stope inflacije u Hrvatskoj, već drugi mjesec zaredom, te je sada 12,7 posto. Po pitanju eura, rekao je kako se čini da je zahvaljujući i aktivnostima Vlade smanjen inflacijski pritisak što je izrazito dobro. Očekuje da se cijene stabiliziraju i da inflacija dodatno krene prema dolje

Ocjena poslovne klime u Hrvatskoj, po Europskoj komisiji, izrazito je visoka, te je Hrvatska u tom pogledu na prvom mjestu. 'To je dobra poruka Hrvatskoj. Anketirana su poduzeća u pet sektora i takav indeks je relevantan', poručio je Plenković.

Izvijestio je da je završeno javno savjetovanje za Zakon o obnovi i on će se pripremiti za Vladu idućeg tjedna. Očekuju se konačna mišljenja svih resora. Cilj je, uz objedinjavanje institucija, pojednostavljenje procedura, značajno smanjenje tražene dokumentacije, a idući tjedan iznijet će se i plan stambenog zbrinjavanja ljudi u kontejnerima. Danas se pak proširuje pravo na financiranje najamnine u Sisačko-moslovačke županije, vlasnicima objekata sa žutim naljepnicama, koji su u privremenom smještaju.

  • +20
Redovita sjednica Vlade RH Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Plenković je rekao da će se vratiti 10 posto mirovina za oko 62.000 branitelja, tako što će se ukinuti zakon kojim je smanjena mirovina po posebnim propisima.

'To pokazuje snagu, konsolidaciju Hrvatske ekonomski i financijski', zaključio je premijer. Rekao je da je jučer održan Savjet za Inu, gdje su razmotrena pravna mišljenja. 'Zadužili smo ministra Filipovića, uz podršku ministra Malenice, da nastavi razgovore s predstavnicima MOL-a', kazao je.

Ministar prostornog uređenja Branko Bačić rekao je da su za vrijeme trajanja e-savjetovanja o Zakonu o obnovi održani sastanci s komorama arhitekata, građevinara, geodeta, strojara i elektrotehničara koje su pozitivno ocijenile zakon. Sredstva Fonda solidarnosti vezana su do 30. lipnja, pa treba ubrzati radove, te su u tom cilju održani sastanci s drugim državnim institucijama.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade našli su se, između ostalog, izmjene Zakona o sudskim pristojbama, izmjene i dopune Zakona o Agenciji za mobilnost i programe Europske unije, preraspodjela proračunskih sredstava, kao i izmjene i dopune odluke o financiranju najamnine za osobe čije su nekretnine stradale u potresima.