okršaj oko pravosuđa

Plenković: Milanović želi rasklimati većinu, a Zlata Đurđević je dopustila da je on provuče kroz blato. Ne poštuje pravni poredak i nećemo je podržati za čelo Vrhovnog suda!

24.03.2021 u 14:55

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković nakon užeg kabineta Vlade održao je konferenciju za medije na kojoj se osvrnuo i na optužbe predsjednika RH Zorana Milanovića

'Vlada je odlučila da vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje nastavi s mjerama za očuvanje radnih mjesta s 4000 kuna. Nastavak i financiranja i fiksnih troškova. Ovom mjerom uspjeli smo sačuvati zaposlenost. Broj osiguranika bit će na kraju ožujka i veći nego u ožujku prošle godine. Za te mjere do sada je uloženo deset milijardi kuna.

Odlučili smo za sugrađane na Banovini donijeti odluku o nastavku nadoknade troškova električne energije', kazao je Plenković. 'Nastavlja se i opraštanje cestarine za autocestu Sisak-Zagreb građanima s potresom pogođenih područja', dodao je.

Što se tiče koronavirusa, kazao je da se razmatralo to da se u županijama u kojima je porast zaraženih prijeđe na online nastavu.

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor

Na pitanje kako se osjeća nakon jutrošnjeg cijepljenja kazao je da misli da je OK.

Na pitanje je li ga Milanović naljutio, rekao je da nije imao prigode čuti što je predsjednik govorio. 'Drago mi je da je na Cresu, na kojem će posvjedočiti projektima i svemu što je Vlada tamo poduzela', kazao je.

Kazao je da smatra da hrvatska javnost treba razumjeti koncept nezavisnog pravosuđa. Izvršna vlast nema apsolutno nikakvu ovlast prema DORH-u i sudovima. Ne utječemo na to koji će se postupci pokrenuti, pritvoru, krivnji, visini kazne... Izvršna vlast s time nema ništa. S druge strane, sudovi samostalno odlučuju, bez političkih pritisaka.

'Teza predsjednika je da HDZ ima šapu na pravosuđu. Ta je teza lažna, netočna, kriva... To je politički spin i predsjednik RH nastupa kao lider ljevice. To nije njegova zadaća. On ne može glumiti nekoga tko je kvazilider oporbe. Lider SDP-a je slab, a rejting im je nikakav', kazao je Plenković.

Kazao je da su se ranije na javni poziv javili Lovorka Kušan, ustavna sutkinja koja je u godinu dana uglavnom glasala protiv svih odluka. Tu je i Marin Mrčela, Davor Derenčinović i Zlata Đurđević. 'Tada se javila na javni poziv, a sada se propustila javiti. Nema dileme da je poslala poruku da ne može biti kandidatkinja za mjesto predsjednice Vrhovnog suda osoba koja ne poštuje pravni poredak. Ona je pustila da ju predsjednik RH propusti kroz blato i sama je sebe diskvalificirala. HDZ ju neće podržati', jasan je Plenković.

  • +6
Andrej Plenković Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Sve puste teze da čvrsto podržavamo aktualnog predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu su netočne.

'Moj je dojam da prof. Đurđević nije bila prvi izbor predsjednika RH. Mislim da je bila jedina koja je pristala biti kandidatkinjom u protuzakonitoj proceduri', ustvrdio je Plenković.

'Aktualni predsjednik RH, dok je bio saborski zastupnik, glasao je za tada deset izabranih sudaca Ustavnog suda', smatra Plenković.

'Godine 2012. vlada Zorana Milanovića imala je povjerenstvo za izbor kandidata za Europski sud za ljudska prava, a predložila je među ostalima i Đuru Sessu. Potom su izbacili Sessu i stavili Uzelca, na što im je iz Europe poručeno da je Uzelac politički kandidat.

Danas je stiglo pismo koje je predsjednik uputio svim zastupnicima, ignoriravši to da se Hrvatski sabor očitovao o zaključcima Odbora za Ustav i zaključcima Ustavnog suda. On očito ignorira i ne poštuje stav Ustavnog suda. Od početka je bilo jasno da je krenuo u proceduru koja nije zakonita', kazao je.

Na pitanje aludira li da bi se moglo ići na Milanovićev opoziv, odgovorio je da ništa ne aludira.

Kazao je da je predsjednik HDZ-a pet godina i da nikada nije čuo za ikakve aktivnosti sudaca u Osijeku.

'Što se tiče konkretnog slučaja Mamić, treba tražiti odgovornost svih koji su uključeni. I to se radi. Pozvao bih DORH da svaki dan o tome govori, da se čuje jasno i glasno, a ne da vlada dojam da se ne radi ništa.'

Smatra da je sud trebao izreći Zoranu Mamiću mjeru zabranu napuštanja države. 'Koja to logika nalaže da ne izreknete tu mjeru? No to ne može raditi izvršna vlast, nego sud', kazao je.

Što se tiče mogućih pooštrenja epidemioloških mjera i najave da će se ugostiteljima koji krše mjere onemogućiti dobivanje financijske kompenzacije, Plenković je istaknuo da Hrvatska ima jedne od najliberalnijih mjera.

'Ako netko sada dobije prigodu da uz poštivanje preporuka radi i uz to dobiva potpore, a utvrdi se da ne poštuje preporuke... onda bi bili naivni. To je logično. To je odgovorno rezoniranje', kazao je Plenković.

Kazao je da bismo teoretski danas imali više cijepljenih da smo krajem godine naručili više doza Pfizera. Na pitanje zbog čijeg propusta do toga nije došlo, kazao je da to nije ničiji propust i da su stručne službe odlučivale o broju doza koje se naručuju od svakog proizvođača.

Zbog problema s AstraZenecom, dodatne količine Pfizerova cjepiva

AstraZeneca će isporučiti svega trećinu obećanog cjepiva Europskoj uniji  što će Hrvatska nastojati nadoknaditi dodatnim dozama Pfizerova cjepiva i do kraja ljeta izjednačiti se po procijepljenosti s većinom članica Europske unije, izjavio je u srijedu premijer Andrej Plenković.

"Pokušavamo od strane Pfizera nadomjestiti taj iznos cjepiva koji je Hrvatskoj trebala dostaviti AstraZeneca u prva dva kvartala. Ako se to uspije u adekvatnim količinama, onda ćemo to kompenzirati i biti iznivelirani s većinom članica Unije prije ljeta. To je cilj", poručio je Plenković. (Hina)

 

'Ne bih se spuštao na razinu predsjednika RH. U više navrata istaknuo sam da sam razgovarao s Orsatom Miljenićem. Ja nisam dolazio njuškati. To je bio ozbiljan razgovor i nismo razgovarali ni o jednom kandidatu', kazao je ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica.

Na pitanje o tome hoće li mijenjati zakon vezan za prelazak granice nakon pravomoćne presude, kazao je da će to razmotriti, no da već postoje mehanizmi da bi se to spriječilo.

Milanović dosad najžešće napao HDZ: Malenica je došao njuškati koga ću predložiti zbog presude za zločinačko udruživanje. Žale se na to i žele kontrolu nad Vrhovnim sudom

Podsjetimo, predsjednik RH danas je rekao: 'Ustavni sud je političko tijelo. Šeksov kum, predsjednik suda, pojavio se u Dnevniku da objavi sretnu vijest. To se ne radi. Ako se misle ponašati kao gornji dom parlamenta, to je kao DDR. I taj sud je političko tijelo, to sam najavio skoro u tančine prije nekoliko tjedana. Ali me iznenadila manična brzina kojom se to gurnulo pod tepih', rekao je Milanović.

'To nije sud. Sastoji se od isluženih političara, mahom HDZ-ovaca. Ta opsjednutost javnim pozivima koji to nisu, to je farsa. I ustavni suci su birani kroz iluzornu akciju. Oni su dogovoreni u prethodnom postupku. A posebice od 2010., otkada se bira dvotrećinskom većinom. To je sad kumska radna zadruga', kazao je Milanović.

  • +3
Andrej Plenković, Gordan Jandroković i Vili Beroš cijepili se cjepivom AstraZeneca Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Za Malenicu je rekao da 'predaje pravo u Šibeniku komunalnim radnicima'. Optužio ga je da je 's frulom i harmonikom došao njuškati na Pantovčak' da vidi što će predsjednik napraviti po pitanju Vrhovnog suda.