KANONADA S CRESA

Milanović dosad najžešće napao HDZ: Malenica je došao njuškati koga ću predložiti zbog presude za zločinačko udruživanje. Žale se na to i žele kontrolu nad Vrhovnim sudom

24.03.2021 u 12:10

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović boravi u srijedu na otoku Cresu gdje obilazi siranu Poljoprivredne zadruge Loznati, gradilište Sunčane elektrane kod Orleca, obnovljenu palaču Moise te obnovljeni dio luke u Cresu.

Nakon posjeta sirani, Milanović je dao izjavu za novinare, gdje je progovorio o izboru predsjendika Vrhovnog suda.

'Ustavni sud je političko tijelo. Šeksov kum, predsjednik suda se pojavio u Dnevniku da objavi sretnu vijest. To se ne radi. Ako se misle ponašati kao gornji dom parlamenta, to je kao DDR. I taj sud je političko tijelo, to sam najavio skoro u tančine prije par tjedana. Ali me iznenadila manična brzina kojom se to gurnulo pod tepih', rekao je Milanović.

'To nije sud. Sastoji se od isluženih političara, mahom HDZ-ovaca. Ta opsjednutost javnim pozivima koji to nisu, to je farsa. I ustavni suci su birani kroz iluzornu akciju. Oni su dogovoreni u prethodnom postupku. A posebice od 2010. od kada se bira dvotrećinskom većinom. To je sad kumska radna zadruga', kazao je Milanović.

'Šeksov kum ne razumije razliku između natječaja i javnog poziva, čovjek ništa ne razumije. Ustavni suci jednom kad uđu u sud misle da su po nekakvoj kvaliteti ušli u sud, ali nisu, to je sve dogovoreno. Zamislite da predsjednik Vrhovnog suda ili Županijskog suda, koji je završio neki predmet, prije nego što je ta odluka objavljena, dođe na Yutel, odnosno HTV i priča o odluci. To je nezamislivo', rekao je.

'Zastupnici će se morati očitovati o kandidatu, al ne zato što je to moja želja nego što je ustavna obveza da se očituju o kandidatu kojeg ja predložim', kazao je Milanović.

'Zlata Đurđević je moj kandidat i ona će biti to neovisno raspisivali oni još jedan poziv. Javni poziv je jedna obična nepristojna farsa kojima se ljudima želi stvoriti dojam demokratičnosti. Kud ćeš veće demokratičnosti ako kažem koga želim', kazao je Milanović.

'Neka se njome bave HDZ-ovi prvaci jer sam vidio da su podijelili uloge u tom kazalištu. Bošnjaković i mali Malenica govore da je to loš znak da se ona dala instrumentalizirati. Jako je loš znak i kada je Bošnjaković uhvaćen s optuženikom, jako je loše kada si virio iz neke stvari svim HDZ-ovm liderima kao neki provincijski fiškal. Ali to je tako', rekao je Milanović.

Za Malenicu je rekao da 'predaje pravo u Šibeniku komunalnim radnicima'. Optužio ga je da je 's frulom i harmonikom došao njuškati na Pantovčak' da vidi što će predsjednik napraviti po pitanju Vrhovnog suda.

"A reći ću vam zašto. Na Vrhovnom sudu je predmet o zločinačkom udruživanju. Nije o Kragujevcu. Nego na Vrhovnom sudu u Zagrebu. To je stranka koja je nekoliko puta osumnjičena, optužena i osuđena za pljačku. I zato da mora ljudima vratiti 10 milijuna kuna koje su ukradeni. Oteti su iz očiju. Isčupane kao trepavice. Žale se na to i sad žele kontrolu nad Vrhovnim sudom. Ne mogu predsjednik Vrhovnog suda tu nešto puno napraviti. Zna se kako će se to riješiti, ispod stola, kao u Osijeku", rekao je oštro Milanović.

Komentirao je i predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu. 'Bezočno se Sessa javio na javni poziv, može li on još uvijek biti predsjednik Vrhovnog suda. Što o tome misle saborski zastupnici? Oni ga mogu razriješiti. On je zaštićen kao lički medvjed', kazao je Milanović.

Komentirao je i optužbe koje dolaze od Zdravka Mamića. 'Sad se vidi što se tu događalo. Netko za to treba odgovarati. To ulazi u domenu krivičnih djela protiv pravosuđa. To bingamo, gledamo kao na Netflixu dok nam oči ne ispadnu', kazao je Milanović.

Milanović je kazao da ne vjeruje da je Mamić plaćao Kolindi Grabar Kitarović kampanju. 'To se treba dokazati, iako je to Nacional. Treba paziti kada se takvi sudovi objavljuju', rekao je Milanović.

Upitao je zašto Ivan Đikić nije član HAZU, a neki doktori manje ugledni nego on jesu. Komentirao je njegovu izjavu da je cijepljenje premijera kazališna predstava. 'Đikić bi se trebao baviti znanošću, a ne politikom', kazao je.

'To je predstava kao što je svaki politički čin na neki način predstava, kada se nešto želi poručiti. Onaj tko je, a netko je donio odluku da Hrvatska tako prigrli AstraZenecu je napravio grešku, za to bi trebao odgovarati. To je napravljeno bijedno, amaterski, preko veze. I danas znam neke 80-godišnjake koji nisu cijepljeni. Ja sam se cijepio među prvima, kada je trebalo potaknuti ljude na cijepljenje', kazao je Milanović i napomenuo da je se AstrZeneca sedam puta jeftinija. Kazao je da je to bila politizacija, ali da je u današnjem cijepljenju najmanje politizacije.

  • +5
Zoran Milanović posjetio siranu u selu Loznati na Cresu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Milanović u posjeti Cresu

Pri Milanovićevu obilasku nove sirane u selu Loznati rečeno je kako se očekuje službeni pregled i dobivanje dozvole za rad, nakon čega počinje proizvodnja prvenstveno ovčjeg, ali i kozjeg sira.

Zasad Poljoprivredna zadruga Loznati ima stado od 350 ovaca, ali se planira udruživanje i ovčara iz drugih creskih mjesta.

Predsjednik će obići će i gradilište najveće sunčane elektrane u Hrvatskoj na lokaciji Orlec Trinket istok, a vrijednost te investicije je oko 45 milijuna kuna.

Površina buduće elektrane je 17,3 hektara, podijeljena je na 13 segmenata pojedinačne snage 500 kilovata, a ukupna instalirana snaga je 6,5 megavata.

Očekivana proizvodnja električne energije iznosi gotovo 8,5 milijuna kilovatsati godišnje, što je dovoljno za opskrbu oko 2000 prosječnih kućanstava.

U nastavku boravka na otoku Cresu u gradu Cresu Milanović će obići i patricijsku gradsku palaču Moise koja je europskim projektom obnovljena i postala edukacijski centar Sveučilišta u Rijeci.