državni čelnici primili astrazenecu

[VIDEO/FOTO] Plenković, Jandroković i Beroš primili cjepivo AstraZeneca: 'Nadam se da smo ovim činom ponukali i druge da se cijepe'

24.03.2021 u 09:56

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i ministar zdravstva Vili Beroš javno su se cijepili cjepivom AstraZeneca u Banskim dvorima u srijedu ujutro. Nakon cijepljenja ministar Vili Beroš se obratio javnosti poručivši da se nada da će i drugi slijediti njihov put

Na taj način žele otkloniti sumnje u djelotvornost i kvalitetu toga cjepiva. U Hrvatskoj je, kao i u Europi, zavladalo nepovjerenje prema cjepivu AstraZeneca nakon što je zabilježeno nekoliko smrtnih slučajeva uzrokovanih trombozama koji su se dovodili u vezu s tim cjepivom.

Europska agencija za lijekove (EMA) provela je istragu tih događaja te utvrdila da je cjepivo AstraZeneca sigurno i učinkovito. Mnogi europski čelnici također su se javno cijepili AstraZenecom kako bi isključili sumnje u njegovu kvalitetu.

Beroš je kazao da će i dalje predano raditi kako bismo mogli nastaviti živjeti i raditi bez opasnosti od zaraze. 'Svaki cijepljeni pojedinac je korak bliže starom normalnom', smatra ministar. Također je kazao da je više cijepljenih ljudi korak bliže uspješnoj turističkoj sezoni.

Nada se da su svojim činom ponukali i druge da se cijepe tako da suzbijemo pandemiju i normalno živimo. Ministar zdravstva otkrio je da je broj zaraženih u porastu.

Plenković, Jandroković i Beroš cijepili se AstraZenecom Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

'Ovih bi dana trebalo doći još cjepiva. Više od 90.000 doza idući tjedan, a za sada nema naznaka da bi se poremetila ta dinamika dolaska', kazao je Beroš. Naveo je i da još prije pola godine nismo znali hoće li biti cjepiva i imali smo brojna pitanja. Sada već imamo odgovor na neka od njih, napominje.

Danas sam se cijepio AstraZenecom. Nije boljelo. 😃

Posted by Gordan Jandroković on Wednesday, March 24, 2021

'Vjerujem da će se dinamika dolaska cjepiva stabilizirati', kazao je ministar, dodavši da će u budućem vremenu u Europi biti preko 10 odobrenih cjepiva te da će se tada ubrzati cijepljenje i cijena padati. Govoreći o dugu zdravstva prema veledrogerijama, ministar je rekao kako vjeruje da će pronaći rješenje za taj problem.

  • +3
Andrej Plenković, Gordan Jandroković i Vili Beroš cijepili se cjepivom AstraZeneca Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Govoreći o Sputnjiku, Beroš je kazao da je nužno utvrditi da je cjepivo sigurno i učinkovito. To se odnosi i na kineska cjepiva. 'Na tome radimo, ali to je proces koji traje', kazao je Beroš.

Odbacio je opciju da je AstraZeneca odabrana zato što je najjeftinija. 'Ono što nam je ponudila Europska komisija mi smo prihvatili', kazao je Beroš, tvrdeći da su potpisani ugovori s više opcija kako bi se smanjio rizik u slučaju da se neki od proizvođača 'poklizne'. Objasnio je da je AstraZeneca bila prvi proizvođač s kojim je potpisan ugovor jer su u tom trenutku najbrže išli s razvojem cjepiva.

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic

Upitan je li ikada razmišljao da podnese ostavku, ministar je rekao:

'U ovom trenutku radim najbolje što mogu, imam tim koji me podržava, međutim ja služim narodu i ako netko misli da ne radim dovoljno dobro, uvijek može potaknuti to pitanje.'