nakon sjednice

Plenković o aferi koja trese Vladu: Nisam bio na obavijesnom razgovoru. Što vi mislite, da mi imamo CIA-u, SOA-u da to provjeravamo?

02.02.2023 u 14:39

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Vlade odgovarao je na pitanja novinara

Dobrom je ocijenio vijest o padu inflacije, prva otkako je Hrvatska u eurozoni.

“Vjerujemo da će se cijena stabilizirati i da ćemo dogodine u ovo doba govoriti o stopi inflacije od oko 6 posto”, kazao je Plenković. Upitan zašto u Hrvatskoj cijene rastu, a svugdje padaju, Plenković je rekao da nema svađe između Vlade i trgovaca.

'Teza koju smo rekli prije mjesec dana je daa nema razloga za povećavanje, zaokruživanje cijena. Vidjeli ste od Državnog inspektorata da je bilo neopravdanog dizanja cijena', kazao je premijer. Ponovio je da je Vlada u vrijeme najveće krize ostvarila dva strateška interesa, a to je članstvo u eurozoni i Schengenu. Upitan oko afere s porukma koje su iscurile u javnost, a koje su brojni državni dužnosnici razmjenjivali s bivšim direktorom Hrvatskih šuma, sada USKOK-ovim osumnjičenikom Plenković je kazao da on, ali koliko mu je poznato niti itko od njegovih ministara nije bio pozvan na obavjesni razgovor.

  • +19
Andrej Plenković Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

“Prije otprilike dva tjedna na jednoj je televiziji bila sakrivena anketa na kojoj mi imamo 30 posto, a SDP 11 posto. Nakon te sakrivene ankete nastaje potpuni kaos opozicije. Što je logično. Oni su na koljenima, sve bitne teme je riješio HDZ, ušli u europodručje, u Schengen, suzbili krizu, dosegli investicijski kreditni rejting, imamo najveći broj zaposlenih, najmanji broj nezaposlenih, 40 posto višu plaću nego kad smo došli. I oporba nema što i ovo je strategija da kreiraju svaki dan neku netemu da bi se kreirao kaos. Kao što je i ova tema o pomorskom dobru. Niti je zakon još kreiran, ići će u prvo čitanje, ići će u drugo čitanje, ali ne, okvir je ‘HDZ krade plažu’. Kakve su to gluposti? Predvodnici su ovi iz Možemo! i Zagreba. Oni su sada postali glavni za more i priobalje. Onda profesor Sakoman, izlazi s temom u kojoj doslovno ide optužiti sina ministra Medveda”, rekao je Plenković. Potom se osvrnuo na predsjednika Zorana Milanovića.

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

'Naš poglavica opozicijski, Milanović, brutalno izvrijeđa vašeg kolegu. 40 minuta torture. Citiram gospodina Ivana Hrstića. Ja to nisam gledao, ali sam čitao kolumnu u kojoj je posljedica da njegovi savjetnici dozivaju veleposlanike jedne zemlje koja je spomenuta i kažu, joj, oprostite, bio je lapsus. Lapsus. 40 minuta stavova o Rusiji, Ukrajini, Srbiji, Kosovu. I onda neki politički tjednik, tu večer kad izlazi, ignorira Petrinju. Nema ni retka, nula, zero. Jedne rečenice nema o nastupu poglavice u Petrinji i stavova koji ruiniraju vanjskopolitički kredibilitet Hrvatske. To ništa. I onda ide operacija spašavanja našeg poglavice. Da skrenemo pozornost, jer su čak i oni vidjeli da je lapsus tako velik, kao Himalaja i da ga ne možemo spasiti nikako nego da prebacimo fokus na HDZ. Taj isti tjednik izvlači iz gliba gradonačelnika Zagreba u komentarima. Zločesti ovi koji rade u smeću i Čistoći, on dobar, njemu se podmeće. Ništa o napadu na vašeg kolegu u Petrinji, sve baci glib na HDZ, a izvlači iz Čistoće gradonačelnika. I sad se mi neiskusni moramo loviti za taj parangal. Pa naravno da nećemo”, rekao je Plenković.

Upitan može li za sve suradnike dati ruku u vatru da tu nema ništa nezakonito, Plenković je rekao da nije na njemu da to radi. Na pitanje je li prije znao za te poruke, Plenković je rekao: “Ne, pa kako bih ja to znao. Što mislite, da imamo CIA-u, SOA-u da provjerava te poruke?” Smatra da iza svega stoji oporba koja godinu i pol prije izbora koja kreira kaos.