najgori dan

Srušen novi rekord: Čak 542 novozaraženih u Hrvatskoj, veliki rast u Slavoniji

08.10.2020 u 07:21

Bionic
Reading

U posljednja 24 sata zabilježena su 542 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 što je novi rekordan broj novozaraženih u jednom danu. Dosadašnji rekordan dan s najvišim brojem novozaraženih je bio 3. rujan kada je zabilježeno 369 slučajeva zaraze novim koronavirusom

14:07 Zadarski liječnici proveli su kliničko istraživanje prvog terapijskog iskustva liječenja COVID-19 infekcije i u najnovijem broju stručnog časopisa Acta Medica Croatica zaključili da su dobar učinak u različitim fazama infekcije pokazali lijekovi klorokin i tocilizumab. >>>Cijeli članak<<<

14:03 U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji je 14 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, šest muškaraca i osam žena. Osam osoba imaju prebivalište na području grada Karlovca, dvije na području Duge Rese, po jedna osoba je iz Slunja, Barilovića, Plaškog i Josipdola. Epidemiološka obrada je u tijeku. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 409 osoba.

13:54 U tijeku je sastanak Nacionalnog stožera civilne zaštite u Vladi zbog velikog porasta broja zaraženih.

13.26 U protekla 24 sata u Međimurskoj županiji zabilježeno je 17 novih pozitivnih slučajeva COVID 19 virusa. Danas do 11 sati, uzeto je 78 uzoraka i svi su u obradi. Od jučer uzetih, neobrađenih 127 uzoraka, 17 je nalaza pozitivno, a 109 nalaza negativno i jedan je pozitivni nalaz osobe iz druge županije testirane u ZZJZ Međimurske županije. Do sada je testirano 8135 osoba.

13.13 U protekla 24 sata evidentirano je 17 novih osoba pozitivnih na koronavirus sa prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije, odnosno sa prebivalištem na području Grada Krapina (6), Općine Đurmanec (3), Općine Lobor (2), Općine Petrovsko (2), Grada Donja Stubica (1) Općine Gornja Stubica (1), Općine Krapinske Toplice (1) i Općine Mihovljan (1) U istom razdoblju ozdravilo je 9 osoba, pristiglo je 67 negativna nalaza te se još čekaju rezultati 11 uzorka. Ukupno broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije 187. U samoizolaciji se nalazi 730 osoba.

Stanje po županijama

  • Karlovačka županija - 14 novozaraženih
  • Međimurska županija - 17 novozaraženih
  • Krapinsko-zagorska županija - 17 novozaraženih
  • Virovitičko-podravska županija - 7 novozaraženih
  • Sisačko-moslovačka županija - 35 novozaraženih
  • Šibensko-kninska županija - dvoje novozaraženih
  • Zadarska županija - 13 novooboljelih
  • Brodsko-posavska županija - 8 novozaraženih
  • Grad Zagreb - 126 novozaraženih 
  • Varaždinska županija - 16 novozaraženih
  • Koprivničko-križevačka županija - 0
  • Zagrebačka županija - 23 novozaražena
  • Primorsko-goranska županija -  12 novozaraženih + 1 smrtni slučaj
  • Dubrovačko-neretvanska županija - 21 novozaraženi
  • Bjelovarsko-bilogorska županija - 8 novozaraženih 
  • Ličko-senjska županija - 4 novozaraženih 
  • Splitsko-dalmatinska županija - 48 + 7 stranih državljana je novozaraženo
  • Osječko-baranjska županija - 56 novozaraženih
  • Vukovarsko-srijemska - 30 novozaraženih
  • Požeško-slavonska županija - 8 novozaraženih
  • Istarska županija - 1 novovozaraženi

12:46 Od 73 testirane osobe s područja Virovitičko-podravske županije, 66 nalaza je bilo negativno, a sedam je pozitivnih na virus SARS-a CoV-2 izvijestili su iz Stožera civilne zaštite. Četiri su muškarca, a tri žene, svi s blagim simptomima COVIDA-19. Dvoje je mlađe, a petero srednje životne dobi. Na području Virovitičko-podravske županije, oporavilo se sedmero ljudi koji više nisu na popisu zaraženih korona virusom. U samoizolaciji se trenutno nalazi 181 osoba. U Općoj bolnici Virovitica je troje COVID-19 pacijenta. S područja Virovitičko-podravske županije u KBC-u Osijek je dvoje pacijenata (po jedna osoba u respiracijskom centru i odjelu za infektologiju).

12:40 Državna tajnica MUP-a Irena Petrijevčanin Vuksanović izvijestila je u četvrtak kako su na prijedlog nekoliko županijskih stožera Civilne zaštite produljili mjere zaštite od širenja koronavirusa u šest županija, jednoj općini te u dva grada. >>>Cijeli članak<<<

12:28 U Hrvatskoj je u četvrtak zabilježen rekordan broj novozaraženih koronavirusom, kao i u velikom broju europskih zemalja, počevši od susjedne Slovenije i Austrije, pa do Rusije, Ukrajine, Bugarske, Češke i Slovačke, zemalja koje bilježe najveće dnevne poraste slučajeva od početka pandemije. >>>Cijeli članak<<<

11:55 U Sisačko-moslavačkoj županiji u četvrtak je zabilježeno 35 novooboljelih osoba od zarazne bolesti Covid-19. Riječ je o trinaest osoba s područja grada Popovače, šest osoba s područja grada Kutine, devet osobe s područja grada Siska, tri osobe s područja grada Petrinje, dvije osobe s područja grada Hrvatske Kostajnice, jednoj osoba s područja grada Gline i jednoj osoba s područja općine Lekenik.

11:47 Ministar zdravstva Vili Beroš o crnom danu s koronavirusom: U narednim danima možemo očekivati sličan trend, postoje brojna tinjajuća žarišta. Tražili smo od bolnica dodatne covid kapacitete. >>>Cijeli članak<<<

11:44 U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije dvije osobe, jedna iz Šibenika i jedna iz Knina, oboljele su od COVID-19 infekcije. Trenutno je 11 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Tri osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

11:38 U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je šest novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije te dva slučaja zaraze osoba s prebivalištem u drugim županijama. Četiri zaražene osobe imaju prebivalište na području grada Slavonskog Broda, jedna na području općine Velika Kopanica, dok se za jednu osobu još utvrđuje epidemiološka veza.

11:26 U Zagrebu je u četvrtak zabilježeno čak 126 novozaraženih. >>>Cijeli članak<<<

11:15 Na području Zadarske županije 13 je novooboljelih osoba od koronavirusa. Novozaražene osobe uglavnom su obiteljski kontakti sa dosad zaraženima, a riječ je o 8 muških i 5 ženskih osoba. Sedam je osoba sa područja grada Zadra, tri s područja grada Paga te po jedna sa područja općine Starigrad, Sukošan i Vrsi. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 258 uzoraka, u izolaciji i samoizolaciji je 245 osoba. U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 13 osoba od kojih je dvoje na respiratoru. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

11:00 U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji testirano je 307 uzoraka, a evidentirano je 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Što se tiče izvora zaraze, u sedam slučaja se radi o bliskim kontaktima prethodno oboljelih, jedan slučaj je uvezen iz Austrije, u jednom slučaju je izloženost ostvarena u radnom okruženju, a kod sedam slučajeva je izvor zaraze zasad još nepoznat.

'Prilikom epidemiološke obrade je otegotna okolnost da novooboljeli zaborave imenovati određene osobe s kojima su bili u bliskom kontaktu pa se one otkriju tek kada se kod njih pojave simptomi, a što opet može rezultirati prijenosom zaraze u druge kolektive i eksponencijalnim rastom novooboljelih. Upravo zbog toga, u vrijeme kada se događanja i okupljanja premještaju u zatvorene prostore, želimo još jednom upozoriti na važnost pridavanja pozornosti na osobe s kojima ste u bliskom kontaktu, te da taj broj pokušavate svesti na najnužniji', rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

10:47 Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije je objavio da je svih 66 uzoraka testiranih na SARS – CoV-2 virus izuzetih u protekla 24 sata negativno te kako na području županije nema zabilježenih novih slučaja bolesti COVID-19. Jedna osoba je oporavljena od bolesti COVID-19, aktivna su 44 slučaja, a na bolničkom liječenju je ukupno 27 osoba. Od početka pojave virusa na području županije zabilježeno je ukupno 264 slučajeva bolesti COVID-19, a u samoizolaciji se trenutno nalazi 140 osoba.

10:45 Nakon provedenih 3.665 testova u srijedu, potvrđeno je rekordnih 387 novih infekcija koronavirusom u Sloveniji. U bolnicama se liječi 131 pacijent, od kojih je 21 na intenzivnoj njezi. Jedan je pacijent umro od Covid-19. >>>Cijeli članak<<<

10:36 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije u odnosu na podatke od jučer oboljele su 23 osobe (1 Grad Sveta Nedelja, 1 Grad Zaprešić, 1 Grad Jastrebarsko, 8 Grad Velika Gorica, 5 Grad Dugo Selo, 2 Grad Sveti Ivan Zelina, 4 Općina Rugvica, 1 Općina Gradec). Od 23 novooboljelih osoba 13 su kontakti prethodno oboljelih, 3 slučaja su povezana s domom za starije na području općine Rugvice, dok je za 7 slučajeva nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 81 osobu. U samoizolaciji je jedan razred srednje škole u Zaprešiću te dva razreda osnovne škole u Velikoj Gorici.

10:34 U Primorsko-goranskoj županiji (PGŽ) trenutno je 119 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ. U posljednja 24 sata kod 12 osoba potvrđen je pozitivan nalaz na virus Covid 19, dok je osam osoba ozdravilo. Jedna korona pozitivna osoba nažalost je preminula.

10:27 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježen je 21 novi slučaj zaraze koronavirusom, a šest osoba je izliječeno, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite. Među zaraženima je jedanaest osoba iz Dubrovnika, od kojih pet muških i šest ženskih, a pritom je epidemiološka veza utvrđena za četiri muške i pet ženskih osoba. Pozitivne su i dvije muške osobe iz Konavala s utvrđenom epidemiološkom vezom, kao i pet osoba iz Kule Norinske, odnosno dvije muške i tri ženske s utvrđenom epidemiološkom vezom. Zaražene su i dvije muške osobe iz Metkovića i jedna muška osoba iz Župe dubrovačke. U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se deset osoba.

10:25 Osam je novih slučajeva zaraze Covidom-19 u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Pet novooboljelih osoba s područja je grada Bjelovara, a po jedna novozaražena osoba s područja je grada Garešnice, općine Rovišće i općine Severin. Jedna zaražena osoba od jučer učenik je jedne bjelovarske srednje škole, a nakon što je provedena epidemiološka obrada jedan razred te škole i 7 nastavnika stavljeno je u samoizolaciju. U samoizolaciji je u našoj županiji 465 osoba.

10:20 S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata četiri su novooboljele osobe od Covida-19. Po jedna oboljela osoba je s područja Gospića, Otočca, Perušića i Brinja. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. Ukupno je oboljelo 240 osoba od Covida-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 65 aktivnih slučaja, 173 osobe su izliječene te dvije osobe preminule.

10:00 U posljednja 24 sata zabilježena su 542 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2206. Među njima je 361 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 27 pacijenata. Preminula je jedna osoba.

9:49 Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ), od ukupno 864 obrađena testa danas je 48 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 15, Dugog Rata 1, Imotskog 3, Kaštela 2, Lovreća 1, Makakrske 2, Muća 1, Omiša 2, Otoka 1, Podstrane 1, Prološca 1, Segeta 1, Sinja 5, Solina 5, Trilja 6 i Vrgorca 1 osoba. Uz 48 novooboljelih osoba s područja SDŽ još je 7 stranih državljana pozitivno na COVID infekciju od čega 2 studenata studija na eneglskom jeziku Medicinskog fakulteta u Splitu. Od ukupnog broja novooboljelih 23 osobe su kontakti dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1100 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 39 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 2 osobe nalaze na respiratoru.

9.40 U zadnja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek testiran je rekordan broj uzoraka (429), pa je, uz 38 uzoraka u Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, ukupno obrađeno čak 467 uzoraka od kojih je 56 bilo pozitivno na koronavirus. Po boravištu novopozitivne osobe su raširene na 20 naselja. Najviše novopozitivnih je sa šireg području gradova Osijek (23) i Đakovo (14). Tri novopozitivne osobe su s područja grada Našice, po dvije osobe s područja gradova Beli Manastir i Valpovo te općine Bilje, a po jedna zaražena osoba je s područja grada Belišće te općina Đurđenovac, Antunovac, Jagodnjak, Petlovac, Petrijevci, Strizivojna, Trnava, Vuka i Kneževi Vinogradi.

9:16 U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 30 novih pozitivnih osoba na Covid-19 (10 osoba iz Vinkovaca, 7 iz Vukovara, 1 iz Jarmine, 1 iz Ivankova, 1 iz Gunje, 1 iz Cerića, 1 iz Komletinaca, 1 iz Otoka, 2 iz Starih Jankovaca, 2 iz Petrovaca, 2 iz Bogdanovaca i 1 iz Opatovca). Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 1001, od kojih je 828 osoba izliječeno, a ukupno je 18 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 13 osoba hospitalizirano zbog Covid-19 bolesti. U protekla 24 sata testirane su 152 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 12821.

9:04 Češka je prijavila 5.335 novih slučajeva koronavirusa u srijedu, što je najveći dnevni porast oboljelih otkad je pandemija počela, dok je Bugarska prijavila 437 te se bori s rastućim brojem zaraza, kao i Njemačka koja od početka pandemije u ožujku nije imala tako velik broj novozaraženih. >>>Cijeli članak<<<

8:43 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 63 slučajeva zaraze korona virusom (Covid-19), 52 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 11 osoba je hospitalizirano. Na posljednjem testiranju obrađeno je 126 uzoraka, od kojih su osam pozitivnih.

8:37 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 180 uzoraka briseva (92 za administrativne potrebe) na Covid-19, od kojih je jedan pozitivan. Radi se o osobi iz mjera samoizolacije, bliski kontakt već poznate pozitivne osobe. Izliječena je 1 osoba. Trenutno je 10 aktivnih Covid-19 pozitivnih osoba.

7:18 Članice Europske unije postigle su napredak u koordinaciji zajedničkog pristupa mjerama ograničenja putovanja u pandemiji, otkrio je europski diplomat. Prema kompromisnom prijedlogu Njemačke, predsjedateljice EU-om, članice bi mogle postići dogovor o zajedničkoj mapi u kojoj bi regije članica Unije bile označene zelenom, narančastom ili crvenom bojom, ovisno o intenzitetu širenja covida-19. >>> Cijeli tekst <<<

7:16 U srijedu su u Hrvatskoj zabilježena 363 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih u Hrvatskoj 1.830. Među njima su 344 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 26 pacijenta. U protekla 24 sata testirane su 5.353 osobe.

  • +3
Zagreb: Testiranje na koronavirus Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

7:10 Brazil je u srijedu prešao pet milijuna zaraženih koronavirusom, a epidemiolozi strahuju od drugog vala širenja zaraze jer vlasti prebrzo popuštaju mjere

Iako je dnevni broj zaraza manji u odnosu na razinu u srpnju, zdravstveni stručnjaci upozoravaju da Brazil riskira drugi val koronavirusa zbog prebrzog povratka "normalnoj" svakodnevici. >>> Cijeli tekst <<<