sjednica vlade

Beroš o crnom danu s koronavirusom: U narednim danima možemo očekivati sličan trend, postoje brojna tinjajuća žarišta. Tražili smo od bolnica dodatne covid kapacitete

08.10.2020 u 10:42

Bionic
Reading

Danas je u Hrvatskoj oboren novi rekord novih slučajeva zaraženih koronavirusom u jednom danu. U 24 sata čak je 542 novih slučajeva, gotovo 200 više nego jučer. Situacija s epidemijom prva je točka današnjeg dnevnog reda Vlade

Premijer Andrej Plenković u uvodnoj je riječi rekao kako je danas rekordni dan novooboljelih i kako je to najveći skok u jednom danu.

'Pandemija se nažalost ubrzava', kazao je i iznio podatke o oboljelima i umrlima u svijetu. 'U Hrvatskoj nakon što nam se broj aktivnih slučajeva u rujnu prepolovio, dok se u većini europskih zemalja povećavao, posljednih tjedan dana bilježimo zabrinjavajuć trend. U Italiji je preko 60 tisuća aktivnih slučajeva, u BiH 5,5 tisuća, Sloveniji 2.100. Sve ovo iznosim da bismo kao društvo shvatili da je ovaj virus ozbiljnja prijednja zdravlju. Relativiziranje i omalovažavanje ima za posljedicu nepridržavanje zaštitnih mjera. Potrebno je poklanjati povjerenje znanosti i stožeru', kazao je.

  • +6
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Da bismo, kaže, mogli održati gospodarsku aktivnost, osobna odgovornost svakog građana je presudna. 'Mala žrtva za komoditet osigurava zdravlje', dodao je.

Kaže da je njužno izbjegavati velika okupljanja, pa i ona obiteljska.

Prva točka dnevnog reda je informacija o aktualnom stanju vezanom za koronavirus u Republici Hrvatskoj. Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da su od zagrebačkih bolnica tražili da povećaju kapacitete izolacije za covid bolesnike.

'Javna okupljanja i veća obiteljska druženja, na koje dolaze osobe s blagim simptomima infekcije, najčešći su uzrok razvoja mikrožarišta. Na taj način zaraza se nastavlja širiti dalje, unutar obitelji, radne sredine, domova za starije, vrtića, škola, zdravstvenih ustanova. Trenutno postoje brojna tinjajuća žarišta u gotovo svim županijama', rekao je Beroš.

'Privatna i javna okupljanja bez pridržavanja mjera doprinijela su širenju zaraze. Ovaj skok je stoga donekle bio i očekivan, a može se i u narednim danim očekivati sličan trend, naročito ako se nastavi nepridržavanje mjera u javnom prostoru i svakodnevnom životu', dodao je.

Na dnevnom redu je i Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona, Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, prijedlog uredbe o objavi Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ruske Federacije o uvjetima smještaja Veleposlanstva Republike Hrvatske u Ruskoj Federaciji i Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj.

Sjednica Vlade Izvor: Društvene mreže / Autor: Vlada RH

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama br. 6 Ugovora o koncesiji za financiranje, građenje, upravljanje i održavanje „Jadranske autoceste“ – dionica: Dragonja – Pula i Kanfanar – Pazin – Matulji.

Vlada će dati mišljenje Hrvatskom saboru na Davanje mišljenja Hrvatskome saboru na Prijedlog zakona o zabrani genetski modificiranih organizama (predlagatelj: Miro Bulj, zastupnik u Hrvatskome saboru), Godišnje izvješće o radu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja za 2019. godinu, Godišnje izvješće o radu Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave za 2019. godinu, Izvješće o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za 2019. godinu te Izvješće o korištenju sredstava Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020. godinu, za kolovoz 2020.