Neizvjesna noć

Na Banovini se očekuje vodeni val, vojska ojačava nasipe u Krnici kod Petrinje

18.05.2023 u 06:24

Bionic
Reading

I dalje traje borba s poplavama, no situacija je pod kontrolom, a tijekom noći najteže je bilo u Karlovcu i Hrvatskoj Kostajnici gdje je na snazi izvanredno stanje za Koranu, Kupu i Unu

Najvažniji događaji

  • pada vodostaj Korane u Karlovcu, dok Kupa stagnira
  • pada vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici
  • vodni val se seli prema istoku - Sisku i Petrinji
  • u Sisku je popustio nasip od box barijera i poplavio udrugu za terapijsko jahanje
  • vojnike koji pomažu u obrani od poplava obišao je i predsjednik Zoran Milanović
  • u obilazak poplavljenih područja u Karlovcu stigao je premijer Andrej Plenković

23:33 U mjestu Krnica kod Petrinje oko 30 pripadnika Hrvatske vojske ojačava nasip dio kojega je također je stradao u potresu. Vojnici ubacuju vreće u bager koji ih prebacuje u kamion koji ih vozi još kilometar udaljenosti. Radit će cijelu noć, a oko 2 sata Tigrove će zamijeniti Gromovi. Smatra se da je taj dio trenutno najkritičnija točka, a ojačavanje je počelo još tijekom dana. Vodostaj je trenutno oko jednog metra ispod vrha nasipa.

22:00 Vodeni val koji je prošao kroz Karlovac stvara probleme nizvodno, u Sisku i Petrinji. I dok se vrhunac tek očekuje, dodatno zabrinjava to što su na području Siska i Petrinje nasipi oštećeni u potresu. Sisački nasip oštećen u potresu zamijenjen je novim, privremenim - ali on silinu Save nije izdržao.

Oštećenja nasipa u potresu bila su izrazito velika. Da bi ih kvalitetno sanirali, morali smo raspisati natječaj, napraviti tehničku dokumentaciju, istražne radove. A morate i znati da do sada nismo imali iskustva s oštećenjem nasipa u potresu. Nije moglo brže, jer svi koraci zahtijevaju određeni tijek, rekla je Tatjana Dovranić Kardaš, voditeljica Vodnogospodarske ispostave za mali slijev "Banovina", Hrvatske vode.

20:50 U Hrvatskoj Kostajnici pada vodostaj Une.

19:11 Visoki vodostaj rijeke Une stvorio je velike probleme i stanovnicima općine Dvor. Trinaest naselja i sami Dvor danima su prometno odsječeni od svijeta i do njih se može samo čamcima. Poplavljeno je 15-ak kuća, a veliki problem je i nedostatak pitke vode, javlja HRT.

Do jučer se po prometnici u Unčanima moglo hodati samo u čizmama. Jutros situacija bolja. Una se povukla s ceste, ali većina dvorišta i gospodarskih objakata još je pod vodom. Mještani se žale, osjećaju se zaboravljenima.

'Katastrofa. Nitko nas nije obišao od strane Civilne zaštite, vojske, HGSS-a', kaže Ivan Jućkić u Unčanima.

'Kad god je poplava, uvijek je tako, nitko za nas ne zna', žali se Ivanka Solomun.

'Neka dođu i obiđu ta područja svaki put. Dođu do Kostajnice, jer ne mogu dalje, mogu jedino helikopterom do nas, mi smo odsječeni od svega', kaže njezina sumještanka.

18:30 Vodostaji karlovačkih rijeka padaju, Kupe s jučerašnjih 847 na 828 centimetara i Korane s 852 na 840 centimetara, ali je krajnja budnost potrebna i dalje zbog najave novih oborina, rekla je u četvrtak nakon sjednice županijskog Stožera CZ-a karlovačka županica Martina Furdek Hajdin.

Županija je od nacionalne razine dobila svu potrebnu pomoć u borbi s poplavama, uključujući i pomoć vojske, rekla je Furdek Hajdin, ističući kako smatra da se oslanjanjem samo na vlastite snage ne bi mogli tako "uhvatiti u koštac s ugrozama" koje su pogodile županiju. Poplava je, osim Karlovca, pogodila Dugu Resu, Ogulin, Slunj, Vojnić, Barilović i Tounj. Sustav obrane od poplave je u izgradnji, ali ekstremna je kiša poplavila tristotinjak dvorišta, a u nekima je prodrla i u stambeni prostor. Kada se voda povuče, popisat će se objekti u kojima je nastala šteta i - ako bude trebalo - proglasit će se stanje elementarne nepogode, rekla je županica.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić rekao je kako je poznato da je u Karlovcu voda ušla u 54 kuće, ponegdje samo u podrume, a ponegdje, dodao je, i u dnevne boravke. Najavio je da će se, čim to bude moguće, u suradnji s Crvenim križem krenuti u isušivanje kuća te je najavio pomoć u sanaciji šteta, osim one po proceduri elementarne nepogode, i to se posebno odnosi na građane koji žive na nebranjenom području, gdje sustav obrane od poplave još nije završen.

18:10

snimke dronom

Zastrašujući pogled iz zraka na poplavljena vrgoračka polja, šteta je milijunska

Pogledaj galeriju

16:35 U protekla 24 sata pale su dodatne manje količine oborina od 5 do 20 mm, osobito na području slivova rijeka Kupe, Korane, Dobre, Mrežnice i Une, koje nisu toliko utjecale na dodatni porast vodostaja, ali će još malo produžiti trajanje ovih vrlo visokih vodostaja na karlovačkom i kostajničkom području. Prema novom izvještaju i prognozi Hrvatskih voda, u sljedećih sedam dana očekuju nas puno stabilnije vremenske prilike. Mjestimice još može biti kiše i lokalnih pljuskova, ali u puno manjim količinama u odnosu na prethodnih 7 dana.

Ipak, s obzirom na ostvarene izuzetno visoke vodostaje, potpuna stabilizacija i normalizacija vodostaja u Republici Hrvatskoj potrajat će još par tjedana dok se sve ove velike količine voda ne sprovedu do Dunava.

15.48 U Gračacu se u četvrtak saniraju štete nastale tijekom poplave na obiteljskim kućama i infrastrukturnim objektima jer se voda povukla, a uspostavljena je i vodoopskrba, osim u Grabu, gdje je bujica uništila dio vodovodne mreže. >> Cijeli članak <<

  • +24
Vatrogasci i Crveni križ dostavljaju kruh građanima koji su u svojim kućama Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

15.30 Situacija u Sisku je pod kontrolom, osim problema s puknućem privremenog nasipa u Galdovu kojeg Hrvatske vode saniraju već dvije godine. Zbog toga je voda poplavila područje koje koristi Udruga Kas, komentirala je, prenosi 24 sata, gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček puknuće nasipa u gradu.

'Nažalost, pri povišenju vodostaja Save tu se uvijek plavi, a nasip Hrvatske vode još grade. Sutra očekujemo da će u Sisak stići val Kupe, kojeg ćemo spremni dočekati. Cijeli dan smo na terenu kako bismo sve osigurali', rekla je Ikić Baniček i dodala da imaju problema i u Odri.

'Hrvatske ceste grade most te su zatrpali kanale koji su dobro funkcionirali. Zbog toga bi moglo i tamo doći do problema', dodala je Ikić Baniček.

15.24 Na poplavljena područja stigao je i predsjednik Zoran Milanović, koji je u Brestu Pokupskom obišao vojnike koji pomažu u gradnji nasipa. >>>Cijeli članak<<<

  • +5
Brest Pokupski: Zoran Milanović obišao vojsku koja pomaže u obrani od poplave Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

15.20 Zbog povišenog parametra mutnoće, uslijed visokih vodostaja i velike količine oborina, preporuka je da se voda na području Lasinje prokuhava prije konzumacije i to vrijedi do sljedeće obavijesti.

14.50 Nove fotografije iz mjesta Šišljavić u Karlovačkoj županiji pokazuju kakvu je štetu nanio vodni val koji je iz Karlovca krenuo prema istoku.

14.41 Načelnik općine Dvor na Uni Nikola Arbutina kaže za Jutarnji list kako je situacija u odnosu na jučer nešto povoljnija te se do nekih sela koja su jučer bila potpuno pod vodom danas može doći, ali isključivo terenskim vozilima.

Kako je Una u opadanju, ne očekuju se novi problemi, no do sela Kuljani koje je najgore stradalo, i dalje se mogu probiti isključivo čamci HGSS-a i Hrvatskog crvenog križa koji tamošnjim mještanima dostavljaju pitku vodu, hranu i druge potrepštine.

Nažalost, vodostaj Une i dalje je toliko visok da je Dvor na Uni cestovno odsječen od ostatka Hrvatske, odnosno, do te se općine može doći isključivo preko Bosne i Hercegovine.

  • +5
Rijeka Kupa je na povijesnoj razini i neke ceste uz Kupu su zatvorene Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

14.22 Obilna kiša u Zagorju, odnosno Krapinsko-zagorskoj županiji aktivirala je 67 novih klizišta koje interventne službe pokušavaju sanirati. Najteže je bilo u Donjem Jesenju gdje je nekolicina stanovnika evakuirana. O stanju u toj županiji i eventualnom proglašenju elementarne nepogode na HTV-u je govorio Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije.

'S obzirom na to da se voda još uvijek nije povukla do kraja, kad tu izračunamo štete u 28 objekata u koje je voda ušla u različitim dijelovima Zagorja, kad izračunamo štete na poljoprivrednim posjedima, bojim se da će se i stvoriti uvjeti za proglašenje elementarne nepogode, ali s obzirom na to da su u 17 jedinica lokalne samouprave sada komisije za procjenu štete od elementarnih nepogoda na terenu, da je Županijska uprava za ceste na terenu, da komunalni redari obilaze nerazvrstane lokalne ceste, morat ćemo ipak pričekati do sredine sljedećeg tjedna da vidimo je li se stvorio financijski obim štete da bih ja mogao proglasiti elementarnu nepogodu, jer mora biti šteta minimalno 20 % izvornih prihoda', rekao je Kolar.

  • +2
Klizište u Donjem Jesenju Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

13.27 Nakon što su noćas vodostaji Kupe dosegnuli 847, a Korane 852 centimetra i tako premašili vlastite rekorde, vodostaji obiju rijeka jutros su počeli opadati i trenutno stagniraju, ali je i dalje na snazi izvanredno stanje u Karlovcu. Voda je ušla u 54 obiteljske kuće, te puno više gospodarskih objekata u naseljima Gradac, Cerovac Vukmanički, Vodostaj, Husje, Orlovac, Gornje Mekušje, Brođani, Kobilić i Brodarci i zatvorila 20 prometnica, javlja Radio Mrežnica.

Zbog izlijevanja vode na prometnice zatvorene su mnoge ceste, a karlovačka naselja ostala izolirana pa Stožer Civilne zaštite Grada Karlovca apelira na građane kojima je potrebna pomoć da se jave povjerenicima Civilne zaštite u svom mjesnom odboru ili gradskoj četvrti, Stožeru na stozer.cz@karlovac.hr, broj mobitela 099 5284 728 ili vatrogascima na 193.

13.25 Nakon obilnih kiša proteklih dana, vodotoci rijeka u srijedu u Sloveniji opadaju, no građane se i dalje poziva na oprez zbog opasnosti od klizišta.

Krka se i dalje razlijeva na uobičajenim mjestima, još ima izlijevanja u slivovima Pesnice i Ščavnice, Mura se razlijeva unutar protupoplavnih nasipa, prenosi slovenska agencija STA. Očekuje se da će se te rijeke vratiti u svoja korita do subote, održavajući visoke vodostaje, navodi se u hidrološkom izvješću.

Posljednjih se dana pokrenulo nekoliko stotina klizišta, posebice u Slovenskim Goricama i Halozama, a opasnost od odrona i dalje postoji, upozorava Geološki zavod Slovenije. Stoga se pozivaju građani da prate događanja i promjene u svojoj okolini i na objektima.

13.23 Gradonačelnik Obrovca Ante Župan novinarima je odgovorio na pitanje je li obišao grad tijekom poplava.

'Dok je bila voda, nisi mogao bez broda. Nije grad tako velik da ja ne bih vidio što se u njemu događa. Osim toga, tu su moji ljudi iz stožera koji su bili tamo dan-noć, s njima sam bio u kontaktu', rekao je Župan, javlja N1.

Dodao je da se ovo nije moglo predvidjeti. 'Mi imamo protupoplavni zid koji je izgrađen na temlju stogodišnjih mjerenja razine rijeke. Napravljen je tako da nijedan val ne može ugroziti grad, a dogodilo se upravo to. Prebacio je val za 30 posto visine, tog momenta je sve gotovo. Dok se rijeka ne povuče', kaže Župan.

13.22 Nevrijeme koje je posljednjih dana pogodilo Varaždinsku županiju izazvalo je na području 20 općina i gradova plavljenje obiteljskih kuća i farmi, prelijevanje vode preko prometnica, pojavilo se i 20 novih klizišta te je zabilježen niz odrona tla i veliki broj slučajeva rušenja stabala. >> Cijeli članak <<

12.42 Hrvatska se četvrti dan bori s visokim vodostajima i posljedicama poplava. Po podacima Hrvatskih voda stanje na području Duge Rese se normalizira, Kupa kod Karlovca je u blagom opadanju ali je poplavila prometnice i ugrozila kuće dok se u Petrinji maksimalni vodostaji tek očekuju. Hrvatske vode prognoziraju da bi normalizacija vodostaja mogla potrajati tjednima. >> Cijeli članak <<

12.34 Poplave izazivaju probleme i u BiH.

  • +25
Rijeka Una i Sana ugrozile Novi Grad u BiH, nogometno igralište potpuno poplavljeno Izvor: Pixsell / Autor: Dejan Rakita/PIXSELL

12.25 Dalibor Bišćan, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice, kaže kako je grad uspješno obranjen, ali i dalje se mora raditi na sprečavanju prodora vode, prenosi N1.

'Malo je zahladilo, to nam daje nadu da neće biti obilnih padalina. vjerujem da će doći do procjeđivanja narednih dana, obranit ćemo se i od zaobilaznih voda. Kroz tjedan dana, vidjeli ste kakva je organizacija, vjerujem da ćemo se brzo vratiti u normalu i nastaviti s projektima iz Fonda solidarnosti', govori.

Razumije negodovanja građana, kaže, ali sa svima je u kontaktu i već se pumpama izbacuje voda iz poplavljenih objekata, a uskoro će i dezinfekcija. Što se tiče nasipa koji bi trebao biti izgrađen, Bišćan kaže kako vjeruje da će sto riješiti do kraja godne. 'Imamo pomoć i podršku Vlade i vojske, bez toga ne bi bilo ove obrane. Bez toga ne bi bilo ove obrane', navodi Bišćan.

Također kaže kako nije bilo šest poplava u devet mjeseci nego da se šest puta interveniralo. 'Sve je napravljeno u skladu s mogućnostima', kaže.

12.24 Kako je u podnevnom HTV-ovom Dnevniku iz Karlovca javila Tanja Kuturovac, vrhunac vodenog vala je prošao, ali je i dalje na snazi izvanredno stanje za Kupu i Koranu. Vodostaji su počeli opadati, ali to sve ide veoma sporo. Značajniji pad vodostaja obiju rijeka očekuje se u iduća dva dana, kad bi eventualno mogli pasti za metar i rijeke se vratiti u redovno stanje obrane od poplava.

  • +14
Nabujala Korana u Karlovcu Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt

Najteže je i dalje u selima nizvodno od Karlovca, uz desnu, a posebice lijevu obalu Kupe. Desetak je sela okruženo vodom i brojne su prometnice poplavljene. Mještanima su na raspolaganju vatrogasci i HGSS, koji čamcima i visokim traktorima dovozi namirnice i po potrebi prevozi ljude liječniku ili u grad.

12.05 Mjesto gdje je popustio nasip kod Siska obišli su ministri Tomo Medved i Mario Banožić.

  • +23
Ministri Medved i Banožić obišli poplavnjen kompleks za terapijsko jahanje Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

11.26 Stanje na području Gračaca i Obrovca se postupno stabilizira i normalizira, vodostaj rijeke Otuče u Gračacu opada, dok vodostaj rijeke Zrmanje u Obrovcu lagano naizmjence opada pa lagano raste ili stagnira, izvijestilo je u četvrtak Ravnateljstvo Civilne zaštite.

  • +27
Sanacija u Obrovcu Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc

11.09 Kupa se prelila i na pokupskom području. Cesta koja spaja Pokupsko i Sisak je pod vodom, promet je u potpunosti obustavljen, javlja Jutarnji list.

Voda seže do iznad koljena. Načelnik Općine Pokupsko Božidar Škrinjarić kaže da zasad nema poplavljenih kuća. Od lokalne patronažne sestre dozaje se kako su najmanje tri sela odsječena, do njih se ne može cestom.

11.08 Na mjestu puknuća nasipa u Sisku stiglo je stotinu vojnika, desetak vatrogasaca, a ondje su i djelatnici Vodoprivrede Sisak. Stigao je i GSS, čamcem će do poplavljenih objekata da vide što mogu od stvari spasiti, javlja HRT.

10.34 Stigle su nove strašne slike iz potpljene Pokupske doline.

10.27 Čelnik Hrvatski voda Zoran Đuroković rekao je da je u Sisku popustilo šest boks-barijera i da je isprano temeljno tlo, za koje su, kako je dodao, znali da nije dobro te da se zbog ogromne količine oborina nije stiglo izvršiti stabilizaciju, koja je bila predviđena u projektu sanacije.

Dodao je da su zahvaćene svlačionice konjičkog kluba. Kuće zasad nisu ugrožene.

Potvrdio je da se radi o dijelu oštećenom u potresu, rekavši da je ondje bila rasjedna pukotina, prenosi HRT.

'Stotinu pripadnika Hrvatske vojske poslano je na lokaciju zajedno sa snagama Hrvatskih voda i vjerujem da će u relativno kratkom roku sanirati i to oštećenje u tom dijelu nasipa', rekao je Đuroković novinarima u Karlovcu.

  • +8
Kod Siska poplavljen kompleks za terapijsko jahanje nakon popuštanja nasipa Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko/PIXSELL

Dodao je kako je to samo dokaz da se na ovako ekstremnim vodostajima incident može dogoditi u bilo kojem trenutku.

'Mi se moramo fokusirati na petrinjske nasipe, gdje su također bile rasjedne pukotine i gdje smo zapravo utrošili najviše vremena na njihovoj stabilizaciji kako bismo idući dan-dva tamo spremno dočekali veliki vodni val rijeke Kupe', rekao je Đuroković.

Dogradonačelnik Siska Marko Krička o pucanju nasipa Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko/Pixsell

10.13 Na području Like vodostaji su u opadanju osim vodostaja rijeke Like na Selištu, koji u četvrtak u 8 sati iznosi +488,12 mnm, no dotok rijeke Like je u laganom opadanju, doznaje Hina iz ispostave Hrvatskih voda za Ličko-senjsku županiju.

10.07 Kako doznaje N1 iz Hrvatskih voda, u Savskoj ulici u Sisku poplavljen je objekt Udruge za terapijsko jahanje Kas. Popustio je privremeni nasip od box barijera te ondje sad ide vojska i licencirane tvrtke.

Popustio nasip kod Siska Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko/Pixsell

'Ništa nije u redu, moramo spasiti konje. Potopljeni su nam svi dokumenti i sve što imamo. Radimo 20 godina na izgradnji ove udruge, a sad smo sve izgubili', rekla je za Dnevnik.hr kroz suze Anita Trstenjak, tajnica Udruge KAS.

Članovi udruge još uvijek nisu uspjeli evakuirati sve konje.

9.58 Premijer Andrej Plenković obišao je poplavljenja područja u Karlovcu. 'Slična ako ne i gora situacija događa se i u drugim europskim državama', kazao je Plenković te zahvalio lokalnoj zajednici i svim službama koje su pomagale prethodnih dana.

'Nažalost ovaj grad na četiri rijeke je žrtva visokih vodostaja. Dio grada je obranjen, pogotovo oni dijelovi koji su ranije bili u lošim situacijama. Globalno gledajući, možemo reći da je situacija u ovom trenutku po kontrolom. Pratimo situaciju u drugim županijama, pogotovo u Sisačko-moslavačakoj županiji', kazao je premijer.

'Bitano je da je situacija bolja nego prethodnih dana. Vidjeli ste i u Obrovcu', dodao je.

Na pitanje da li je bilo propusta na nekim mjestima, poput Hrvatske Kostajnice, Plenković je kazao: 'Tamo je vodostaj Une bio preko 5 metara. Oni su uz ogromne napore uspjeli staviti dodatne vreće. Situacija u Kostajnici je složena, ali napravili u se napori i koraci se rade. Možda može biti i bolje, ali gospodin Đuroković vam može reći detalje.'

'U Karlovcu je izgrađeno 10 km, još 10 treba napraviti. Mi smo napravili i poseban zakon za Kupu. Puno je bolje nego što je bilo ranije. Poruka je da se suočavamo s rekordnim vodenim valovima i da se borimo. Ovo su ogromne prirodne nepogode', kazao je Plenković.

9.49 Kupa u Farkašiću dosegla je 950 cm. To je razina na kojoj se proglašava izvanredno stanje obrane od poplava.

9.46 U zgradi Karlovačke županije održan je radni sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića s ministrima, lokalnom zajednicom i nadležnim službama o daljnjim aktivnostima svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti i civilne zaštite s ciljem pomoći stanovništvu i sprečavanja šteta zbog porasta vodostaja.

  • +13
Andrej Plenković održao radni sastanak s ministrima, lokalnom zajednicom i nadležnim službama Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

9.45 Kiša koja uz prekide pada zadnjih nekoliko dana i koja je prouzročila poplave u središnjoj Hrvatskoj uz Kupu, Savu, Unu te u Zadarskoj županiji neće stati ni idućih dana, najavljuju prognostičari, piše u četvrtak Večernji list. >> Cijeli članak <<

9.22 Kada prođe Karlovac, vodeni val tek će doći na područje Petrinje i Siska. Kupa je u Farkašiću, uzvodno od Petrinje, dosegnula 949 centimetara i na snazi su izvanredne mjere. Kako javlja HRT, vodostaj Kupe za sada je još dovoljno nisko da se preventivnim aktivnostima pokušava spriječiti bilo kakva šteta.

Prema neslužbenim informacijama u Sisku je popustio nasip uz Savu na jednom mjestu gdje je oštećen u potresu. 'Voda se izlijeva, ali nije veliki dio stanovnika ugrožen, već samo Udruga za terapijsko jahanje i možda poneka kuća', javlja HRT.

Na petrinjskom području još uvijek je mirno. 'Kupa je ušla u to izvanredno stanje. Za nas to znači da će biti kod nas možda nekih manjih problema. Vidjet ćemo koliko će još rasti Kupa. Ona iz Farkašića do nas putuje desetak sati. U naredna 24 sata najbolje ćemo znati što će se događati u Petrinji', rekao je zapovjednik JVP-a Petrinja Zvonimir Ljubičić.

Dodao je da je kod njih za sada sve mirno, što ga iznenađuje s obzirom na prijašnje godine, te da preventivno slažu vreće s obzirom na 2014. godinu i najavu velikih vodostaja.

'Ne znamo što nam dolazi iz Karlovca, vidjet ćemo što nam dolazi. Mi smo spremni, imamo pumpe velikih kapaciteta. Znamo koje su nam kritične točke. Nažalost, ne znamo što nam je potres učinio s tim koritom', rekao je Ljubičić, dodajući da ne znaju hoće li ih dočekati nove rupe gdje će voda izbijati.

9.18 Iako vodostaj pada, voda se u Karlovcu sporo povlači. Donje Mekušje je i dalje pod vodom.

9.02 U razdoblju od 14. do 18. svibnja Državni vatrogasni operativni centar 193 zabilježio je ukupno 1.411 različitih vatrogasnih intervencija u kojima je ukupno kumulativno angažirano 4.064 vatrogasca sa 1377 vatrogasnih vozila. >> Cijeli članak <<

8.59 Situacija nije alarmantna u Pokupskom, javlja N1. Najveći problemi s bujicama se očekuju noćas i sutra. Kupa raste. Poplavljenih kuća nema, samo jedno dvorište, i to ono vatrogasnog zapovjednika.

'Noćas i ujutro se očekuju najveći problemi. Pumpa nam je krepala, moramo je popraviti. Kritična visina Kupe je već sad, 710 cm', rekao je Stjepan Turković, predsjednik DVD-a Pokupsko.

8.50 Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije je objavio mjere za sprečavanje nastajanja i širenja zaraznih bolesti među stanovnicima na zaraženom području.

Vodu za piće valja koristiti isključivo iz vodovoda ili onu koja je flaširana, upozorili su.

Ne treba konzumirati hranu koja je bila u doticaju s poplavljenom vodom ili koja se otopila uslijed nedostatka električne energije. Treba konzumirati hranu koja je pakirana ili dobro termički obrađena i konzerviranu, naveli su iz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije. Podsjetili su i na važnosti provođenja osnovne higijene tijela. >> Cijeli članak <<

8.49 Zoran Pavlović iz Hrvatskih voda je uoči sjednice županijskog stožera Civilne zaštite u četvrtak ujutro Hini potvrdio da je vodostaj Korane bio najveći zabilježeni do sada. Podsjetio je na katastrofe iz 1939. i 1966. godine kada je vodostaj Kupe bio i niži, ali nije bilo nikakvog sustava obrane od poplava.

'Sad traje pražnjenje, a to prvih dvadesetak sati djeluje sporo. Nema novih oborina i treba pratiti to pražnjenje i paziti da sustav izdrži', rekao je Pavlović.

8.30 Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan rekao je da su na tom području vodostaji u blagom opadanju, ali ne i zaobilaznih voda te nastavljaju s radom."Nakon izvanrednih mjera nastalo je izvanredno stanje koje su visoki vodostaji uzrokovali, procjeđivanje kroz tlo i zaobilazne vode koje su došle u ulice, ali ono što smo uspješno odradili u samoj borbi je smanjivanje same razine vode u ulicama naspram vodostaja u rijeci Uni", rekao je Bišćan za Hrvatski radio.

Cijelu noć ekipe dobrovoljnih vatrogasnih društava, Hrvatske vojske i podizvođača Hrvatskih voda radile su na dopunjavanju, to jest praćenja samog rada pumpi. Trenutačno imamo blago opadanje vodostaja, dodao je.

Možemo reći, istaknuo je Bišćan, "nije tendencija opadanja i ovih zaobilaznih voda, tako da nastavljamo s radom kako ne bi opet došlo do povećanja u samim ulicama , Jer vidimo da obilne padaline uzrokuju laganim nakupljanjem, to jest procjeđivanjem i daljnji dotok vode, samo ne iz rijeke, nego iz okolnih brežuljaka ili viših terena", rekao je gradonačelnik Hrvatske Kostajnice.

Napomenuo je kako se nada da je najgore prošlo, ali, dodao je," ovo je i dalje pola metra viši vodostaj od one situacije koju možemo nazvati izvanredne mjere, tako da je pred nama nekoliko dana borbi i održavanja jer pad je 1 cm".

8.22 Vodostaj rijeke Une kod Hrvatske Kostajnice protekle je noći pao za desetak centimetara i u 7 sati je iznosio 489 centimetara, što su stanovnici tog pounjskog grada dočekali s olakšanjem. Ipak, za branitelje nema opuštanja, pa se i nadalje učvršćuju zečji nasipi, a nastavljeno je i ispumpavanje vode iz kuća u Ulici Nine Marakovića.

Ohrabruje da je pad vodostaja zabilježen i uzvodno kod Struge Banske i Dobretina, što znači da je prošao najviši vodni val. U nizvodnoj Hrvatskoj Dubici vodostaj stagnira na 523 centimetra.

Usporen je i porast vodostaja rijeke Save kod Jasenovca, koji je u 7 sati iznosio 867 centimetara. Kod Crnca, nedaleko Siska, Sava raste u prosjeku jedan centimetar na sat. Međutim, na sisačkom području Sava ne prijeti poplavama, jer je voda puštena u retenciju Lonjsko polje.u.

8.16 Situacija na sjeveru zemlje se smiruje. U opadanju je rijeka Plitvica u Krkancu u Varaždinskoj županiji.

8.11 Tomislav Novosel iz Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda rekao je za Hrvatski radio kako je tijekom noći najteže bilo u Karlovcu i Kostajnici gdje je na snazi izvanredno stanje za Koranu, Kupu i Unu.

'Vrh vodenog vala bio je oko ponoći za Kupu i Koranu i oko 22, 23 sata za Unu. Kupa je u Karlovcu u 2 sata dosegnula 840 cm, to je treći po veličini vodeni val od 1926. godine. Prvi je bio 1939., samo 20-ak cm viši od ovoga. Una je dosegnula 499 cm u Hrvatskoj Kostajnici, trenutno je u opadanju i opala je za 20-ak cm u odnosu na ponoć i najviši vodeni val. U idućih 24 sata očekujemo da Kupa i Korana u Karlovcu opadnu za oko pola metra. U Karlovcu su poplavljene brojne prometnice, neka naselja nizvodno od grada su odsječena, velik broj kuća je sigurno u okruženju. Visok vodostaj će sigurno još potrajati 48 sati na području grada Karlovca. Vrh vodenog vala na području grada Petrinje možemo očekivati tijekom noći s petka na subotu na razini iz 2014. godine, očekuje se da će biti ugrožen cijeli niz kuća i vikendica od Karlovca do Siska. Vremenske prilike se smiruju danas i sutra, što će pogodovati da se situacija počne smirivati i na terenu', rekao je Novosel.

8.02 U 8 sati, Korana je pala za još jedan centimetar, na 850, Kupa je na 840 centimetara, a Una u Hrvatskoj Kostajnici na 486 centimetara. Kupa u Farkašiću narasla je još dva centimetra u sat vremena i sada je na 949.

7.29 Premijer Andrej Plenković danas će u Karlovcu održati radni sastanak s ministrima i nadležnim službama na kojemu će razgovarati o sustavu sigurnosti i civilne zaštite. Nakon sastanka, Plenković ide u obilazak okolnih područja.

7.18 Predsjednik DVD-a Pokupsko Stjepan Turković za N1 kaže: 'Ponavlja se scenarij iz 2014.' I dalje raste vodostaj Kupa-Jamnička kiselica, sad je 705 cm, što je, prema njegovim riječima, problem.

7.10 Kupa u Farkašiću raste. Sa 936 centimetara, koliko je bio njezin vodostaj u ponoć, jutros u 7 sati dosegnula je 947 centimetara. Tamo su na snazi izvanredne mjere, baš kao i u Jasenovcu gdje je Sava od ponoći skočila sa 861 na 867 centimetara. U istom razdoblju, Odra kod Siska narasla je sa 796 na 805 centimetara.

  • +23
U naselju Selce rijeka Kupa izlila se iz korita i poplavila cestu Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

7.00 S novim vodostajem Korane, čini se da u Karlovcu najgore ipak prolazi, a vodni val premješta se prema Sisku i Petrinji te se danas očekuju problemi u pokupskom dijelu prema Sisku i Petrinji. Izvanredno je stanje i dalje je na snazi u Karlovcu i Hrrvatskoj Kostajnici, gdje Una trenutno stagnira na 489 cm.

6.29 Hrvatski autoklub javlja da su i jutros zatvoreni deseci prometnica, među kojima Gračac-Knin (obilazak cestom Knin-Oćestovo-Bribirske Mostine), Karlovac-Šišljavić (raskrižje Orlovačke i Rečićke ulice u Karlovcu, dionica Karlovac-Selce te u mjestu Koritinja), Donja Kupčina-Šišljavić i Gradac Pokupski-Lijevo Sredičko, u Ogulinu i mjestu Oštarije; Dvor-Hrvatska Kostajnica-Hrvatska Dubica... Cijeli popis može se vidjeti ovdje.

  • +6
Korana se izlila iz korita kod Karlovca Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

6.22 Dnevna prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda jutros u 6 sati: U unutrašnjosti pretežno oblačno, još mjestimice uz malo kiše, ponajprije na istoku. Duž obale djelomice, ponegdje i pretežno sunčano, a osobito na jugu poslijepodne su lokalno mogući pljuskovi s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na istoku sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a na srednjem i južnom dijelu i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 11 do 16, na moru između 19 i 23 °C.

  • +3
Poplava u Dvoru na Uni Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

I Mrežnica se pomalo povlači. Jutros u 6 sati mjerila je 414 centimetara, dok je u ponoć bila na 427.

Iz Ravnateljstva civilne zaštite poručuju da je situacija na terenu u Karlovačkoj županiji ozbiljna, ali pod kontrolom. Sve službe su konstantno na terenu, grade se nasipi, pune dodatne vreće s pijeskom i distribuiraju u ugrožene dijelove.

Uz sve operativne snage civilne zaštite, angažirane su komunalne tvrtke i pripadnici Hrvatske vojske koji rade na aktivnostima obrane od poplava i raspoređuju se po potrebi na ugrožena područja u Hrvatskoj Kostajnici, Petrinji, Lekeniku, Dvoru i Hrvatskoj Dubici.

  • +21
Pogled na poplavljeno područje Duge Rese Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Dodatne probleme u Hrvatskoj Kostajnici stvara sustav odvodnje oborinskih voda, kroz koji prodiru vode iz rijeke Une, ali se iz poplavljenih dijelova voda konstantno prepumpava i razina vode u gradu opada te su sve nadležne službe i dalje na terenu.

U Općini Gračac stanje se popravlja, ali su i dalje poplavljena naselja Grab, Srb i Kokirna.