nepravomoćna presuda

Sanader oslobođen za ratno profiterstvo! Sud obrazložio: Uzimanjem provizije nije doveo u pitanje funkcioniranje države

12.10.2022 u 10:46

Bionic
Reading

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u srijedu je u ponovljenom suđenju nepravomoćno oslobođen optužbi za ratno profiterstvo u aferi Hypo, za što je u ranijim postupcima dva puta bio osuđen

Presudu je objavila sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Saša Lui nakon što su prošloga tjedna tužiteljstvo i obrana iznijeli svoje završne govore, a Sanader još jednom ustvrdio da nije odgovoran za ratno profiterstvo, ističući da ostaje kod obrana koje je iznio u ranijim postupcima.

U obrazloženju presude između ostalog se navodi da je u odnosu na osnovno kazneno djelo nastupila apsolutna zastara, a u odnosu na ratno profiterstvo nema štete za Hrvatsku jer je proviziju isplatila strana banka i njezin iznos nije takav da bi doveo u pitanje funkcioniranje države tijekom rata i mirne reintegracije.

Nakon izrečene presude zamjenica ravnateljice Uskoka Marija Vučko kazala je da je očekivala nakon dvije osuđujuće presude da se ponovno dogodi isto. Ne slaže sa stavom suda da u ovom slučaju nema kaznenog djela ratnog profiterstva, niti da bi se nesrazmjernost imovinske koristi trebala gledati isključivo financijski.

Marija Vučko Izvor: Cropix

'Ne znamo kako povredu društvene vrijednosti iskazati kao financijski element. Kao što sam rekla u završnoj riječi, optuženi je iskoristio ratno stanje kako bi sebi pribavio korist i smatramo da je ta korist nesrazmjerna upravo prema kriterijima koje iznosi Ustavni sud u svojoj odluci i da su ostvarena sva dodatna obilježja koja su navedena kao element počinjenja kaznenog djela ratnog profiterstva. S tom argumentacijom ćemo uložiti žalbu i vidjet ćemo što će reći Visoki kazneni sud', kazala je Vučko.

Sanaderovi branitelji Jadranka Sloković i Čedo Prodanović kazali su da su zadovoljni presudom poslije sedam godina.

'Da ne bi ostalo samo da je Sanader oslobođen zbog zastare, mi ostajemo pri tome da nije bilo dokaza za ovo kazneno djelo', kazao je Prodanović, dodavši da nema dokaza da je Sanader primio novac.

Jadranka Sloković i Čedo Prodanović Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač / CROPIX

Sloković je navela da će nakon najavljene žalbe Uskoka imati produljenje postupka te da će se vjerojatno dogoditi da će dijete rođeno kada je počelo suđenje do završetka postupka i diplomirati.

Sporna provizija od 3,6 milijuna kuna

Za aferu Hypo Sanaderu se sudilo treći put. Ranije je dva puta bio osuđen, a presude su srušili Ustavni i Vrhovni sud.

Uskokova tužiteljica Marija Vučko ustvrdila je u završnom govoru da je i u ponovljenom postupku dokazano da je Sanader počinio nedjela za koja ga terete.

  • +7
Ivo Sanader Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović istaknuo je s druge strane da se u ovom slučaju ne može govoriti o ratom profiterstvu te da Uskok, unatoč zaključcima viših sudova, nije odstupio od početnog stava.

Tužiteljstvo je Sanadera teretilo da kao zamjenik ministra vanjskih poslova krajem 1994. i početkom 1995. od Hypo banke primio proviziju od 3,6 milijuna kuna nakon što je Hrvatskoj odobren kredit za kupnju zgrada veleposlanstava.

Time je Sanader, po tvrdnjama tužiteljstva, u ratom uvjetovanom teškom financijskom i gospodarskom stanju ostvario protupravnu imovinsku korist u nerazmjeru s ugroženim temeljnim vrijednostima države i društvene zajednice te državnih interesa.

Sanader u zatvoru od 2019.

Sanader je u zatvoru od travnja 2019., kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska na šest godina zatvora.

Sredinom listopada 2021. najviši sud je djelomično potvrdio i presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media, po kojoj HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne, a Sanaderu je kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

Vrhovni sud je krajem listopada 2021. potvrdio prvostupanjsku presudu kojom je Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija osuđen na šest godina, a nedostupni Hernadi kažnjen je s dvije godine zatvora.

Najviši sud je jedinu oslobađajuću presudu Sanaderu, kojom je s poduzetnikom Robertom Ježićem oslobođen optužbe za prodaju jeftine struje Ježićevom Diokiju na štetu HEP-a, potvrdio sredinom studenoga 2021.