osuđen na šest godina zatvora

Ustavni sud odbacio Sanaderovu tužbu na presudu u slučaju Ina-MOL, o Hernadijevoj će odlučivati zasebno

21.07.2022 u 13:53

Bionic
Reading

Ustavni sud RH odbacio je tužbu bivšeg premijera Ive Sanadera, kojom je tražio ukidanje presude Županijskog suda u Zagrebu nakon što je proglašen krivim u slučaju Ina-MOL, neslužbeno doznaje Jutarnji list

Odluka je donesena u ponovljenom slučaju nakon što je također osuđujuću presudu Ustavni sud prethodno ukinuo i naložio da se Sanaderu ponovno sudi. Bivši je premijer osuđen na šest godina zatvora zbog primanja mita i prepuštanja upravljačkih prava u Ini mađarskom MOL-u, a kako piše Jutarnji list, jedini pravni lijek koji mu preostaje, ako se odluči na to, tužba je Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

  • +11
Ivi Sanaderu treći put počinje suđenje u aferi Hypo Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Dnevnik navodi i da je odluka Ustavnog suda značajna za odnose Ine i MOL-a jer pokazuje kako su sve hrvatske institucije zauzele isti stav da su izmjene međudioničarskog ugovora iz 2009. posljedica koruptivnih radnji. Dodaje i kako se u odluci ne spominje drugoosuđeni predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernadi, zbog davanja mita Sanaderu u istom slučaju osuđen na dvije godine zatvora, iz čega zaključuje da će Ustavni sud zasebno tretirati Hernadijevu tužbu.