posjet bjelovaru

Beroš: 'Za sada ne postoji sumnja na trgovinu organima. Inspekcija je sve uputila DORH-u'

08.06.2022 u 12:31

Bionic
Reading

Nakon što se pojavila sumnja u trgovinu organima u KBC Zagreb, o svemu se oglasio i ministar zdravstva Vili Beroš

'Složio bih se ako se nešto na tom tragu dogodilo da je to strašno. ali daleko smo još od trgovine organima, na to još ne postoji sumnja. Inspekcija je već postupala i otkrila je neke sumnje na disfukncionalnosti u samom procesu. Ovo se odnosi na transplantacije nesrodnih živih donora. Niz elemenata nepravilnosti je uočeno, od praćenja donora, psihoanalize, dostava dokumentacije', kazao je Beroš.

Inspekcija je uputila DORH-u da dalje ispitaju, dodao je. 'Spis je upućen i Liječničkoj komori i privremeno je prekinut proces doniranja organa s nesrodnih živih darivatelja', rekao je.

'Sam postupak ne mogu komentirati jer se vrše istražne radnje', kazao je.

'Sumnja na određene nepravilnosti ne znači što i sumnja na trgovinu organa. To je kompleksnije i teški krimen u odnosu na ono što je do sada uočeno', pojasnio je Beroš zašto govori da nema sumnje na trgovinu organima.

'Konstatacija da su doktori u nešto uključeni, nije utemeljena', rekao je Beroš. 'Daleko je to od sumnje u prodaju organa. Sada su u tijeku radnje koje će pokazati koji od ovih elemenata nije bio adekvatan', rekao je ministar zdravstva.

'Nitko u ovom trenutku nije sankcioniran, doktori nisu prodavali organe', rekao je Beroš, ali i dodao da je ispitivanje u tijeku i da istražuju institucije koje imaju šire ovlasti da nešto utvrde.

'Ono što je bitno je da je inspekcija postupala, bilo su vrlo kritični, nađeni su neki prekršaji i elementi za dalje postupanje, ali mogu poručiti svim građanima da proces transplantacije ide dalje u tome smo prvi u Europi te je zaustavljeno je samo transplantacija nesrodnih donora', kazao je Beroš.

Na pitanje je li donor bio smanjenih intelektualnih sposobnosti pa nije shvaćao kakav pristanak daje, ministar kaže da se sve dogodio prije njegovog mandata pa nije htio ulaziti u detalje. Ponovio je samo da nije utvrđeno da se radi o kaznenom djelu, nego je sve predano DORH-u kako bi se utvrdilo što se točno dogodilo.

'Dozvolite da institucije rade svoj posao i da vidimo što je bilo', kazao je Beroš.

Osvrnuo se i na pobačaj u KBC-u Osijek. 'Odlučeno je da inspekcija zajedno sa strukom otiđe i vidi na terenu o čemu se radi. Jer informacije koje smo dobili nisu bile potpune i nisu dale odgovore na to što nas je zanimalo', kazao je Beroš.