VETERANI HVO-A

'Uzdignute glave sjećamo se Mate Bobana'

Bionic
Reading

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata takozvane Hrvatske republike 'Herceg-Bosna' (HR-HB) Mostar i Udruga organizatora otpora Hrvatskog vijeća obrane u BiH najavili su obilježavanje 16. godišnjice smrti prvog predsjednika tzv. Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i kasnije Hrvatske Republike 'Herceg-Bosne' mr. Mate Bobana, izvještava novinar agencije Anadolija (AA)

Čelnici ovih udruženja, brigadiri Petar Zelenika i Jadran Topić podsjećaju da se 7. srpnja 2013. godine navršava se 16 godina otkako je preminuo Mate Boban. 'Nemjerljiva je zasluga ovog hrvatskog domoljuba u organiziranju hrvatskog naroda kroz Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu, kao političku, kulturnu i gospodarsku organizaciju hrvatskog naroda, koja je imala za cilj omogućiti jednakopravan status hrvatskog naroda u BiH. Njegova državotvorna ideja i vizija položaja i prava hrvatskog naroda u BiH, politički je i povijesni uzor kako se hrabro i ponosno može, i treba, braniti državotvorno pravo hrvatskog naroda u BiH', priopćili su Zelenika i Topić.

Oni tvrde da su i danas, 16 godina nakon smrti Mate Bobana, ponosni što su bili 'sudionici obrane hrvatskog naroda i nacionalnih interesa u BiH'.
'Uzdignute glave se sjećamo našeg predsjednika i s dubokim poštovanjem iskazujemo svoju zahvalnost za sve što je učinio za hrvatski narod u BiH. Neka ti je laka hrvatska zemlja, Predsjedniče', istakli su Zelenika i Topić. Projekt stvaranja tzv. 'Herceg-Bosne' koji je predvodio Mate Boban, uz podršku Republike Hrvatske u vrijeme mandata prvog predsjednika Franje Tuđmana, osuđen je nepravomoćno u Haškom sudu 29. svibnja ove godine. Vojni i politički vođe 'Herceg-Bosne' proglašeni su nepravomoćnom presudom Haškog suda krivim i osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.