TERORIZAM

Uz napadača na istanbulski noćni klub uhićeno još četvero ljudi

17.01.2017 u 12:08

Bionic
Reading

Turska je policija u utorak objavila da je nakon dva tjedna uhvatila muškarca koji je ubio 39 osoba u istanbulskom noćnom klubu Reina na Novu godinu, a uz njega je u predgrađu Istanbula uhitila još četiri osumnjičenika.

Istanbulski guverner Vasip Sahin objavio je da je uhićenik Abdulgadir Mašaripov, rođen 1983. u Uzbekistanu i obučen u Afganistanu. Priznao je svoju krivnju, a njegovi otisci prstiju odgovaraju onima koji su pronađeni na mjestu zločina.

'Zna četiri jezika i dobro je obrazovan', rekao je Sahin na konferenciji za medije održanoj nakon uhićenja. Postoje snažne naznake da je u Tursku ušao ilegalno, preko njezine istočne granice, u siječnju 2016., te je jasno da je napad izveden u ime Islamske države. Turska novinska agencija Dogan objavila je fotografiju navodnog napadača s masnicom na oku, rezom iznad obrve i krvavim licem i majicom.

Mašaripov je uhićen zajedno s jednim Iračaninom i tri žene iz Afrike, od kojih je jedna iz Egipta. Svi su uhićeni u četvrti Esenyurt koja se nalazi zapadno od Istanbula. 'Čestitam našoj policiji koja je uhvatila izvršitelja masakra u Ortakoyu', objavio je na svom Twitter profilu zamjenik premijera i glasnogovornik vlade Numan Kurtulmus. 'Naš rat protiv terora i sila koje stoje iza njega nastavit će se do kraja', dodao je.

Zbog povezanosti s tim napadom, za kojeg je Islamska država objavila da je osveta za tursku vojnu prisutnost u Siriji, ranije je uhićeno više desetaka ljudi.