Od iduće godine

Uvodi se obvezno cijepljenje protiv pneumokoka. Ovo trebate znati o toj vrlo raširenoj bakteriji

04.07.2018 u 12:35

Bionic
Reading

U program obveznog cijepljenja, prema prijedlogu za iduće trogodišnje razdoblje koji se nalazi u javnoj raspravi, od iduće godine u Hrvatskoj bi se trebalo uvesti cjepivo protiv pneumokoka, bakterije koja je čest uzročnik infekcija kod djece, a koja u krajnjim slučajevima uslijed komplikacija može imati i smrtonosne posljedice

Djeca bi se cijepila u dobi od dva, četiri i 12 mjeseci. Cjepivom protiv pneumokoka dosad su se cijepila djeca s kroničnim bolestima i narušena imuniteta, a prema novom prijedlogu kalendara cijepljenja od 2019., protiv pneumokokne bolesti cijepila bi se i zdrava djeca. Hrvatska kasni s uvođenjem ovoga cjepiva jer u EU uz našu zemlju ovo cjepivo nemaju još samo Malta i Estonija.

Pneumokokna bolest, navode u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, termin je koji se koristi za bolesti koje uzrokuje bakterija Streptococcus pneumoniae, poznata i kao pneumokok. Ova bakterija može uzrokovati ozbiljne bolesti poput upale pluća, meningitisa i febrilne bakterijemije, dok su upala srednjeg uha (otitis media), bronhitis i upala sinusa (sinusitis) obično blaže manifestacije bolesti uzrokovane pneumokokom. Prenosi se direktnim kontaktom s respiratornim izlučevinama oboljele ili zdrave osobe koja je kliconoša (nositelj) pneumokoka.

>>> Stručnjaci predlažu uvođenje obveznog cijepljenja djece protiv pneumokoka

Bakterija je iznimno rasprostranjena, najčešće među djecom vrtićkog uzrasta, no može biti vrlo kobna i za starije generacije koje su u čestom kontaktu s djecom, pogotovo kad je riječ o upali pluća.

Slabiji imunološki sustav povećava mogućnost infekcije i razvoja bolesti. Sve je češće prisutna rezistencija pneumokoka na konvencionalne antibiotike, što dodatno iziskuje pronalaženje drugih efikasnih metoda kontrole pneumokokne bolesti, primjerice cjepiva.

  • +13
Cijepljenje Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) procijenila je da je, primjerice, 2000. godine u cijelom svijetu registrirano 14,5 milijuna epizoda ozbiljne pneumokokne bolesti koja je usmrtila oko 826.000 djece mlađe od pet godina.

Procjena SZO-a za Hrvatsku (za 2015. godinu) je da od pneumokokne pneumonije godišnje oboli 234 djece mlađe od pet godina (stopa obolijevanja: 115,02 na 100.000 djece mlađe od pet godina), 12 djece mlađe od pet godina oboli od pneumokoknog meningitisa (stopa: 5,81 na 100.000) itd. Od teških oblika pneumokokne bolesti, procjenjuje SZO, oboli 177 djece u Hrvatskoj.

Upala pluća (pneumonia) smatra se najčešćom kliničkom manifestacijom pneumokokne bolesti u odraslih, a upala srednjeg uha je najčešća klinička manifestacija pneumokokne bolesti kod djece. U Hrvatskoj se svake godine evidentira nekoliko desetaka tisuća upala srednjeg uha kod djece predškolske dobi, a znatan dio ovih bolesti je uzrokovan pneumokokom.