ODRŽAN OKRUGLI STOL LIJEČNIKA

Stručnjaci predlažu uvođenje obveznog cijepljenja djece protiv pneumokoka

  • Autor: I. But.
  • Zadnja izmjena 08.02.2018 15:44
  • Objavljeno 08.02.2018 u 15:44
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: NN

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar održan je okrugli stol na kojem se raspravljalo o uvođenju cjepiva protiv pneumokoka u nacionalni Program cijepljenja RHS zbog što učinkovitije zdravstvene zaštite djece u Hrvatskoj

U organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i uz potporu Hrvatskog pedijatrijskog društva održan je danas u NZJZ-u okrugli stol na temu 'Cijepljenjem protiv pneumokoka – prevencijom do zdravijeg djetinjstva'.

Bakterija streptococcus pneumoniae ili pneumokok uzrokuje upale sinusa, bronha, pluća, uha, a može uzrokovati i upalu moždanih ovojnica (meningitis) ili otrovanje krvi. Riječ je o bakteriji koja je iznimno rasprostranjena, najčešće među djecom vrtićkog uzrasta, no može biti vrlo kobna i za starije generacije koje su u čestom kontaktu s djecom, pogotovo kad je riječ o upali pluća.

'Pedijatar u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ima značajnu ulogu u provedbi imunizacije, kako u postupku informiranja roditelja o cjepivima iz obveznog programa, ali i o neobveznim cjepivima, tako i u njihovoj primjeni. Zaštita cjepivom protiv invazivnih sojeva pneumokoka učinkovito sprječava teške oblike infekcije. Cijepljenjem se, uz dijete, dodatno štite i svi ukućani. Navedeni oblik zaštite značajan je kada npr. vrtićko dijete ima kod kuće mlađeg brata ili sestru ili kad ima djeda i baku oslabljenog zdravlja. Želja nam je da svaki roditelj dobije cjelovitu informaciju o ovoj problematici te da u budućnosti zna na koji način može zaštititi svoje dijete', naglasio je na okruglom stolu prim. dr. sc. Milivoj Jovančević, specijalist pedijatrije.

S obzirom na to da je riječ o bakteriji koja pokazuje visok stupanj otpornosti na antibiotike, stručnjaci preporučuju prevenciju u obliku cjepiva protiv pneumokoka koja se pokazala znatno učinkovitijom. Riječ je o cijepljenju koje se ne nalazi u nacionalnom Programu cijepljenja RH, no iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo najavljuju kako im je želja promijeniti trenutačnu situaciju.

'Zbog javnozdravstvenog značenja pneumokokne bolesti u Hrvatskoj, kao i drugdje u svijetu, te s obzirom na dostupnost učinkovitog cjepiva, cijepljenje protiv pneumokokne bolesti ponovno je predloženo za uvođenje u program obveznih cijepljenja u Hrvatskoj', istaknuo je prim. dr. sc. Bernard Kaić, dr. med., specijalist epidemiologije, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Iako cjepivo protiv pneumokoka nije trenutno u nacionalnom kalendaru, ono je besplatno, točnije Država osigurava njegovo provođenje bez naknade za osobe visokog rizika kao što su dijabetičari, oboljeli od karcinom, oboljeli od kroničnih plućnih bolesti, imunološki bolesnici i srčani bolesnici.

Cjepivo protiv pneumokoka nalazi se u nacionalnom kalendaru cjepiva u gotovo svim zemljama Europske unije, osim u Estoniji i Hrvatskoj.

'Sve zemlje koje su u univerzalno cijepljenje djece uvele cijepljenje protiv pneumokokne bolesti bilježe značajan pad u pobolu od invazivnih i respiratornih bolesti uzrokovanih pneumokokom, kako među cijepljenima, tako i u cjelokupnoj populaciji', naglasio je prof. dr. sc. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece na Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'.

Struka poručuje kako su ozbiljne nuspojave vrlo rijetke, a uobičajene nuspojave se manifestiraju lokalnim reakcijama (otrvrdnuće/oteklina i crvenilo na mjestu primjene), razdražljivošću, smanjenim apetitom te povišenom tjelesnom temperaturom, koje prolaze u roku od par dana bez potrebe za liječenjem i bez posljedica.

Struka predlaže svim roditeljima koji imaju bilo kakva pitanja vezana uz zaštitu zdravlja svoje djece da se za informacije svakako obrate zdravstvenim djelatnicima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!