I MNOGE DRUGE SPORNE ODLUKE

Ustavni sud već 21 godinu odlučuje o pobačaju

09.05.2012 u 17:18

Bionic
Reading

Za dva tjedna, odnosno 23. svibnja, Ustavni sud bi, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, trebao objaviti odluku u povodu zahtjeva skupine odvjetnika za ocjenu ustavnosti nešto više od 100 normi novog Zakona o kaznenom postupku (ZKP-a). Situacija oko ZKP-a bila bi jednostavnija da Ustavni sud u rujnu 2009. počeo analizu ustavnosti, prije nego što su istrage i suđenja za korupciju daleko odmakli

Budući da zahtjevu za ocjenom ustavnosti ZKP-a nisu dali prioritet, još uvijek je neizvjesno koliko će odredbi postojećeg ZKP-a ustavni sud poništiti te kako će se to odraziti na sudbinu brojnih antikorupcijskih istraga i sudskih postupaka koji su prema njegovim odredbama pokrenuti od 1. srpnja 2009. do danas, o čemu je tportal pisao. Naime, prema novom ZKP-u istražuju se štete od 1,8 milijardi kuna.

Jutarnji list
podsjeća na još neke društveno osjetljive slučajeve kojima je Ustavni sud nedopustivo dugo odugovlačio s donošenjem odluke o ustavnosti ili je pak odlučio na način da je osupnuo javnost.

Krizni porez, tzv. harač - Ustavni je sud odlučio da u Zakonu o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke nema diskriminacije, odnosno da su njime svi građani ravnomjerno zahvaćeni. Time je odbačen zahtjev tadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića i više od 80 tisuća hrvatskih građana za ocjenu ustavnosti toga zakona. U ovom slučaju je, zbog velikog pritiska javnosti, Ustavni sud odluku donio u dosad rekordnom roku, a to je samo tri i pol mjeseca nakon uvođenja kriznog poreza.

Ugovori sa Svetom Stolicom
– 2001. godine proglasili su se nenadležnima za ovaj slučaj jer navodno nigdje u zakonu ne stoji da je Ustavni sud dužan propitivati usklađenost međunarodnih ugovora s Ustavom RH, već samo usklađenost zakona i drugih propisa s Ustavom RH.

Kuponska privatizacija 11 godina bila u ladici – ustavni suci su trebali utvrditi je li Pravilnik o dodjeli dionica bez naplate i pratećih propisa usklađen sa Zakonom o privatizaciji, budući da su upravo na temelju njega pojedinci gotovo besplatno došli do vrijednih hrvatskih tvrtki. Nakon 11 godina skupljanja prašine – zahtjev za ocjenu ustavnosti je odbijen, a sporni Pravilnik proglašen zakonitim.

Odluka o referendumu i pljuska sindikalcima – iako su u listopadu 2010. skupili preko 700 tisuća potpisa protiv Zakona o radu, ustavni suci su zaključili da referenduma neće biti jer je sporni zakon Vlada povukla iz procedure. Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec pritom je izvrijeđala sindikalce nazvavši ih neznalicama.

Slučaj Banić – Ustavni sud je poništio odluku Upravnog suda prema kojemu je Slavica Banić protuzakonito izabrana u Ustavni sud jer nije dokazala 15 godina staža u pravnoj struci. Umjesto da poništenu odluku vrate Upravnom sudu na ponovno odlučivanje, ustavni suci su napravili presedan i presudili u vlastiti korist, odnosno korist svoje sutkinje.

O Zakonu o pobačaju odlučuju 21 godinu
– još prije 21 godinu Ružica Ćavar, predsjednica udruge Hrvatski pokret za život i obitelj, zatražila je ocjenu ustavnosti spomenutog zakona, no istu još nije dobila.