PONIŠTENA VLADINA PACKA

Ustavni sud ukinuo radnu obavezu za liječnike!

20.12.2013 u 11:00

Bionic
Reading

Ustavni sud jednoglasno je ukinuo odluku Vlade o uvođenju radne obaveze doktorima medicine u bolnicama. Hrvatski liječnički sindikat, prema odluci suda, sada ima pravo odlučiti hoće li nastaviti štrajk

Ustavni sud pokreće postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom te je odlučeno da će se Vladino uvođenje radne obaveze za liječnike u bolnicama ukinuti.

Sutkinja izvjestiteljica u slučaju uvođenja radne obveze liječnicima bila je Slavica Banić. Ona je obrazložila odluku Ustavnog suda i rekla da je Vlada svojom odlukom prekršila pravo liječnika na štrajk.

Ustavni sud nije čak dobio očitovanje Vlade po tom pitanju, tek je jučer ministar zdravlja Rajko Ostojić zatražio odgodu. No, rekla je sutkinja Banić, rokovi su bili pri kraju i dnevni red je već bio objavljen te je procedura nastavljena bez njihova očitovanja.

Vlada se pri uvođenju radne obveze pozvala na pravo na kontinuiranu zdravstvenu zaštitu, no Ustavni sud ocjenjuje da je Vlada propustila to pravo osigurati kroz instrumente Zakona o radu te da je prekršila pravo na štrajk pozivajući se na zakonsku odredbu koja je prestala vrijediti još 2006. godine, jer u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti odredbe o radnoj obavezi više nema.

'Ustavni sud je zaključio da je Vlada u konkretnom slučaju imala ulogu poslodavca
te da je na raspolaganju imala sredstva po Zakonu o radu kojima je mogla štititi to pravo. Nije koristila ta sredstva, nego je donijela odluku po Zakonu o vladi i Zakonu o zdravstvenoj zaštiti. Ustavni sud je morao ispitati je li odlukom Vlade došlo do uplitanja javne vlasti u ostvarivanje prava na štrajk i mi smatramo da je bilo uplitanja', rekla je sutkinja Banić.

Predsjednica suda Jasna Omejec
naglasila je da je Vlada donijela odluku o uvođenju radne obeze a da za to nije imala osnovu u pozitivnom zakonodavstvu: 'Vlada nije koristila sudsku zabranu štrajka, nego je donijela političku odluku i pozvala se na tekst zakona koji je prestao vrijediti 2006. godine. Ta radna obveza tada je bila brisana iz zakona zato je uvođenjeradne obveze liječnika u pozitivnom zakonodavstvu neprivatljiva.'

Poručila je sindikatima da nakon objave ove odluke u Narodnim novinama imaju pravo ponovno odlučiti žele li nastaviti sa štrajkom.


Ivica Babić
, predsjednik Hrvatskog sindikata liječnika, navodi da je 'zadovoljan odlukom Ustavnog suda' i dodaje da 'formalno-pravno štrajk traje i dalje'.

'O modalitetima štrajka ćemo razgovarati. Pozivamo Vladu na socijalni dijalog s liječnicima jer spor nije riješen, a Kolektivni ugovor nije potpisan', kazao je Babić.

Vlada je, osim uvođenja radne obaveze, odlučila skresati plaće svim zdravstvenim djelatnicima koji su štrajkali u listopadu. Premijer Zoran Milanović rekao je na sjednici Vlade početkom studenog da je taj štrajk bio 'nepoštena čvrga javnosti' i 45 dana 'zabušavanja'.

U štrajku liječnika premijer je vidio i veliku nepravdu: 'Štrajk traje već mjesec i pol. Za rujan su dobili punu plaću, a za listopad tek ide... Mene zanima kako to da, kad štrajkaju prosvjetni radnici, oni dođu na posao i ne rade? Štrajkaju pet dana, provode vrijeme u zbornici, ne idu u razred...'

Naime Milanoviću je smetalo to što liječničko 'zabušavanje' plaćaju porezni obveznici, a štrajk nastavnika i profesora plaćaju sindikati: 'Kod nastavnika imate četiri dana štrajka, a plaća ide iz sindikalne članarine. Kod liječnika se štrajka, a to plaćaju porezni obveznici. To što je netko došao na posao jedna je stvar, samo što nastavnik sjedi u zbornici i ne glumi da drži nastavu. U ovom štrajku je jedan broj ljudi zabušavao i to je čvrga javnosti i nije pošteno!', rekao je tada Milanović.


297254,299211,290148,300185