KONAČNA PROPAST REFERENDUMA

Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj doživjeli poraz: Ustavni sud stao na stranu Vlade

21.01.2019 u 07:08

Bionic
Reading

Ustavni sud objavio je jutros odluke o tužbi građanske inicijative Narod odlučuje te žalbi građanske inicijative Istina o Istanbulskoj. U predmetu o referendumu o promjeni izbornog sustava, odbačena je ustavna tužba podnesena protiv zaključka Sabora i Vlade, te ustavna tužba protiv očitovanja Ministarstva uprave. Odbačen je i zahtjev podnesen u povodu očitovanja Ministarstva uprave na proces provjere potpisa za raspisivanje državnog referenduma o otkazivanju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, tzv. Istanbulske konvencije

Odluke koje je potpisao predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović donesene su većinom glasova, uz izdvojeno mišljenje suca Miroslava Šumanovića.

Iako je odbacilo zahtjeve referendumskih inicijativa Ustavni sud je u jednoj od odluka detaljno objasnio postupak kontrole ispravnosti prikupljenih potpisa na koji su prigovarale referendumske inicijative. Ustavni sud svoje je stavove detaljno obrazložio u odluci o Istanbulskoj, dok se u odluci o inicijativi Narod odlučuje poziva na prethodnu odluku.

Dokument: "Ustavni sud o inicijativi 'Narod odlučuje'"

Građanska inicijativa Narod odlučuje podnijela je tužbu Ustavnom sudu jer vjeruju da je odluka Vlade i Ministarstva uprave o provjeri potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava nezakonita. Smatraju da je odlukom povrijeđeno ustavno pravo građana na referendum i zakonitost jer je izvršna vlast uzela sebi za pravo da odlučuje hoće li biti referenduma.

Pred početak nove parlamentarne sezone, volonteri GI Narod odlučuje dijelili su na Markovom trgu informativne letke podsjećajući da je više od 10 posto hrvatskih građana svojim potpisom u svibnju prošle godine zatražilo raspisivanje referenduma za pravedniji izborni sustav.

  • +20
Okupljanje GI "Narod odlučuje" uoči predaje Zahtjeva za raspisivanje referenduma Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Od potrebnih 374.740 potpisa, Saboru je 13. lipnja predano 405. 342 valjana potpisa birača za 1. referendumsko pitanje i 409.469 valjanih potpisa za 2. referendumsko pitanje. Članak 87. Ustava RH kaže da će Hrvatski sabor raspisati referendum u skladu sa zakonom ako to zatraži 10 posto od ukupnog broja birača u RH, navodi se u letku.

Premijer Andrej Plenković i ministar uprave Lovro Kuščević bez uporišta u zakonu i prema proizvoljnim kriterijima proglasili su nevažećima potpise 40.875 građana za 1. pitanje i potpise 40.666 građana za 2. pitanje, navodi GI Narod odlučuje u informativnom letku.

Početkom siječnja, Građanska inicijativa Istina o Istanbulskoj predala je Ustavnom sudu žalbu, predlažući da se poništi cijeli postupak provjere potpisa za raspisivanje referenduma i da novu provjeru obavi Državno izborno povjerenstvo (DIP) uz promatrače njihove inicijative.

Dokument: "Ustavni sud Istina o Istanbulskoj"

Predstavnica inicijative Kristina Pavlović je na konferenciji za novinare održanoj ispred Ustavnog suda ustvrdila da su Ministarstvo uprave i tvrtka APIS primijenili 'birokratski formalizam' prilikom provjeravanja potpisa za referendum kako bi proglasili što veći broj potpisa nevažećim. Inicijativa je prikupila potpise za referendum o opozivu Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatije kao Istanbulska konvencije.

  • +19
Istina o Istanbulskoj predala potpise za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic

Pavlović je rekla da je preko 33 tisuće potpisa građana diskvalificirano na temelju navodne nečitkosti, odnosno nesavršenosti upisanih podataka. Čitkost potpisa je preporučljiva, ali ne bi smjela biti diskvalificirajući kriterij, rekla je.

Inicijativa je istaknula da se zbog nejasnoće oko toga što je čitko a što nije mogao nevaljanima proglasiti proizvoljni broj potpisa. Taj broj su, tvrdili su, diktirali vladajući, koji pod svaku cijenu žele spriječiti referendum.

Inicijativa je tražila da se postupak provjere ponovi kako bi se došlo do stvarnog broja potpisnika jer smatra da postupak koji su proveli Ministarstvo uprave i APIS nepovratno narušen ponašanjem Vlade i Ministarstva uprave.