NIŠTA OD VIDOVIĆEVIH PRIMJEDBI

Ustavni sud odbio zahtjev sisačkog SDP-a

10.06.2009 u 14:15

Bionic
Reading

Ustavni sud odbio je kao neosnovanu žalbu sisačkog SDP-a koji je pokrenuo spor za zaštitu izbornog prava jer su u tzv. objavama postavljenima na biračkim mjestima u drugom krugu izbora za sisačkog gradonačelnika, kandidati bili navedeni obrnutim redoslijedom nego na glasačkim listićima.

U SDP-u tvrde kako je glasače zbunjivala činjenica da je na objavama, odnosno plakatima na biralištima, ime SDP-ova kandidata Davorka Vidovića stajalo ispred HDZ-ova Dinka Pintarića, dok je poredak kandidata na glasačkim listićima bio drugačiji.

Na glasačkom se listiću, naveli su u žalbi, ne zaokružuje ime kandidata već redni broj ispred njegovog imena pa su navedene okolnosti mogle utjecati na valjano očitovanje volje birača, odnosno na rezultate drugog izbornog kruga.

No, suprotno mišljenju iz SDP-a ustavni suci ustvrdili su da redoslijed kandidata nema značaj nepravilnosti koja bi dovela u pitanje pravilnost izbora.

Na objavama su, kažu, kandidati bili poredani po broju osvojenih glasova u prvom krugu, a na glasačkim listićima po abecedi.

Prije Ustavnog suda isti je zahtjev odbacilo i Županijsko izborno povjerenstvo.

U drugom izbornom krugu Pintarić je ponovno izabran za gradonačelnika Siska s osvojenih 49,65 posto glasova, dok je Vidović, unatoč boljem rezultatu u prvom krugu, osvojio 48,44 posto glasova.

Kako je Pintarić pobijedio s razlikom od 245 glasova Vidović je od izbornog povjerenstva tražio i provjeru svih 385 nevažećih listića.