nadzor kampanje

Ustavni sud imenovao Etičko povjerenstvo, pogledajte tko su članovi

25.03.2024 u 13:39

Bionic
Reading

Ustavni sud je na danas održanoj sjednici, na prijedlog političkih stranaka, imenovao članove Etičkog povjerenstva

Etičko povjerenstvo ocjenjuje ponašanje sudionika izbora tijekom izborne promidžbe i samog postupka izbora te provodi izvanupravni nadzor izborne promidžbe, podsjećaju s Ustavnog suda.

Ovaj put povjerenstvo čine predsjednik tog tijela, akademik Velimir Neidhardt, te članovi: prof. dr. sc. Marko Ivkošić, prof. dr. sc. Tvrtko Jakovina, prof. dr. sc. Jasenka Markeljević, izv. prof. dr. sc. Antonija Petričušić, prof. dr. sc. Frane Staničić i dr. sc. Jakov Žižić.

Predsjednik Etičkog povjerenstva po položaju uvijek je predsjednik HAZU-a, a u ovom slučaju to je Velimir Neidhardt. Tvrtko Jakovina već je poznato ime u javnosti, a radi se o povjesničaru i profesoru na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Marko Ivkošić profesor je na Pravnom fakultetu u Splitu, a Jasenka Markeljević pročelnica Zavoda za kliničku imunologiju, pulmologiju i reumatologiju Interne klinike KBC-a Sestre milosrdnice Zagreb te profesorica na zagrebačkom Medicinskom fakultetu.

Antonija Petričušić izvanredna je profesorica na Katedri za sociologiju Pravnog fakulteta u Zagrebu dok je Frane Staničić njezin kolega s istog fakulteta, i to s Katedre za upravno pravo. Listu članova popunjava Jakov Žižić, politolog s Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Etičko povjerenstvo, stoji u priopćenju Ustavnog suda, nestranačko je tijelo općepriznatog javnog ugleda koje priopćenjima i upozorenjima djeluje na promicanje te ostvarivanje etičkih i demokratskih načela na izborima.

Prije početka izborne promidžbe Etičko povjerenstvo donosi i objavljuje Izborni etički kodeks sa sustavom pravila o ponašanju pojedinaca i političkih stranaka u izbornoj promidžbi i izbornom postupku.

Članovi Etičkog povjerenstva ne smiju biti kandidati na izborima te ne smiju biti članovi stranke.