izbori izvan granica

Dijaspora već godinama glasa za HDZ: Mogu li druge stranke preoteti tri zastupnika?

25.03.2024 u 12:31

Bionic
Reading

Iako na izbore u 11. izbornoj jedinici izlazi i po desetak stranaka, već godinama HDZ kao da je pretplaćen na pobjedu u dijaspori i osvajanje sva tri mandata u njoj. Sada se postavlja pitanje hoće li tako biti i na nadolazećim izborima ili će se ponoviti situacija iz 2016., kada su neki pokvarili planove HDZ-u

Svi hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u RH već godinama glasaju u 11. izbornoj jedinici, što je poznatije kao glasanje dijaspore. Od 2010. i promjena Ustava u toj izbornoj jedinici fiksno se izabiru tri zastupnika, a sudeći po rezultatima u posljednjih nekoliko izbornih ciklusa, ta tri mjesta gotovo da su uvijek rezervirana za HDZ.

Tako je na posljednjim izborima 2020. u 11. izbornoj jedinici, i to u 42 zemlje diljem svijeta, glasalo gotovo 29 tisuća birača, a HDZ je ostvario pobjedu s osvojenih nešto više od 63 posto glasova (17.905). Osiguralo mu je to da dobije sva tri zastupnika, a to su u posljednjem sazivu Sabora bili Zdravka Bušić, Nevenko Barbarić i Radoje Vidović.

Na tim izborima prag su još prešle Nezavisna lista, koju je predvodio Željko Glasnović, osvojivši gotovo 21 posto glasova (5958), te Most, čija je lista osvojila oko 11 posto glasova (3141). Listu u toj izbornoj jedinici imala je i platforma Možemo, a predvodio ju je poznati redatelj Mario Kovač, no s osvojenih tek 500-tinjak glasova nije uspio prijeći ni prag.

Kada se pogleda kako je to izgledalo po državama, najviše birača izašlo je na birališta u susjednoj BiH, a prvi je uvjerljivo bio HDZ s osvojenih više od 71 posto glasova. U Njemačkoj je pak najviše glasova dobila Nezavisna lista Željka Glasnovića, točnije 46 posto. U Irskoj su najviše glasova osvojili Most (36 posto) te Možemo (29 posto) dok su u Slovačkoj, primjerice, na birališta izašla samo dva glasača - jedan je dao glas Možemo, a drugi HDZ-u.

Iako je dominacija HDZ-a na izborima u dijaspori uobičajena, do iznenađenja je došlo na izborima 2016. Tada je HDZ osvojio samo dva mandata dok je treći osvojio Glasnović.

Na izbore u dijaspori te 2016. izašlo je nešto više od 21 tisuće birača, a HDZ je osvojio gotovo 63 posto glasova (13.117). U Sabor su tako s njihove liste ušli Božo Ljubić i Željko Raguž. Nezavisna lista koju je predvodio Glasnović osvojila je pak gotovo 25 posto glasova (5211). Većinu tih glasova HDZ i Glasnović osvojili su u BiH.

Kada su u pitanju nadolazeći izbori, rok za predaju lista istječe u petak u ponoć, a zasad nije predana nijedna lista u 11. izbornoj jedinici. Od ranije je poznato da će prvi na HDZ-ovoj listi u 11. izbornoj jedinici biti državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas te da će sa svojom listom na izbore u dijaspori izaći i umirovljeni general te bivši HDZ-ov zastupnik Ljubo Ćesić Rojs.

'Idem teška srca jer sam tuđmanovac i šuškovac, ali ovaj moj briselski HDZ se potpuno udaljio od Tuđmana. Bio sam u krivu, ovi moji još uvijek 'jamljavaju', otimaju. Napišite slobodno, ukrali bi Bogu nogu', kazao je Rojs za 24 sata.