ANKETA

Odnosi snaga se mijenjaju: Za koga biste glasali da su danas izbori?

23.03.2024 u 15:36

Bionic
Reading

Nakon burnog političkog tjedna i subote u kojoj se lijeva oporba okupila u pet hrvatskih gradova, a Domovinski pokret održao svoj izborni kongres u zagrebačkom Lisinskom, ponovo vas pitamo pitanje na koje ćete i službeno moći odgovoriti 17. travnja na svom biračkom mjestu

Podsjetimo, tjedan je obilježilo upozorenje Ustavnog suda koji je predsjedniku Zoranu Milanoviću zabranio da sudjeluje u kampanji lijeve koalicije, osim ako podnese ostavku. Lijeva koalicija je u međuvremenu objavila i ime pod kojim izlazi na izbore - Rijeke pravde - te se prilično oprezno pridržava upozorenja Ustavnog suda.

Isto se ne može reći za Milanovića, koji svaki posjet hrvatskim gradovima koristi ne bi li barem malo opalio po Plenkoviću, kojeg sad zove Andrej Turudić, ustavnim sucima koje zove 'kriminogenom bandom' i općenito svima koji se usuđuju propitivati njegovu naglo probuđenu želju da sudjeluje u izbornom procesu.

  • +4
Andrej Plenković na Cvjetnom trgu Izvor: Pixsell / Autor: Luka Batelic/PIXSELL

Na desnom spektru, u međuvremenu, HDZ još uvijek nije krenuo s formalnom kampanjom, no tehnički premijer Andrej Plenković i njegovi ministri ne propuštaju priliku pohvaliti se vladinim dostignućima, bilo da je riječ o novim ulaganjima u zdravstvo ili, kako su uvjereni, uspješnom obnovom potresom pogođenih područja.

Skup Domovinskog pokreta Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/Pixsell

No zato je motivacijski skup u zagrebačkom Lisinskom održao Domovinski pokret, koji se na njemu pohvalio kako je osigurao podršku desnih grupacija iz Slovenije i Poljske oličenih u pozdravnim videoporukama Janeza Janše i Jaroslawa Kaczynskog, na europskoj razini partnera Europske pučke stranke kojoj pripada i HDZ. Na njemu su predstavili i izborni slogan - Ustani i ostani - te ispalili već uobičajenu kanonadu antibriselskih strelica prema Plenkoviću i kritika Milanovića.

  • +19
Prosvjed 'Dosta je' u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Lijeva se, pak, koalicija okupila u pet hrvatskih regionalnih središta - Varaždina, Rijeke, Splita, Osijeka i Zagreba - gdje je u manje uspješnoj reprizi prosvjeda iz veljače pod nazivom 'Dosta je', još jednom poslala poruku postizborne sloge. No kad ne prosvjeduje, lijevi centar baš i ne djeluje složno, o čemu svjedoče prvo otplovljavanje Radničke fronte, Fokusa i IDS-a niz rijeke pravde, a na koncu i propali pregovori SDP-a i Možemo o točkastoj koaliciji.

U ovakvim turbulentnim okolnostima, još vas jednom pitamo kako dišete pred izbore. Svoj glas možete ostaviti u anketi u nastavku. Veselimo se vašim odgovorima!