JOSIPOVIĆ:

'Ustav je trebalo prije promijeniti'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 22.10.2010 11:55
  • Objavljeno 22.10.2010 u 11:51
Ivo Josipović

Ivo Josipović

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic/CROPIX

Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je danas na savjetovanju 'Novine kaznenog prava' da je ustavne promjene kojima je onemogućena zastara za kaznena djela ratnog profiterstva te pretvorbenog i privatizacijskog kriminala trebalo napraviti ranije, ali da za to nije bilo političke volje

Revizija 50 posto privatiziranih tvrtki pokazuje da je ukupni društveni kapital smanjen za četiri milijarde tadašnjih njemačkih maraka, da je za jednu milijardu smanjen kapital privatnih tvrtki, da je 370.000 ljudi ostalo bez posla i 22 posto poduzeća otišlo u stečaj te da je samo 75 poduzeća od 1556 zakonito privatizirano, rekao je Josipović u izlaganju o ustavnopravnim odrednicama zastare.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je, govoreći o reformi kaznenog zakonodavstva, da se zakon o oduzimanju imovinske korisiti stečene kaznenim djelom priprema za drugo saborsko čitanje. Tim zakonom će, kazao je, oduzimanje imovine biti jednostavnije jer će država automatski postati njezin vlasnik presudom, a neće se morati ići u složen postupak ovrhe.

Kaznenim zakonom uz ostalo ograničit će se broj kraćih zatvorskih kazni jer trenutno jedna trećina zatvorske populacije izvršava kazne do šest mjeseci zatvora. Također će se naći nova rješenja za gospodarski kriminal.

Zakon o kaznenom postupku (ZKP), koji je nastao iz potrebe za bržim reagiranjem države u istraživanju i procesuiranju kaznenih djela, od 1. rujna 2011. počet će se primjenjivati u svim predmetima, a ne samo uskočkim, kazao je ministar.

Savjetovanje u hotelu Westin organiziraju Narodne novine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi