RAT U LIBIJI

Ustanici pred Sirtom, ne zna se gdje je Gadafi

29.08.2011 u 13:10

Bionic
Reading

Libijski ustanici su pred osvajanjem Sirta, rodnog grada Moamera Gadafija, i nadaju se da će zauzimanje toga grada biti kruna njihove revolucije, no nisu sigurni krije li se u njemu nekadašnji neprikosnoveni vođa Libije, izvješćuje u ponedjeljak Reuters.

Odbjegli Gadafi bi mogao još uvijek biti i u Tripoliju koji je prije šest dana pao u ruke oporbe, čime je srušena njegova 42-godišnja vladavina. U napadu na Sirt sudjeluju i borbeni zrakoplovi NATO saveza. Glasnogovornik Saveza u Bruxellesu je potvrdio da s zrakoplovi do nedjelje tri dana za redom bombardirali Sirt.

"Pomno pratimo što se dešava u Sirtu jer znamo da se tamo nalaze ostaci režima", kazao je glasnogovornik.

Na terenu, ustanici se približavaju gradu i poručuju da će ga zauzeti silom ako propadnu pregovori o predaji grada. Gadafi je rođen u Sirtu, 450 kilometara istočno od Tripolija, 1942. godine. Nakon dolaska na vlast 1969. Sirt je od malog, uspavanog, ribarskog grada preobrazio u važnu luku i centar moći sa 100.000 ljudi. U Sirtu još uvijek uživa potporu i simpatije pa bez obzira da li je tamo potražio utočište, njegovo zauzimanje će imati znatnu stratešku i simboličku važnost za pobunjenike.

Ustanici napreduju prema Sirtu sa zapada i istoka. Na obalnoj magistrali istočno od Tripolija tenkovski transporteri prevoze sovjetske tenkove T-55 prema Sirtu. Zapovjednici su kazali da su tenkove zaplijenili u napuštenoj vojnoj bazi u Zlitanu.

Jamal Tunally, zapovjednik ustanika u Misrati, rekao je da se linija fronta nalazi 30 kilometara od Sirta.

"Mislimo da će se situacija oko Sirta riješiti na miran način. Dao Bog", kazao je Tunally. "Sad samo moramo naći Gadafija", dodao je. Prema njegovom mišljenju, "pukovnik" se i dalje krije ispod Bab al-Azaziye, "kao štakor". Azaziya je Gadafijevo skrovište-bunker u Tripoliju koje su pobunjenici pregazili u utorak.

Glasnogovornik ustanika Mohamad Zawawi je kazao da se želi ostaviti dosta vremena za pregovore. "Moramo dati šansu ljudima koji pokušavaju stanovnike Sirta uvjeriti da predaju i otvore grad", rekao je Zawawi.

Također je prenio poruku borcima da prema zarobljenicima moraju korektno postupati, jer oni također "imaju svoje dostojanstvo, a zarobljavanje je već dovoljno poniženje".

Izrazio je zabrinutost za sudbinu 40.000 ljudi koje su zarobile Gadafijeve snage i o kojima se ništa ne zna.

Sarah Leon iz Human Rights Watcha kazala je da imaju dokaze da su Gadafijeve snage u trenutku pada Tripolija nasumice ubijale ljude. Libijsko Nacionalno prijelazno vijeće (NTC) odbija svaku mogućnost pregovora s Gadafijem, tvrdeći da je zločinac kojeg se mora dovesti pred lice pravde.

"Nismo pregovarali kada smo bili slabi, nećeno ni sada kada smo oslobodili cijelu Libiju", kazao je ministar informiranja NTC-a Mahmud Šamam.