PORATNA LIBIJA

Usprkos nasilju, izbori uspješno provedeni

08.07.2012 u 10:33

Bionic
Reading

Libijci su u subotu uspješno proveli svoje prve slobodne izbore nakon desetljeća diktature Moamera Gadafija, usprkos nasilju i sabotaži autonomaša na istoku zemlje.

Osam mjeseci nakon završetka oružanog sukoba u kojemu je srušen i ubijen Gadafi, oko 2,8 milijuna birača bilo je pozvano na birališta kako bi izabrali 200 članova Općeg nacionalnog kongresa u kojemu se islamisti nadaju istom uspjehu kao i njihovi tuniski i egipatski susjedi. Odaziv na izborima je 60 posto, po prvim rezultatima koje je tijekom večeri objavilo izborno povjerenstvo.

Dan izbora obilježila je pogibija jedne osobe blizu biračkog mjesta u Adždabiji, na istoku, u nejasnim okolnostima. Europska unija je u subotu čestitala Libijcima na 'povijesnim izborima', istaknuvši da su protekli u 'ozračju slobode', a London ih je nazvao 'važnom etapom' i 'povijesnim' trenutkom za tu zemlju na putu prema slobodi. U Tripoliju i Bengaziju, središtu revolucije, birališta su se počela zatvarati u 20 sati po mjesnom i po srednjoeuropskom vremenu.

Predsjednik izbornog povjerenstva rekao je da se 'na nekim biračkim mjestima na istoku koji su dio dana bili zatvoreni, glasovanje produljilo sve dok nisu glasovali svi birači koji su to htjeli'. Rekao je da je u subotu predvečer normalo radilo 98 posto biračkih mjesta, pošto je nešto ranije izjavio daih stotinjak od ukupno 1.554 nije otvorilo vrata zbog čina sabotaže, napose na istoku

Prvi rezultati objavit će se 'u ponedjeljak ili u utorak', reklo je povjerenstvo. Alexander Graf Lambsdorff koji predvodi 21-člano izaslanstvo EU-a kazao je da su izbori uglavnom dobro protekli. 'Vidjeli smo birače koji su u velikom broju mirno stizali na biračka mjesta, bez obzira na zastrašivanja, usprkos ometanjima na istoku i napetostima na jugu', kazao je, dodavši da su 'ovi izbori povijesni događaj za Libiju'.

Više stotina stanovnika Tripolija okupilo se nakon glasovanja na Trgu mučenika u središtu prijestolnice gdje su slavili dugo u noć. Radost se mogla osjetiti i u Bengaziju, usprkos pozivima na bojkot i sabotiranje izbora koji su uputili pristaše autonomije.

S 3.702 kandidata i više od 100 stranaka u predizbornoj utrci, predviđanja nisu jednostavna, ali najviše izgleda mogli bi imati islamisti iz Stranke pravde i izgradnje (PJC) proistekle iz Muslimanskog bratstva, Al-Vatan koji predvodi sporni bivši zapovjednik obrane Tripolija Abdelhakim Belhadž i liberali okupljeni u koaliciji bivšeg premijera CNT-a Mahmuda Džibrila.